Ενα τζάμπολ… ξεχωριστό

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ζωή στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Basket League θα συνεχιστεί στην αγωνιστική περίοδο που αρχίζει σήμερα, με τον Παναθηναϊκό να είναι το ένα και μοναδικό φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, χωρίς τον Ολυμπιακό για πρώτη φορά στην ιστορία, αλλά και με δύο συγχωνεύσεις ονομάτων, ομάδων και φορολογικών μητρώων (Κολοσσός/Χολαργός, Λαύριο/Κύμη), δύο σημαντικές επιστροφές παραδοσιακών ομάδων (Ηρακλής, Ιωνικός) και μία προσκεκλημένη από την Α2 κατηγορία (Ερμής Αγιάς Λάρισας).

Ο επίλογος του περυσινού πρωταθλήματος, με τον δικαστικό υποβιβασμό του Ολυμπιακού, άφησε μεγάλες «πληγές» στη λίγκα που επουλώθηκαν εν μέρει. Στα έσοδα των ομάδων για τη φετινή περίοδο, το συμβόλαιο των 12 εκατ. των 14 ομάδων με τη δημόσια τηλεόραση θα τηρηθεί με μικρή μείωση, λόγω της ρήτρας που υπαγόρευε την παρουσία του Ολυμπιακού, ενώ στο θέμα του κεντρικού χορηγού του πρωταθλήματος δόθηκε λύση, αλλά με μικρότερο μερίδιο για όλες τις ΚΑΕ του συνεταιρισμού. Συνεπώς, η χρηματοδότηση των ομάδων της Α1 κατηγορίας και αναλόγως με τις επενδύσεις που έχουν κάνει, θα εξακολουθήσει να γίνεται σε ποσοστό άνω του 50 τοις εκατό από την… τσέπη των ιδιοκτητών τους. Τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα από τα παλαιότερα χρέη τους εξακολουθούν να έχουν ο ΠΑΟΚ και ο Αρης.

Η απουσία του Ολυμπιακού χαμηλώνει τον ανταγωνισμό του πρωταθλήματος, αλλά παράλληλα δίνει την ευκαιρία στην ΑΕΚ και στον Προμηθέα να φτάσουν στους τελικούς των πλέι οφ, έχοντας τις προδιαγραφές να είναι στις τρεις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Ο μέσος όρος ανταγωνιστικότητας θα είναι ο υψηλότερος από τα προηγούμενα πρωταθλήματα, γιατί από την τρίτη μέχρι και τη 14η θέση αναμένεται μεγάλη ισορροπία δυναμικότητας, από την οποία θα διαμορφωθούν οι διεκδικητές των θέσεων από τα αποτελέσματα των αγώνων.

Οι ομάδες που διατήρησαν σχηματισμένο «κορμό» παικτών από πέρυσι και έκαναν τις λιγότερες προσθαφαιρέσεις, κυρίως, στις θέσεις των ξένων, έχουν προβάδισμα, τουλάχιστον στις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Η συντριπτική πλειονότητα των ομάδων, όμως, έχει κάνει σαρωτικές αλλαγές. Σε ένα ακόμα πρωτάθλημα, οι Ελληνες παίκτες θα έχουν συμπληρωματικούς αγωνιστικούς ρόλους και πρωταγωνιστικούς στα… αποδυτήρια και στο ψυχολογικό «δέσιμο» με την εξέδρα.

To σοβαρότερο πρόβλημα του επαγγελματικού πρωταθλήματος, που δεν έχει αντιμετωπιστεί και δύσκολα μπορεί να συμβεί αυτό, είναι η ύπαρξη… περίεργων αποτελεσμάτων και η αναπόδεικτη έντονη «οσμή» στοιχηματισμού, όπως έχει δείξει το πρόσφατο παρελθόν.

Η πρεμιέρα του πρωταθλήματος επιφυλάσσει δύο παραδοσιακά ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, με τον Παναθηναϊκό να αντιμετωπίζει την ΑΕΚ και στο Αλεξάνδρειο, τον Αρη να υποδέχεται τον ΠΑΟΚ. Το πρόγραμμα της πρεμιέρας: Σήμερα: Ηφαιστος – Ρέθυμνο (15.45), Κολοσσός -Πανιώνιος (15.45), Ιωνικός – Λαύριο (15.45), Περιστέρι – Ηρακλής (15.45), Λάρισα – Προμηθέας (15.45), Παναθηναϊκός – ΑΕΚ (19.00). Αύριο: Αρης – ΠΑΟΚ (17.45).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή