Η Ευρώπη απειλεί με σχίσμα τη FIFA

Η Ευρώπη απειλεί με σχίσμα τη FIFA

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της FIFA να αναδιοργανώσει το Μουντιάλ, αυξάνοντας από το 2026 τις ομάδες που θα συμμετάσχουν από 32 σε 48 πέρασε ομόφωνα από το συμβούλιό της, όμως συναντά την αντίδραση της Ενωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων, ο πρόεδρος του οποίας Καρλ-Χάινζ Ρουμενίγκε, ο οποίος είναι ταυτόχρονα πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου, αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη απόφαση ως «αιτία επανάστασης».

Μέλη στην Ενωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ΕCA) είναι 220 σύλλογοι από 53 ευρωπαϊκές ομοσπονδίες. Από την Ελλάδα μέλη είναι οι Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης.Ανήμερα της απόφασης της FIFA, η ΕCA εξέδωσε ανακοίνωση από την οποία προκύπτει η αντίθεσή της.

«Αδυνατούμε να δούμε τα πλεονεκτήματα από την αλλαγή της τρέχουσας μορφής του Μουντιάλ με τις 32 ομάδες, που έχει αποδειχθεί ότι είναι η τέλεια συνταγή από όλες τις απόψεις. Αμφισβητήσιμη είναι και η επείγουσα ανάγκη να τεθεί σε ισχύ μία τόσο σημαντική απόφαση μέσα σε εννέα χρόνια χωρίς να έχουν μετάσχει στις συζητήσεις τα μέρη που θα επηρεαστούν από τις αλλαγές που θα προκύψουν.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η απόφαση αυτή βασίζεται σε πολιτικούς λόγους και όχι στο αθλητικό πνεύμα και ότι ελήφθη υπό μεγάλη πολιτική πίεση, κάτι που για εμάς είναι λυπηρό.

Η ΕCA θα αναλύσει λεπτομερώς τον αντίκτυπο και τις συνέπειες του νέου μοντέλου διοργάνωσης του Μουντιάλ και θα εξετάσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της εκτελεστικής της επιτροπής που έχει προγραμματιστεί στο τέλος του Ιανουαρίου», αναφέρει η ανακοίνωση των Ευρωπαϊκών Συλλόγων.

Ο Ρουμενίγκε επανήλθε στο θέμα με δηλώσεις, στους ίδιους υψηλούς τόνους, που έκανε στη γερμανική εφημερίδα Bild. «Οι μεγάλοι σύλλογοι και τα μεγάλα πρωταθλήματα, επίσης, θα αναρωτηθούν κάποια στιγμή: «Εχουμε πραγματικά ανάγκη τη FIFA και τις περίεργες αποφάσεις της, οι οποίες στο τέλος της ημέρας αντί να εξυπηρετούν το ποδόσφαιρο, το επιβαρύνουν;» αναρωτήθηκε δήλωσε ο Ρουμενίγκε και πρόσθεσε: «Συμφωνώ με τον Κρίστιαν Σάιφερτ (σ.σ. είναι πρόεδρος της γερμανικής ποδοσφαιρικής λίγκας), που είπε ότι οδεύουμε προς μία επανάσταση αν συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση» και κατέληξε λέγοντας: «Κατ’ αρχάς, δεν είμαι φίλος των επαναστάσεων, διότι τέτοια εγχειρήματα συνήθως καταλήγουν σε αιματοχυσία. Φοβάμαι, όμως, ότι η κατάσταση είναι αμείλικτη και κατευθυνόμαστε προς μία επανάσταση».

Η τρέχουσα σύμβαση της FIFA με τους συλλόγους, που αφορά την απελευθέρωση των παικτών για τις διεθνείς ημερομηνίες λήγει μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, οπότε δεν υπάρχει προς το παρόν καμία συμφωνία για τους ποδοσφαιριστές προκειμένου να παίζουν με τις εθνικές τους μετά το 2022.

Η ένταση μεταξύ της FIFA και των συλλόγων δεν είναι καινούργια, ωστόσο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και με αφορμή τη διεύρυνση του Μουντιάλ οι σχέσεις των δύο πλευρών φαίνεται ότι μπαίνουν σε νέα φάση δοκιμασίας.

Κύκλοι της FIFA απαντούν στις επικρίσεις, υποστηρίζοντας ότι οι σύλλογοι έχουν να κερδίσουν, αφού όχι μόνο δεν αυξάνονται οι αγώνες που δίνει κάθε εθνική ομάδα στα τελικά, αλλά θα συμμετέχουν και 50% περισσότεροι ποδοσφαιριστές, άρα 50% περισσότερα έσοδα από τις αποζημιώσεις που προβλέπει για τους συλλόγους η FIFA. Τονίζουν επίσης ότι τα κέρδη θα αυξηθούν και οι ομάδες των μικρότερων χωρών θα είναι ευχαριστημένες με την αυξημένη πιθανότητα να συμμετάσχουν επιτέλους σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Σύμφωνα με το σχέδιο τέλεσης του διευρυμένου Μουντιάλ του 2026 θα γίνονται 80 αγώνες σε 32 ημέρες, ενώ στην πρώτη φάση των ομίλων θα συγκροτούνται 16 γκρουπ, που θα απαρτίζονται από τρεις ομάδες και θα περνούν οι δύο πρώτες στην επόμενη φάση των «32», όπου θα γίνονται αγώνες νοκ άουτ μέχρι τον τελικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή