Και ποδοσφαιριστές και σπρίντερ

Και ποδοσφαιριστές και σπρίντερ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιουσέιν Μπολτ έχει κατακτήσει τα πάντα και παντού –μετάλλια, ρεκόρ, ατομικές διακρίσεις– και θα μείνει στην Ιστορία ως θρύλος των σπριντ. Το μόνο του… απωθημένο είναι ότι δεν έπαιξε ποδόσφαιρο στην αγαπημένη του ομάδα, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δηλώνοντας με έντονη δόση χιούμορ στην «Κ» προ διετίας ότι… τρέχει σχετικά καλά και θα της ήταν χρήσιμος. Τελικά όμως αποδεικνύεται ότι η Γιουνάιτεντ δεν τον έχει και τόσο ανάγκη, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε γαλλική ποδοσφαιρική ιστοσελίδα, η ομάδα του Μάντσεστερ διαθέτει στο ρόστερ της τέσσερις από τους 20 ταχύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου τον τελευταίο χρόνο.

Η έρευνα της έγκυρης ιστοσελίδας Footmercato συγκέντρωσε στατιστικά από διάφορες πηγές, όπως η FIFA και η UEFA, που χρονολογούνται από τις αρχές του 2016 μέχρι σήμερα και δημιούργησε μια πολύ ενδιαφέρουσα λίστα με αρκετά γνωστά και κάποια λιγότερο γνωστά ονόματα στο ευρύ ποδοσφαιρόφιλο κοινό.

Πρώτος και ταχύτερος στη σχετική λίστα αναδεικνύεται ο Ουαλλός Γκάρεθ Μπέιλ της Ρεάλ Μαδρίτης, με… τελική ταχύτητα τα 36,90 χιλιόμετρα την ώρα, αφήνοντας αρκετά πίσω του δεύτερο τον Ορλάνδο Μπερίο από την Κολομβία, που αγωνίζεται στη Φλαμένγκο του Ρίο ντε Τζανέιρο και χρονομετρήθηκε στα 36 χλμ./ώρα. Τρίτος ακολουθεί ο Ιρλανδός Σέιν Λονγκ της Σαουθάμπτον με 35,21 χλμ./ώρα. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν ο Γάλλος Αντονί Μαρσιάλ, ο Γερμανομεξικανός Γιούργκεν Νταμ, ο Αμερικανός Λίντεν Γκουτς, οι Αγγλοι Κάιλ Γουόκερ και Τζέιμι Βάρντι, ο Αντόνιο Βαλένσια από τον Ισημερινό και ο Γάλλος εκ Γουαδελούπης Κίνγκσλι Κομάν, σύμφωνα πάντα με τα στατιστικά στοιχεία του Foοtmercato.

Αν ρωτήσει κανείς πολλούς φιλάθλους ποιον θεωρούν σήμερα τον ταχύτερο παίκτη στον κόσμο, οι απαντήσεις εκτός απο τον Μπέιλ θα αναφέρονται στον Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ. Ωστόσο, ο Γκαμπονέζος σκόρερ της Ντόρτμουντ δεν συμπεριλαμβάνεται καν στην πρώτη δεκάδα, μένοντας στην 11η θέση της σχετικής κατάταξης. Βεβαίως, αυτά που κάνουν τον Ομπαμεγιάνγκ να ξεχωρίζει είναι η εκρηκτικότητα και η διάρκεια που έχει στην ταχύτητά του, στοιχεία που διαθέτει και ο Μπέιλ.

Τα στατιστικά αυτά καταδεικνύουν ότι η Πρέμιερ Λιγκ συγκεντρώνει τους περισσότερους από τους ταχύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου, αφού μεταξύ των 20 πρώτων συγκαταλέγονται 13 παίκτες του αγγλικού πρωταθλήματος. Υπάρχουν ακόμη τέσσερις από την Μπουντεσλίγκα, ένας μόνο από την ισπανική λίγκα (κι αυτός Βρετανός), ένας από το μεξικανικό κι ένας από το βραζιλιάνικο πρωτάθλημα.

Το ρεκόρ της ταχύτερης κούρσας που έχει μετρηθεί στο ποδόσφαιρο ανήκει στον Ολλανδό διεθνή μέσο της Μπάγερν Αριεν Ρόμπεν, ο οποίος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, στον αγώνα Ολλανδίας-Ισπανίας έπιασε ταχύτητα 37 χλμ./ώρα ακριβώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της FIFA, επίδοση που πλέον πλησίασε πολύ ο Μπέιλ. Τους τελευταίους μήνες βεβαίως ο διεθνής Ολλανδός δεν έχει παίξει τόσο ώστε να φτάσει στα υψηλά επίπεδα ταχύτητας που είχε προ τριετίας.

Ισως προκαλεί έκπληξη η απουσία από τη λίστα των 20 γρηγορότερων παικτών του κόσμου των Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι, δύο εκ των κατά γενική ομολογία ταχύτερων ποδοσφαιριστών. Το τελευταίο 12μηνο η ταχύτητά τους έχει μετρηθεί στα 33,6 και 32,5 χλμ./ώρα αντιστοίχως.

Και για να έχουμε και ένα μέτρο σύγκρισης, βάσει των επίσημων χρόνων που μέτρησε η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF), όταν ο Μπολτ έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα με χρόνο 9,58 δευτερόλεπτα, στο διάστημα μεταξύ του 60ού και του 80ού μέτρου κινήθηκε με τη μέση ταχύτητα-ρεκόρ των 44,75 χλμ./ώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή