Εντυπωσιακές επιδόσεις χθες στους Ολυμπιακούς

Εντυπωσιακές επιδόσεις χθες στους Ολυμπιακούς

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kαι Pokemon GO έπαιζε και χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο πήρε. Ο γυμναστής Κοχέι Ουτσιμούρα μεγάλωσε τον «θρύλο» του, στο Ρίο, με το 2ο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, στο σύνθετο ατομικό. Παγκόσμια ρεκόρ πραγματοποιήθηκαν στα 77 κ. της άρσης βαρών ανδρών, ενώ πολλές εκπλήξεις υπήρχαν στους αγώνες κολύμβησης.

Ο αγώνας της ενόργανης κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Ο Κοχέι Ουτσιμούρα και ο Ουκρανός Ολεγκ Βερνιάιεβ διεκδίκησαν τον τίτλο και ο Ιάπωνας έγινε ο δεύτερος αθλητής στην ολυμπιακή ιστορία της Ιαπωνίας που κατέκτησε τον δεύτερο συνεχόμενο (το είχε πετύχει μόνο ο Κάτο). Υπερίσχυσε για 0,099 β.

Εκπλήξεις περιελάμβαναν οι χθεσινοί τελικοί της κολύμβησης. Ο Ντμίτρι Μπαλάντιν από το Καζακστάν ταξίδεψε στο Ρίο ως το απόλυτο αουτσάιντερ στα 200 μ. προσθίου. Προκρίθηκε στον τελικό ως 8ος, αλλά, εκεί, έπιασε στον… ύπνο τα φαβορί και πήρε το χρυσό μετάλλιο με 2.07.46. Είναι 21 ετών και στη συλλογή του δεν είχε, μέχρι τώρα, καμία διάκριση από μεγάλες διοργανώσεις.

Ενας έφηβος ήταν ο νικητής στα 100 μ. ελευθέρου και πέτυχε και παγκόσμιο ρεκόρ στην αντίστοιχη ηλικιακή κατηγορία. Ο 18χρονος Κάιλ Τσάλμερς με 47.58 χάρισε στην Αυστραλία το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968. Εκπληξη θεωρείται και το ασημένιο του Πίτερ Τίμερς από το Βέλγιο (47.80), ενώ ο ολυμπιονίκης του Λονδίνου Νέιθαν Εϊντριαν (47.85) έμεινε να τους κοιτάζει από την τρίτη θέση του βάθρου.

Αγώνισμα για… γερά νεύρα ήταν ο τελικός των 4Χ200 μ. ελευθέρου των γυναικών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Αυστραλία διεκδίκησαν τον τίτλο, με τις Αμερικανίδες να τερματίζουν πρώτες σε 7.43.03. Το μετάλλιο στη χώρα της έδωσε η εκπληκτική Κέιτι Λεντέκι, η οποία έκανε ένα δυνατό 200άρι και βοήθησε τις ΗΠΑ να περάσουν μπροστά. Τα κορίτσια της Αυστραλίας έμειναν δεύτερα με 7.44.87, με τρίτες τις Καναδές (7.45.39).

Είκοσι τέσσερα χρόνια χρειάστηκε να περάσουν για να κατακτήσει χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην κολύμβηση αθλητής ή αθλήτρια της Ισπανίας. Στα 200 μ. πεταλούδας, η Μιρέια Μπελμόντε πρώτευσε με 2.04.85. Στο ίδιο αγώνισμα, στη διοργάνωση του Λονδίνου είχε έρθει 2η.

Εντυπωσιακός ήταν και ο αγώνας των 77 κ. της άρσης βαρών. Ο Νιγιάτ Ραχίμοφ (Καζακστάν) σήκωσε 214 κ. στο ζετέ για να μπορέσει να πάρει το χρυσό μετάλλιο στο σύνολο (379). Με τα 214 «έσπασε» το ρεκόρ τού Ολεγκ Περεπετσένοφ. Ο Ρώσος το είχε πετύχει το 2006. Στην ίδια κατηγορία, παγκόσμιο ρεκόρ αλλά στο αρασέ πέτυχε και ο αθλητής που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ρίο. Ο Κινέζος ολυμπιονίκης του Λονδίνου, Λίου Σιάοτζουν, κατέρριψε το δικό του ρεκόρ με 177 κ. (176 από το 2013). Ο Κινέζος και ο Ρώσος είχαν το ίδιο σύνολο, αλλά ο Κινέζος είχε μεγαλύτερο σωματικό βάρος. Στα 69 κ. των γυναικών, άλλη ήταν η νικήτρια και άλλη η πρωταγωνίστρια. Πρώτευσε η Γιανμέι Σιάνγκ με 261, αλλά ιστορία «έγραψε» η χάλκινη ολυμπιονίκης. Η 18χρονη Σάρα Αχμέντ με 255 κ. έγινε η πρώτη γυναίκα ολυμπιονίκης της Αιγύπτου και η πρώτη αθλήτρια από αραβική χώρα που κατακτά μετάλλιο στο άθλημα.

Το δεύτερο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο πρόσθεσε στη συλλογή του ο Αρον Σίλαγκι. Ο Ούγγρος αθλητής υπερασπίστηκε την παράδοση των «Μαγυάρων» στο άθλημα και ήρθε πρώτος στη σπάθη.

Στη συλλογή των πρωταθλητών του διπλού κανόε, Πίτερ και Λάντισλαβ Σκαντάρ, υπήρχαν πολλά μετάλλια από παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αλλά κανένα ολυμπιακό. Χθες το βράδυ, τα δύο ξαδέλφια από τη Σλοβακία ανέβηκαν στο πρώτο σκαλί του βάθρου, στο αγώνισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή