ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

«Βασίλισσα» και στα έσοδα η Ρεάλ Μαδρίτης

vasilissa-kai-sta-esoda-i-real-madritis-2157997

Αυξητική είναι η τάση των εσόδων των μεγάλων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών κλαμπ. Μάλιστα, η ομάδα με τα μεγαλύτερα έσοδα τα τελευταία 12 έτη, η Ρεάλ Μαδρίτης, είχε κατά το οικονομικό έτος 2015-16 έσοδα ρεκόρ, που ανέρχονται στα 620 εκατομμύρια ευρώ.

Στη λίστα με τους συλλόγους που έχουν τα μεγαλύτερα έσοδα ακολουθούν η Μπαρτσελόνα με 612 εκατομμύρια ευρώ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 570 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις σύλλογοι αύξησαν τα έσοδά τους σε σχέση με αυτά που είχαν τη σεζόν 2014-15 και αποτυπώνονται στο σχετικό γράφημα, το οποίο βασίζεται σε στοιχεία της Deloitte, η οποία ασχολείται με την ανάλυση των οικονομικών επιδόσεων των ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Ως μονάδες μέτρησης για τα έσοδα των συλλόγων υπολογίζονται τα εισιτήρια, τα τηλεοπτικά και τα εμπορικά δικαιώματα, ενώ δεν περιλαμβάνονται τα χρέη των συλλόγων, αλλά ούτε οι πωλήσεις ποδοσφαιριστών.

Γι’ αυτό, παρότι η Μπαρτσελόνα είχε παρουσιάσει για το οικονομικό έτος 2015-16 έσοδα 679 εκατομμυρίων, τα 67 εκατομμύρια αφαιρέθηκαν από το σύνολο διότι αντιστοιχούσαν σε πωλήσεις ποδοσφαιριστών.
Τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η έρευνα προέρχονται από ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις και μεμονωμένες πληροφορίες που ήρθαν σε γνώση της εταιρείας από τους συλλόγους. Τα έσοδα των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων για τη σεζόν 2014 – 2015 έφτασαν τα 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπολογίζεται ότι τη σεζόν 2016/17 η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου θα υπερβαίνει τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των συλλόγων που περιλαμβάνεται στη λίστα αυτών με τα μεγαλύτερα έσοδα, η οποία ονομάζεται «football money league», δημιουργώντας το «γκρουπ των οικονομικά ισχυρών», προέρχεται από τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα, που βρίσκονται στον πυρήνα των ευρωπαϊκών αγορών.

Συγκεκριμένα, εννέα σύλλογοι αγωνίζονται στο αγγλικό πρωτάθλημα έναντι οκτώ που βρίσκονταν στην αντίστοιχη λίστα της περιόδου 2013-14, τέσσερις σύλλογοι στο ιταλικό πρωτάθλημα, τρεις σύλλογοι στο ισπανικό, τρεις σύλλογοι στο γερμανικό και ένας σύλλογος στο γαλλικό πρωτάθλημα.

Ανοδος 7,4%

Η επίσημη θέση της Ρεάλ Μαδρίτης για την οικονομική της κατάσταση αναφέρει: «Τα λειτουργικά έσοδα για το οικονομικό έτος 2015/16, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα κέρδη κεφαλαίου, που περιλαμβάνονται ως αποτέλεσμα των μεταγραφών ποδοσφαιριστών, ξεπέρασαν τα 620,1 εκατ. ευρώ και παρουσίασαν αύξηση 7,4% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος. Το λειτουργικό αποτέλεσμα χωρίς τις αποπληρωμές και τις μεταγραφές ποδοσφαιριστών έχει αυξηθεί σε 163,2 εκατ. ευρώ, το οποίο ποσοστιαία είναι το μεγαλύτερο που έχει επιτευχθεί ποτέ από τον σύλλογο, καθώς αντιστοιχεί σε αύξηση των εσόδων κατά 26,3% και αύξηση 20,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο οικονομικό έτος. Η βελτίωση της κερδοφορίας οφείλεται στην αύξηση των εσόδων, έχοντας αφαιρέσει τα λειτουργικά έξοδα και τις αβέβαιες προμήθειες».

Οι μεταγραφές

Σχετικά με τα κέρδη προ φόρων και τις μεταγραφές, αναφέρεται: «Τα κέρδη προ φόρων καταγράφηκαν σε 43,4 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι 22,5% λιγότερο από το προηγούμενο οικονομικό έτος. Αυτό οφείλεται στο μη επαναλαμβανόμενο αποτέλεσμα των μεταγραφών, παρά τις βελτιώσεις που καταγράφηκαν σε επίπεδο λειτουργίας. Η επίτευξη του καθαρού κέρδους (μετά τους φόρους) ανέρχεται στα 30,3 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση αυξήθηκε στα 442,2 εκατ. ευρώ. Το ταμειακό υπόλοιπο έχει αυξηθεί κατά 102,6 εκατ. ευρώ και έχει φτάσει στα 211,5 εκατ. ευρώ, χάρη στις υψηλότερες ταμειακές ροές που προέκυψαν από τις εργασίες και τους περιορισμούς στις επενδύσεις.

Ως αποτέλεσμα της αύξησης των ρευστών διαθεσίμων και τη μείωση των υπολοίπων των πιστωτών από τις επενδύσεις, το καθαρό χρέος μειώθηκε κατά 108,9 εκατ. ευρώ και πλέον υπολογίζεται στο ποσό των -13,1 εκατ. ευρώ, το οποίο στην πραγματικότητα αποτελεί, όχι το χρέος, αλλά τη ρευστότητα της καθαρής θέσης».