Πρωταγωνιστούν τα ελληνικά ιστιοφόρα στη Μάλτα

Πρωταγωνιστούν τα ελληνικά ιστιοφόρα στη Μάλτα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα ελληνικό σκάφος, το «Optimum 3», βρίσκεται ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του δυσκολότερου αγώνα της Μεσογείου (607 ν.μ.). Στη διοργάνωση της Μάλτας, όπου παίρνουν μέρος 144 ιστιοφόρα από 33 χώρες, και 24 ώρες μετά την έναρξη της, οι Λάζος και Λιβάς, κυβερνήτες του «Optimum» (κατηγορία IRC 2) έχουν καταφέρει να προπορευθούν από σκάφη κατά πολύ μεγαλύτερα και γρηγορότερα και να πλέουν ανάμεσα στα προπορευόμενα λίγο πριν από το πέρασμα των δύσκολων στενών της Μεσσήνας. Η χώρα μας εκπροσωπείται και από το «Yacana» στην κατηγορία IRC 3. Ο αγώνας, όμως, έχει ακόμα πολλά μίλια και είναι νωρίς για να βγουν συμπεράσματα.

Πρωταγωνιστούν τα ελληνικά ιστιοφόρα στη Μάλτα-1

Η εκκίνηση της διοργάνωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το πανέμορφο φρούριο Σαν Έλμο της Βαλέτα. Οι διοργανωτές έκλεισαν το βασικό λιμάνι της χώρας από τις 09.00 έως τις 15.00 (ώρα εκκίνησης 11.00). Οι ιθύνοντες της Μάλτας θεωρούν τον αγώνα «Rolex Middle Sea Race» ως ένα από τους βασικούς πυλώνες διαφήμισης και προβολής της χώρας και δεν είναι τυχαίο ότι παρούσα στις εκδηλώσεις ήταν και η Μαρία Λουΐζα Κολέιρο Πρέκα, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μάλτας.   

Πρωταγωνιστούν τα ελληνικά ιστιοφόρα στη Μάλτα-2

Το «Optimum» του ΝΟ Καλαμακίου, το οποίο το 2004 ήταν ο νικητής της διοργάνωσης, κατάφερε να πάρει καλή εκκίνηση και να συνεχίσει με ανάλογο τρόπο. «Το ξημέρωμα μας βρήκε στα νερά της Μεσσήνας. Το πρώτο βράδυ πήγε πολύ καλά. Συνεχίζουμε την προσπάθεια. Το ηθικό είναι ακμαιότατο», δήλωσε στην «Κ» ο Περικλής Λιβάς, συγκυβερνήτης του σκάφους.  

Πρωταγωνιστούν τα ελληνικά ιστιοφόρα στη Μάλτα-3

Το δεύτερο «γαλανόλευκο» σκάφος είναι το «Yacana» του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος. Με πλήρωμα παλαιούς «ανοικτοθαλασσίτες» πρωταθλητές δίνει τη δική του… μάχη σε έναν αγώνα που θα μετρήσει η τακτική μέχρι και το τελευταίο από τα 607 ν.μ. «Είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική ιστιοπλοΐα που καταφέραμε να έρθουμε σε αυτή τη διοργάνωση. Ελπίζουμε ότι η κίνησή μας θα βρει και άλλους μιμητές. Ο αγώνας αποτελεί πρόκληση. Εμείς σχηματίσαμε ένα πλήρωμα από αθλητές και μέλη του Ομίλου και θέλουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό», μας είπε ο Χριστόφορος Στράτος, ιστιοπλόος και ταμίας του ΝΟΕ.   

Το πέρασμα από τα στενά της Μεσσήνας, εκεί όπου κατά τους μυθοπλάστες κατοικούσε η Σκύλα και η Χάρυβδη, θα κρίνει κατά πολύ τα τελικά αποτελέσματα. Τα ρεύματα και οι καιρικές συνθήκες θα δυσκολέψουν την προσπάθεια των ιστιοπλόων και ακόμα και η παραμικρή λεπτομέρεια θα μετρήσει είτε θετικά, είτε αρνητικά. Το «Rolex Meddle Sea Race» συμπληρώνει εφέτος τα 50 χρόνια από την έναρξή του και ο ιδρυτής του CNN και ριψοκίνδυνος ιστιοπλόος Τεντ Τέρνερ έχει χαρακτηρίζει τον αγώνα ως την ομορφότερη ιστιοπλοϊκή κούρσα στον κόσμο.

Τα ιστιοπλοϊκά ολοκληρώνουν την 607 ν.μ. ιστιοδρομία χωρίς στάση. Αποπλέουν από τη Βαλέτα, αφήνουν αριστερά Σικελία, Στρόμπολι (ενεργό ηφαίστειο), Νησιά Αιόλου, Παντελέρια, Λαμπεδούσα και καταλήγουν στη Βαλέττα. Το ρεκόρ του αγώνα το κατέχει από το 2007 το σκάφος «Rambler» (μία ημέρα, 23 ώρες και 55 λεπτά).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή