ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η ώρα της κρίσης για χρήση βιντεοδιαιτητή

i-ora-tis-krisis-gia-chrisi-vinteodiaititi-2227462

Επί τάπητος θέτει τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου, η διεθνής ομοσπονδία κανονισμών ποδοσφαίρου (IFAB) την πειραματική έως τώρα χρήση του βιντεοδιαιτητή (VAR), με έτοιμη την πρότασή της για εφαρμογή όχι μόνο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του καλοκαιριού αλλά και την επέκταση της χρήσης του σε όλες τις λίγκες.

Η ομοσπονδία, που απαρτίζεται από εκπροσώπους της FIFA και των τεσσάρων εθνών του Ηνωμένου Βασιλείου, θα συζητήσει στην αναβληθείσα από τα τέλη του 2017 συνάντησή της την προοπτική καθιέρωσης του βιντεοδιαιτητή βάσει της εμπειρίας από τη δοκιμαστική εφαρμογή του, ενόψει της οριστικής απόφασης που θα ληφθεί στις αρχές Μαρτίου κατά την ετήσια σύνοδο της IFAB.

Εκτός από τις εντυπώσεις της –αμφιλεγόμενης μέχρι σήμερα– εφαρμογής του συστήματος ελέγχου των σημαντικότερων φάσεων μέσω βίντεο, η IFAB θα συζητήσει στη Ζυρίχη και ανεξάρτητη έρευνα βελγικού πανεπιστημίου σχετικά με το σύστημα του βιντεοδιαιτητή. Αισιόδοξος ο τεχνικός διευθυντής της IFAB και πρώην διαιτητής Ντέιβντ Ελερεϊ είπε ότι η πειραματική χρήση πήγε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν και ότι παρατηρείται μόνο μία αλλαγή απόφασης ανά τρεις αγώνες με τη χρήση του βίντεο.

Μεταξύ των προτάσεων που θα πέσουν στο τραπέζι στις 22 του μηνός αναμένεται να είναι και η παρακολούθηση από τους θεατές των συζητήσεων μεταξύ του διαιτητή και του βιντεοδιαιτητή, όπως συμβαίνει σε μη ολυμπιακά αθλήματα (π.χ. στο ράγκμπι και στο κρίκετ). Η ιδέα που προτείνεται είναι η αναμετάδοση των διαβουλεύσεων από τις οθόνες των γηπέδων ώστε να μη μένουν οι θεατές στο σκοτάδι σχετικά με τη λήψη απόφασης μέχρι την οριστικοποίησή της και να γεφυρωθεί το κενό χρόνου που παρατηρείται.

Στην Αγγλία, όπου ο βιντεοδιαιτητής εφαρμόστηκε για πρώτη φορά την περασμένη Δευτέρα σε αγώνα Κυπέλλου, σχεδιάζουν επίσης την αποβολή των προπονητών που πιέζουν έντονα τους διαιτητές να συμβουλευθούν το τηλεοπτικό ριπλέι για κάποια φάση, ή εισβάλλουν στον χώρο όπου ο διαιτητής μελετά την τηλεοπτική εικόνα. Αφορμή για την πρόταση αποβολής στάθηκε η σχετική πίεση στον διαιτητή του αγώνα Τσέλσι -Αρσεναλ από τον προπονητή των «μπλε» Αντόνιο Κόντε.