Το μπάσκετ στο… σκοτάδι

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σχέδια επί… χάρτου που έχουν αρχίσει να γίνονται στο επαγγελματικό και στο ερασιτεχνικό μπάσκετ, ύστερα από την ολοκλήρωση κάθε αγωνιστικής δράσης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των δυσεπίλυτων οικονομικών προβλημάτων που προκάλεσε στις ομάδες, διέπονται από αβεβαιότητα για την επόμενη περίοδο και ρευστότητα κάθε κίνησης που προγραμματίζεται.

Ο ΕΣΑΚΕ πριν από κάθε άλλη «λίγκα» σε όλα τα ομαδικά αθλήματα, αποφάσισε ομόφωνα την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, μόλις δύο εβδομάδες από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων και πριν αρχίσει να διαφαίνεται η πορεία της πανδημίας. Ουσιαστικά, όμως, η ταχύτατη απόφαση της οριστικής διακοπής ήταν καθ’ όλα βολική για τη συντριπτική πλειοψηφία των 14 ΚΑΕ, λόγω των οικονομικών εκκρεμοτήτων που ήδη υπήρχαν και η εμφάνιση του κορωνοϊού αποτέλεσε την αφορμή για το lockdown στο επαγγελματικό μπάσκετ. Ολες οι ομάδες προχώρησαν στην περικοπή των αποδοχών των παικτών, είτε με συμφωνία διακανονισμού είτε χωρίς αυτή, καθώς με το δεδομένο της μη συνέχισης του πρωταθλήματος οι παίκτες ήταν αναγκασμένοι να λάβουν όσα τους προτάθηκαν να τους δοθούν. Οσοι παίκτες δεν αποδεχθούν την απόφαση του εργοδότη τους, θα ακολουθήσουν τη (χρονοβόρo) οδό δικαστικής επίλυσης για την αποζημίωσή τους. Σημειωτέον όμως ότι αρκετές ομάδες, πριν από το lockdown, είχαν καθυστερήσεις καταβολής δεδουλευμένων, έως και τρεις μήνες…

Στη διαμόρφωση συμμετοχών στο επόμενο πρωτάθλημα, η γενική συνέλευση του ΕΣΑΚΕ έχει την πρόθεση να βάλει αυστηρότερα οικονομικά κριτήρια και να ενισχύσει τη διαφάνεια του «πόθεν έσχες» των ιδιοκτητών των εταιρειών καλαθοσφαίρισης, διατρέχοντας όμως τον πιθανότατο κίνδυνο οι ομάδες που θα μπορούν να πληρούν τις προϋποθέσεις, να μη φτάνουν σε διψήφιο αριθμό, καθώς τα εμπόδια στα έσοδα αναμένεται να είναι ανυπέρβλητα, όταν η ελληνική οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση στο τρέχον έτος. Μοναδικό άγνωστο σημείο της ύφεσης είναι το ποσοστό…

Χρήματα στην αγορά για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του επόμενου πρωταθλήματος και την ίδια τη χορηγία του, θα είναι λίαν δυσεύρετα και εξαιρετικά περιορισμένα, ακόμα και αν υπάρξει επιστροφή στην κεντρική διαχείριση, η οποία θα έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα, αν δεν επιστρέψει στην Basket League o Ολυμπιακός με πρόσκληση. Οι «ερυθρόλευκοι» διατυμπανίζουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να επιστρέψουν. Η δεδομένη μείωση των ιδίων εσόδων σε κάθε ΚΑΕ, ακόμα και αυτές που διαθέτουν ισχυρά φυσικά πρόσωπα στην ιδιοκτησία τους, θα προκαλέσει τη μετατόπιση της οικονομικής δυσπραγίας στις συμφωνίες με τους Ελληνες και ξένους παίκτες. Ο μέσος όρος των περισσοτέρων συμβολαίων ενδέχεται να φτάσει σε πρωτόγνωρα ποσά αποδοχών, και ενώ τα τελευταία χρόνια το επάγγελμα του παίκτη μπάσκετ, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν ήταν πιο επικερδές από άλλα, ακόμη και εκτός αθλητισμού.

Στο ερασιτεχνικό μπάσκετ, η ομόφωνη απόφαση των 14 ομάδων της Α2 κατηγορίας να ολοκληρωθεί επίσης το φετινό πρωτάθλημα, μαρτυρεί την έλλειψη οικονομικών αντοχών. Σε συνδυασμό με τις επικείμενες εκλογές στην ΕΟΚ και ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί αν θα διεξαχθούν φέτος, δημιουργείται μεγάλη ρευστότητα για το μέλλον των μικρότερων κατηγοριών, στις οποίες το οικονομικό πρόβλημα θα κορυφωθεί, αν δεν υπάρξει καίρια επέμβαση της πολιτείας. Διαφορετικά, η αδυναμία συμμετοχής στα εθνικά πρωταθλήματα θα χαρακτηρίσει την επόμενη περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή