Ευρωλίγκα – Ολυμπιακός: Τα δεδομένα για το πλεονέκτημα έδρας – Το πρόγραμμα και οι ισοβαθμίες

Ευρωλίγκα – Ολυμπιακός: Τα δεδομένα για το πλεονέκτημα έδρας – Το πρόγραμμα και οι ισοβαθμίες

Η ήττα από την Αρμάνι με 21 πόντους διαφορά (83-62) έβαλε τέλος σε ένα σερί 7 συνεχόμενων νικών των «ερυθρόλευκων» στην Ευρωλίγκα, αλλά δεν απειλεί, άμεσα τουλάχιστον, το πλεονέκτημα έδρας στα πλει οφ που σύμφωνα με την εικόνα τους, τη βαθμολογία και το πρόγραμμα των υπόλοιπων 8 αγώνων, το κρατούν σφικτά και με τα δυο τους χέρια

5' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τρελή πορεία του Ολυμπιακού προς το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας και τη «Ζalgirio Arena» του Κάουνας, είχε μια μάλλον απρόσμενη στάση στο Μιλάνο, όπου γνώρισε την πιο βαριά εφετινή ήττα του, εντός και εκτός συνόρων. Η ήττα από την Αρμάνι με 21 πόντους διαφορά (83-62) έβαλε τέλος σε ένα σερί 7 συνεχόμενων νικών των «ερυθρόλευκων» στην Ευρωλίγκα, αλλά δεν απειλεί, άμεσα τουλάχιστον, το πλεονέκτημα έδρας στα πλει οφ που σύμφωνα με την εικόνα τους, τη βαθμολογία και το πρόγραμμα των υπόλοιπων 8 αγώνων, το κρατούν σφικτά και με τα δυο τους χέρια. 

Με ρεκόρ 18 νίκες και 8 ήττες, ο Ολυμπιακός μοιράζεται στην 26η αγωνιστική της Ευρωλίγκας την 1η θέση της βαθμολογίας μαζί με τη Ρεάλ και τη Μπαρτσελόνα, με τη διαφορά ότι οι Μαδριλένοι έχουν ένα εξ’ αναβολής παιχνίδι στο πρόγραμμά τους που αν το κερδίσουν, θα μείνουν μόνοι πρώτοι. Δεν είναι, βέβαια, εύκολο να συμβεί αυτό καθώς ο αγώνας που έχει αναβληθεί λόγω των σεισμών στην Τουρκία είναι αυτός με την Αναντολού Εφές στην Πόλη. Η back to back κάτοχος της Ευρωλίγκας έχει αρχίσει να βρίσκει το ρυθμό της και για να μείνει χωρίς… συγκάτοικους στην πρώτη οκτάδα της βαθμολογίας, πρέπει να νικήσει τη Ρεάλ. Αν ηττηθεί, θα μοιραστεί την 8η θέση με τις Μακάμπι, Βαλένθια και Ζαλγκίρις που αυτή τη στιγμή έχουν τις ίδιες νίκες (13) αλλά με ένα παιχνίδι περισσότερο, άρα το κίνητρό της είναι πολύ υψηλό.

Πολύ κρίσιμη για τον Ολυμπιακό είναι η αναμέτρηση της ερχόμενης Τρίτης κόντρα στην Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ. Αν τη νικήσει, θα αποκτήσει ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των δύο βασικών ανταγωνιστών του καθώς με το σενάριο αυτό, θα έχει ξεκάθαρα το πάνω χέρι σε κάθε ισοβαθμία, μετρώντας μόνο νίκες στα τέσσερα μεταξύ τους παιχνίδια. Πλεονέκτημα θα διατηρήσει εν μέρει ακόμα και σε περίπτωση ήττας, αρκεί να είναι μικρότερη σε εύρος από τους 10 πόντους που νίκησε αυτός μέσα στη Βαρκελώνη. Είναι ένα παιχνίδι «κλειδί» για τις ισοβαθμίες κι αν κερδηθεί, θα κρατήσει ορθάνοικτο τον δρόμο για την 1η θέση που φέρνει πλεονέκτημα έδρας και έναν (θεωρητικά) πιο βατό αντίπαλο στα πλέι οφ.

Όλα αυτά είναι σχετικά, βέβαια, διότι με τις ιδιαιτερότητες της άκρως ανταγωνιστικής εφέτος Ευρωλίγκας, κανείς δεν μπορεί να καθίσει στις δάφνες της κανονικής περιόδου. Για παράδειγμα, αν ο (όποιος) 1ος διασταυρωθεί με την Αναντολού Εφές που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 8η θέση, πόσο πιθανό είναι να κλείσει τη σειρά χωρίς καμία απώλεια στα παιχνίδια της έδρας του; Εάν η Εφές και η Φενέρμπαχτσε τερματίσουν στις θέσεις 5-8, θα είναι σίγουρα ανεπιθύμητοι αντίπαλοι για όποια ομάδα της πρώτης τετράδας τις βρει στο δρόμο της κι ας έχει το πλεονέκτημα έδρας. 

Η Φενέρ, βέβαια, είναι πιθανόν να τερματίσει στην 1η τετράδα όχι τόσο επειδή έχει ένα παιχνίδι λιγότερο από την ισόβαθμή της Μονακό, όσο λόγω της ενίσχυσής της με παίκτες υψηλής ποιότητας όπως οι Ντόρσει και Μπιέλιτσα, συν τους Γουίλμπεκιν και Μότλι που ταλαιπωρήθηκαν πολύ από τραυματισμούς και τώρα επέστρεψαν. Η Μονακό δύσκολα θα σταθεί μέχρι τέλους ανταγωνιστική για την τετράδα και σίγουρα θα είναι επιθυμητή αντίπαλος στα πλέι οφ παρότι πέρυσι πήγε στα 5 παιχνίδια τον Ολυμπιακό, ενώ η Παρτιζάν και η Μπασκόνια που ακολουθούν έχουν ρεκόρ 14-12 και δεν μοιάζουν απειλητικές για τους «ερυθρόλευκους».

Το πλεονέκτημα του Ολυμπιακού με βάση το πρόγραμμα είναι ότι τα 5 από τα 8 τελευταία παιχνίδια της κανονικής περιόδου τα δίνει στο ΣΕΦ, με πρώτα τα δύο της «διαβολοβδομάδας» που έρχεται. Η Ρεάλ έχει 5 εντός και 4 εκτός, ενώ η Μπαρτσελόνα θα παίξει 3 φορές στην έδρα της και 5 εκτός, η μία την ερχόμενη Τρίτη στο ΣΕΦ. 

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα για τις 3 ομάδες της κορυφής:

  • Ολυμπιακός: 7/3 εντός Μπαρτσελόνα, 9/3 εντός Μπάγερν, 16/3 εκτός Ζαλγκίρις, 24/3 εκτός Παρτιζάν, 29/3 εντός Βιλερμπάν, 31/3 εντός Παναθηναϊκός, 6/4 εκτός Ερυθρός Αστέρας, 13/4 εντός Μπασκόνια.
  • Ρεάλ: 7/3 εντός Μπασκόνια, 9/3 εντός Βαλένθια, 14/3 εκτός Εφές, 16/3 εντός Αρμάνι, 24/3 εκτός Βίρτους, 29/3 εντός Φενέρμπαχτσε, 31/3 εκτός Παρτιζάν, 6/4 εντός Μπάγερν, 13/4 εκτός Μακάμπι.
  • Μπαρτσελόνα: 7/3 εκτός Ολυμπιακός, 10/3 εκτός Φενέρ, 17/3 εντός Ερυθρός Αστέρας, 23/3 εκτός Μπαρτσελόνα, 28/3 εκτός Παρτιζάν, 30/3 εντός Άλμπα, 7/4 εκτός Αρμάνι, 14/4 εντός Βαλένθια. 

Στις ισοβαθμίες με τις ομάδες που είναι τώρα στην πρώτη οκτάδα, ο Ολυμπιακός είναι στο 2-0 με τις Ρεάλ, Φενέρ, στο 1-0 με την Μπαρτσελόνα, στο 0-2 με τη Μονακό, στο 0-1 με την Παρτιζάν, στο 1-0 με την Μπασκόνια και στο 1-1 με την Εφές, υστερώντας όμως γιατί νίκησε +6 στο ΣΕΦ ενώ ηττήθηκε -11 στην Πόλη. Εν ολίγοις, στις περισσότερες περιπτώσεις των πιθανών ισοβαθμιών ευνοείται, πάντα με ματς «κλειδί» αυτό που ακολουθεί με τη Μπαρτσελόνα, η οποία είναι στο 1-1 με τη Ρεάλ αλλά έχει πλεονέκτημα λόγω καλύτερης διαφοράς πόντων. 

Με μόλις 8 αγώνες να απομένουν, είναι ξεκάθαρο ότι κάθε νίκη μετράει, ειδικά στις θέσεις γύρω από την πρώτη οκτάδα όπου υπάρχουν στρυμωγμένες πολλές ομάδες, έχοντας οριακές διαφορές και πολύ λεπτές ισορροπίες. Οι ομάδες της πρώτης πεντάδας (Ρεάλ, Ολυμπιακός, Μπαρτσελόνα, Φενέρ, Μονακό) έχουν μεγάλο πλεονέκτημα για το «κλείδωμα» των πλέι οφ αρχικά και τη μάχη της πρώτης τετράδας, ενώ για τις άλλες τρεις θέσεις 6-8 ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος. Η Παρτιζάν και η Μπασκόνια με ρεκόρ 14-12 έχουν μια μικρή διαφορά από τις ομάδες που ακολουθούν με 13 νίκες (Εφές με έναν αγώνα λιγότερο, Μακάμπι, Βαλένθια, Ζαλγκίρις), ενώ κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει τη Βίρτους (12-14) ή ακόμα και τον Ερυθρό Αστέρα (11-15) ή την ανεβασμένη τελευταία Αρμάνι που έφτασε το 10-15, έχοντας ένα παιχνίδι λιγότερο. 

Ο Παναθηναϊκός αδίκησε τον εαυτό του χάνοντας πολλά παιχνίδια στην παράταση ή στο ένα σουτ. Έμεινε από νωρίς εκτός διεκδίκησης μιας θέσης στα πλέι οφ, στόχος που ήταν εφικτός με βάση την αξία του ρόστερ του και το βάρος της φανέλας του. Οι «πράσινοι» έχουν ρεκόρ 8-18 και δεν προλαβαίνουν να μπουν στην οκτάδα ακόμα κι αν νικήσουν σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια τους. Εκτός μάχης είναι και οι Άλμπα, Βιλερμπάν και Μπάγερν.

Η κατάταξη (26 αγωνιστικές): Ρεάλ (25 αγ.) 18-7, Ολυμπιακός 18-8, Μπαρτσελόνα 18-8, Φενέρμπαχτσε (25 αγ.) 16-9, Μονακό 16-10, Παρτιζάν 14-12, Μπασκόνια 14-12, Εφές (25 αγ.) 13-12, Μακάμπι 13-13, Βαλένθια 13-13, Ζαλγκίρις 13-13, Βίρτους 12-14, Ερυθρός Αστέρας 11-15, Αρμάνι (25 αγ.) 10-15, Μπάγερν 10-16, Παναθηναϊκός 8-18, Βιλερμπάν 8-18, Άλμπα 7-19.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή