Στο εδώλιο για την «κάρτα υγείας» η ΕΠΟ

Στο εδώλιο για την «κάρτα υγείας» η ΕΠΟ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δίκη με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση της «κάρτας υγείας» 22 μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ από το 2005 έως το 2012, εκ των οποίων έξι είναι μέλη του σημερινού Δ.Σ. (ή Εκτελεστικής Επιτροπής, όπως έχει μετονομαστεί). Πρόκειται για τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Γκιρτζίκη, τον αναπληρωτή πρόεδρο Βαγγέλη Τοπολιάτη, τον πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Γιώργο Καραμελίδη, τον β΄ αντιπρόεδρο Βαγγέλη Μαζαράκη και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ Γιάννη Οικονομίδη και Νίκο Προύντζο – ο τελευταίος είναι κατηγορούμενος και για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο.

Επίσης, ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι και οι τρεις πρώην πρόεδροι της ΕΠΟ, Γ. Σαρρής (επίσης κατηγορούμενος και για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης»), Σ. Πιλάβιος και Β. Γκαγκάτσης.

Το αδίκημα αφορά απιστία εις βάρος της ομοσπονδίας, ύψους 29 εκατ. ευρώ, για την υπόθεση της «κάρτας υγείας». Δηλαδή για την καταβολή χρημάτων από την ΕΠΟ, για ένα έργο όπως ήταν ο έλεγχος της υγείας των ποδοσφαιριστών, το οποίο, παρότι δεν πραγματοποιήθηκε, η ΕΠΟ συνέχισε να το χρηματοδοτεί.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ΕΠΟ, βάσει του άρθρου 390 του Ποινικού Κώδικα, είναι ηθική αυτουργία κατά συναυτουργία σε απιστία, με ενέργεια και παράλειψη, με ζημιά που υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία.

Οι διοικούντες την ομοσπονδία, αλλά και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, αναμένεται να ασκήσουν αίτηση αναίρεσης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Αν η αίτησή τους απορριφθεί, τότε το βούλευμα καθίσταται «αμετάκλητο». Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΠΟ, «σε περίπτωση παραπομπής με αμετάκλητο δικαστικό βούλευμα η Εκτελεστική Επιτροπή υποχρεούται να αποφασίζει περί της αναστολής ή μη της συμμετοχής τους».

Ομως, σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο, «όποιος έχει παραπεμφθεί με αμετάκλητο βούλευμα για πράξεις που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος» δεν μπορεί να είναι μέλος αθλητικού σωματείου και ομοσπονδίας.

«Πρόσωπο στο οποίο συντρέχει τέτοιου είδους κώλυμα», αναφέρει ο νόμος, «χάνει αυτοδικαίως την ιδιότητά του. Η διαπιστωτική πράξη της έκπτωσης εκδίδεται από το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου (σ.σ.: το ίδιο ισχύει και για τις ομοσπονδίες) μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών αφότου έλαβε γνώση. Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία, η διαπιστωτική πράξη εκδίδεται από τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού μέσα στην ίδια ως άνω προθεσμία». Πρόκειται για μία ακόμα δυσμενή εξέλιξη για την ηγεσία της ομοσπονδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή