Ευρωλίγκα: Αίτηση «διαζυγίου» ο ΠΑΟ

Ευρωλίγκα: Αίτηση «διαζυγίου» ο ΠΑΟ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H απειλή  αποχώρησης του Παναθηναϊκού από την Ευρωλίγκα υλοποιήθηκε χθες με επιστολή αποδέσμευσης των «πρασίνων» στη διοργανώτρια αρχή. Οι «πράσινοι», τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή δεκαετούς εγγυημένου συμβολαίου συμμετοχής, γίνονται οι πρώτοι από τους 11 μετόχους της Ευρωλίγκας που άνοιξαν την πόρτα εξόδου.

Στην επιστολή που έχει παραλήπτη τον εκτελεστικό διευθυντή της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου, και υπογράφεται από τον Μάνο Παπαδόπουλο, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η παρουσία της ομάδας μας στη διοργάνωση δεν αποδείχθηκε καθόλου επωφελής για εμάς, ενώ ταυτόχρονα, δεν υπήρξε ωφέλιμη εκμετάλλευση ούτε αύξηση των εσόδων του προϊόντος της Eυρωλίγκας, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει γραπτώς και επισήμως την πρόθεσή της να μεταβιβάσει την άδεια συμμετοχής και τις μετοχές της στη διοργάνωση».

Η ελληνική ομάδα που οδεύει ολοταχώς, πλέον, στο Τσάμπιονς Λιγκ, υπό την αιγίδα της FIBA, ζητεί ουσιαστικά να γίνει χρήση του όρου που αναφέρει ότι «οι ομάδες με εγγυημένο συμβόλαιο και τρία συναπτά έτη συμμετοχής στη διοργάνωση, μπορούν να μεταβιβάσουν την άδειά τους σε τρίτο σύλλογο, αφού πρώτα γίνει αποδεκτή μια τέτοια κίνηση από τη γενική συνέλευση και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις». Ηδη η Παρτιζάν και η Βίρτους Μπολόνια εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην Ευρωλίγκα για την αντικατάσταση των «πρασίνων».

Η Ευρωλίγκα θα θέσει το αίτημα αποχώρησης του Παναθηναϊκού σε έκτακτη γενική συνέλευση των ομάδων-μετόχων της για να ψηφίσουν και να αποφασίσουν αν θα διεκδικήσουν καταβολή της ρήτρας των 10 εκατ. ευρώ που έχουν υπογράψει στα εγγυημένα συμβόλαιά τους, σε περίπτωση οικειοθελούς  αποχώρησης.

Ο Παναθηναϊκός επισήμανε ότι είχε θέσει με διακριτικότητα, αλλά και σαφήνεια, την πρόθεση της αποχώρησής του, στην περίοδο του lockdown, αλλά σεβάστηκε τις διαπραγματεύσεις που γίνονταν με τους χορηγούς για τις περικοπές των εσόδων και ανέμενε την κατάληξή τους.

Πέραν των διαμορφωμένων κακών σχέσεων, πριν από την έναρξη της πανδημίας στην Ευρώπη, η οργή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, κορυφώθηκε με τη συμφωνία της Ευρωλίγκας και των παικτών για την περικοπή 20% στα φετινά συμβόλαια και ενώ ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού είχε δηλώσει ότι έπρεπε να πληρωθεί το 65% των δεδουλευμένων.

Τα τρία τελευταία χρόνια και μετά αρκετές φάσεις έντασης και ύφεσης, υπήρξε σαφής βελτίωση των σχέσεων Γιαννακόπουλου-Μπερτομέου, με την παρουσία του Καταλανού παράγοντα στο ΟΑΚΑ για την τέλεση των δύο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» και τις σχετικές δηλώσεις που είχαν γίνει, όμως όλα αυτά αποδείχθηκαν βραχύβια.

Πλέον, εφόσον η Ευρωλίγκα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την εξ ολοκλήρου διεκδίκηση και καταβολή της ρήτρας αποδέσμευσης, ο Παναθηναϊκός θα ακολουθήσει την ίδια οδό, υποστηρίζοντας ότι είχε διαφυγόντα κέρδη.

Τηρώντας τα νέα οικονομικά δεδομένα που θα έχουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό εσόδων-εξόδων, ο Παναθηναϊκός μπορεί να δημιουργήσει ανταγωνιστική ομάδα για το επίπεδο του Τσάμπιονς Λιγκ και να κάνει πορεία πρωταθλητισμού, ενώ θα αποτελέσει το μεγαλύτερο όνομα και θα διαπραγματευθεί για το ανάλογο χρηματικό αντίτιμο, αν και υπάρχουν διαμορφωμένες οικονομικές ισορροπίες στη διοργάνωση. Στην Ευρωλίγκα, με την ίδια οικονομική δυνατότητα κι ας λάμβανε πάγιο 2,3 εκατ. ευρώ από το τηλεοπτικό συμβόλαιο της διοργάνωσης, η ελληνική ομάδα θα ήταν δύσκολο πλέον να έχει υψηλούς στόχους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή