Βαριά η σκιά Μπλάτερ στη FIFA

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπροστά στην πρώτη κρίση της προεδρικής του θητείας στη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) βρίσκεται ο Τζάνι Ινφαντίνο, μετά την παραίτηση του επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου και Συμμόρφωσης της Ομοσπονδίας, Ντομένικο Σκάλα και τις κατηγορίες σε βάρος του Ελβετού προέδρου για αυταρχικές τακτικές «τύπου Μπλάτερ».

Ο κ. Σκάλα συνέβαλε το 2015 στην καθαίρεση τόσο του πρώην προέδρου της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ όσο κι εκείνου της UEFA, Μισέλ Πλατινί, φροντίζοντας να αποκαταστήσει σε κάποιο βαθμό την αξιοπιστία της παγκόσμιας ηγεσίας του ποδοσφαίρου. Ηταν μάλιστα υπεύθυνος και για τη διεξαγωγή της εκλογής νέου προέδρου στις 26 Φεβρουαρίου 2016.

Την παραίτησή του προκάλεσε η απροσδόκητη κίνηση της τελευταίας στιγμής, εκ μέρους του κ. Ινφαντίνο, κατά τη σύνοδο της Ομοσπονδίας την περασμένη εβδομάδα στο Μεξικό, ώστε να αποκτήσει πρωτοφανούς έκτασης έλεγχο επί των ανεξάρτητων (έως σήμερα) επιτροπών της FIFA. Μεταξύ αυτών είναι τόσο η επιτροπή της οποίας προΐστατο ο πεπειραμένος κ. Σκάλα όσο και η Επιτροπή Δεοντολογίας που επέβαλε ποινή αποκλεισμού από το ποδόσφαιρο στους κ. Μπλάτερ και Πλατινί, αλλά και η… μισή Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας.

Μέχρι σήμερα την αποπομπή των μελών των επιτροπών μπορούσε να την αποφασίσει μόνο η ολομέλεια των 211 μελών της FIFA, αλλά με έκτακτη τροπολογία ο κ. Ινφαντίνο πέτυχε αυτό να γίνεται μόνο με απλή πλειοψηφία του εκτελεστικού συμβουλίου της ομοσπονδίας, που όταν στελεχωθεί πλήρως θα αριθμεί 37 μέλη, και στο οποίο ο πρόεδρος έχει μεγάλη επιρροή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου, ο κ. Σκάλα –αρμοδιότητα του οποίου ήταν και ο προϋπολογισμός της FIFA– έγινε επί τούτου στόχος τού εδώ και τρεις μήνες προέδρου της Ομοσπονδίας, διότι αρνήθηκε να δώσει τη συγκατάθεσή του στο αίτημα του κ. Ινφαντίνο για αυξημένες αποδοχές του 46χρονου προέδρου.

Πηγές από αρκετές εθνικές ομοσπονδίες, παρούσες στη σύνοδο στο Μεξικό, ανέφεραν πως σε καιρούς χαλεπούς για τα οικονομικά της FIFA και με τους χορηγούς να αναθεωρούν τη σχέση τους, ο κ. Ινφαντίνο αρνήθηκε τις ετήσιες απολαβές των δύο εκατ. δολαρίων που του προσέφερε η Διεθνής Ομοσπονδία, θεωρώντας το ποσό πολύ μικρό και το συμβόλαιό του ακόμη παραμένει ανυπόγραφο.

Ετσι, ο κ. Ινφαντίνο εκτιμάται ότι θέλησε να εκδικηθεί τον κ. Σκάλα ενώπιον όλων των μελών της FIFA, σε μια βραδιά που τουλάχιστον ένας εκ των παρευρισκομένων αξιωματούχων αποκάλεσε «νύχτα των μεγάλων μαχαιριών»! Ο κ. Σκάλα υπέβαλε εντός ολίγων ωρών την παραίτησή του, διαμαρτυρόμενος για το ότι τόσο εκείνος όσο και άλλοι συνάδελφοί του «στην πράξη χάσαμε την ανεξαρτησία μας και τεθήκαμε σε κίνδυνο να καταστούμε βοηθητικοί όσων κανονικά έπρεπε να επιτηρούμε» είπε, και πρόσθεσε: «Αυτό υπονομεύει έναν κεντρικό πυλώνα της ορθής διακυβέρνησης της FIFA και καταλύει ένα από τα σημαντικά επιτεύγματα τω μεταρρυθμίσεων». Ως απάντηση η FIFA είπε ότι ο κ. Σκάλα παρερμήνευσε τις κινήσεις του κ. Ινφαντίνο και προέβη σε αβάσιμες κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πλατινί είχε για δεξί του χέρι στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία τον κ. Ινφαντίνο και ότι είχε κατηγορήσει τη FIFA πως ήθελε να τον βγάλει από τη μέση, αμφισβητώντας τις αποφάσεις της με όχι και τόσο διπλωματικό τρόπο, ενώ ο κ. Σκάλα είχε μιλήσει από νωρίς για αντιδεοντολογική στάση του Γάλλου παράγοντα.

Ο δε κ. Ινφαντίνο, παρά την τελεσίδικη απόφαση περί ενοχής του κ. Πλατινί στην υπόθεση της ύποπτης συναλλαγής με τον Μπλάτερ, εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να τάσσεται στο πλευρό του… μέντορά του.

Ομως υπάρχει και άλλο σημείο τριβής του Ινφαντίνο με τον Σκάλα. Οι δύο άνδρες φέρεται να είχαν έντονη λογομαχία σχετικά με τη μονομερή επιλογή του Ελβετού προέδρου να τοποθετήσει στη θέση του γενικού γραμματέα τη Σενεγαλέζα, Φάτμα Σαμπά Ντιούφ Σαμουρά, παρακάμπτοντας τη θεσμοθετημένη διαδικασία δημοκρατικής επιλογής. Τονίζεται ότι η κ. Σαμουρά, αξιωματούχος του ΟΗΕ, δεν διαθέτει πείρα περί τα ποδοσφαιρικά.

Πλέον ολοένα και περισσότεροι σχολιάζουν ότι ο κ. Ινφαντίνο αποδεικνύεται πιο… Μπλάτερ κι από τον ίδιο τον επί 17 χρόνια πρόεδρο της Ομοσπονδίας. Ιδιαιτέρως ο Ελβετός καθηγητής νομικής Μαρκ Πιτ, που προΐστατο εκστρατείας για τον εκδημοκρατισμό και τη διαφάνεια στη διεθνή ομοσπονδία και δεν είναι μακριά από το περιβάλλον του κ. Σκάλα, δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι «έπεσε η μάσκα» του κ. Ινφαντίνο και «δείχνει τα πραγματικά του κίνητρα και την αληθινή του προσωπικότητα. Για μένα αυτά αποτελούν επιστροφή στις σκοτεινότερες ημέρες του Μπλατερισμού» υποστήριξε, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της FIFA «προσπαθεί να επιβάλει τον απόλυτο έλεγχο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή