Ελληνικά… ήθη στην Αγγλία

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διχασμό έχει προκαλέσει στους φίλους της Αρσεναλ ο Αρσέν Βενγκέρ, καθώς έχουν μοιραστεί σχεδόν στη μέση όσοι επιθυμούν την παραμονή και όσοι ζητούν την αποχώρηση του Αλσατού προπονητή από την ομάδα του βόρειου Λονδίνου. Δεν πρόκειται όμως παρά για ένα ακόμη από τα πολλά ζητήματα με τους προπονητές που σχεδόν κλέβουν την παράσταση και φέτος από το καθαρά ποδοσφαιρικό κομμάτι της Πρέμιερ Λιγκ.

Τα εκατομμύρια των λιρών που διαθέτουν οι 20 ομάδες έχουν καταστήσει το Νησί μια… πασαρέλα ξένων ακριβοπληρωμένων προπονητών, με τις αλλαγές στους πάγκους να έχουν πάρει ρυθμούς πρωτοφανείς για τη λεγόμενη γενέτειρα του ποδοσφαίρου. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη μικρότερη ποδοσφαιρική παιδεία των μη Βρετανών ιδιοκτητών των αγγλικών ομάδων, και στην απίστευτα στενή παρακολούθηση των προπονητών σε καθημερινή βάση από τον βρετανικό Τύπο. Η πίεση που υφίστανται οι προπονητές στην Πρέμιερ Λιγκ είναι κάθε χρόνο και μεγαλύτερη, τόσο λόγω των υπέρογκων ποσών που τους παρέχονται για μεταγραφές με απαίτηση για άμεσα αποτελέσματα όσο και λόγω της μη βρετανικής τους προέλευσης (στην πλειονότητά τους) που ελαττώνει την περίοδο χάριτος που έχουν και αυξάνει τη δυσπιστία εκ μέρους των φιλάθλων και του Τύπου.

Αποτέλεσμα όλων αυτών; Ακόμη και πρωτάθλημα να κατακτήσει ένας αλλοδαπός προπονητής στην Αγγλία, βρίσκεται σε λίγους μήνες να χάνει τη δουλειά του, με πρόσφατα τα παραδείγματα των Κάρλο Αντσελότι (τίτλο με την Τσέλσι το 2010, απόλυση το 2011), Ρομπέρτο Μαντσίνι (τίτλο με τη Μάντσεστερ Σίτι το 2012, απόλυση το 2013), Μανουέλ Πελεγκρίνι (τίτλο με τη Σίτι το 2014, απόλυση το 2016) και φυσικά του Κλαούντιο Ρανιέρι.

Ο Ιταλός προπονητής που έγραψε με τη Λέστερ Σίτι πέρυσι το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό παραμύθι σε συλλογικό επίπεδο, ενώ την έφερε φέτος και στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, απολύθηκε σε λιγότερες από 300 ημέρες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, όταν η ομάδα των Ιστ Μίντλαντς βρέθηκε μόλις έναν βαθμό πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Θα έχει άραγε αντίστοιχη μοίρα του χρόνου και ο Αντόνιο Κόντε, ο επίσης Ιταλός τεχνικός που οδηγεί την Τσέλσι στον τίτλο φέτος; Ο κ. Κόντε, που ελπίζει να γίνει ο τέταρτος Ιταλός τεχνικός που θα πάρει πρωτάθλημα στην Αγγλία τα τελευταία οκτώ χρόνια, πολιορκείται από τον σύλλογό του για να υπογράψει νέο συμβόλαιο, αλλά τις τελευταίες ημέρες φέρεται να έχει βάλει τη σχετική συζήτηση στον πάγο. Ο λόγος δεν είναι μόνο η ανάγκη συγκέντρωσης στον στόχο της κατάκτησης του πρωταθλήματος, με την Τότεναμ να καραδοκεί, αλλά και η φερόμενη πρόταση της Ιντερ για βασιλικό συμβόλαιο στον πρώην παίκτη και προπονητή της Γιουβέντους μαζί με 150 εκατ. ευρώ για μεταγραφές. Στην άκρη του μυαλού του ο κ. Κόντε θα έχει και το πόσο βραχύβια είναι πλέον η καριέρα ενός προπονητή σε αγγλικό πάγκο, άρα ίσως είναι καλύτερα για εκείνον να αποχωρήσει ως θριαμβευτής.

Η χρονιά δεν μπορεί να θεωρείται επιτυχημένη για τους πολύφερνους τεχνικούς των ομάδων του Μάντσεστερ, τον Ζοζέ Μουρίνιο της Γιουνάιτεντ και τον Πεπ Γκουαρδιόλα της Σίτι, που βλέπουν την Τσέλσι του κ. Κόντε με το κιάλι στο πρωτάθλημα. Ο μεν κ. Γκουαρδιόλα παραδέχθηκε δυσκολία προσαρμογής του στην Αγγλία και στο στυλ παιχνιδιού στο Νησί, ο δε κ. Μουρίνιο είπε ότι ο στόχος της ομάδας του φέτος είναι το Γιουρόπα Λιγκ –έχοντας πάντως κατακτήσει το Λιγκ Καπ.

Τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα για τον Γιούργκεν Κλοπ στη Λίβερπουλ, καθώς ο μήνας (ή μάλλον το έτος) του μέλιτος με τους «ρεντς» έχει περάσει και πλέον η ομάδα που έχει να πάρει πρωτάθλημα από το 1990 χρειάζεται τίτλους. Αντιθέτως θετικό είναι το πρόσημο τόσο για τον Μαουρίσιο Ποκετίνο στην Τότεναμ όσο και για τον Ρόναλντ Κούμαν στην Εβερτον. Σε μπελάδες τέλος είναι ο Ντέιβιντ Μόγες της ουραγού Σάντερλαντ και ο Σλάβεν Μπίλιτς της Γουέστ Χαμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή