Η Ελλάδα έδειξε τον δρόμο στις ΗΠΑ

Η Ελλάδα έδειξε τον δρόμο στις ΗΠΑ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κορυφή του παγκοσμίου μπάσκετ συνεχίζει να κυματίζει η σημαία των ΗΠΑ μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, στη διοργάνωση που ολοκληρώθηκε προχθές στην Ισπανία. Οκτώ χρόνια μετά την τελευταία ήττα της αμερικανικής ομάδας από την Ελλάδα στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας, οι εκπρόσωποι του ΝΒΑ απέδειξαν ότι αφήνοντας στην πατρίδα τους κάθε μορφή αλαζονείας και αντιμετωπίζοντας με σοβαρότητα κάθε αντίπαλό τους, είναι ανίκητοι, ακόμα και αν η σύνθεση της Εθνικής τους ομάδας, δεν συμπεριλαμβάνει την «αφρόκρεμα» των μεγάλων σταρ που διαθέτουν. Ο τελικός απέναντι στη Σερβία (129-92) εξελίχθηκε σε επίδειξη ισχύος από τους παίκτες του Μάικ Σιζέφσκι που έχαναν, πρόσκαιρα με 7-15 στο πρώτο τετράλεπτο, αλλά στη συνέχεια «εκτοξεύτηκαν» και έκαναν άτυπο διαγωνισμό τριπόντων και καρφωμάτων, προσφέροντας πλούσιο θέαμα στην καλύτερη εμφάνισή τους στο 17ο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι ΗΠΑ παρέμειναν αήττητες για 40 επίσημα παιχνίδια, μετά το ελληνικό… πάθημα στη Σαϊτάμα του Τόκιο, ενώ τα περισσότερα εύσημα ανήκουν στον προπονητή τους, Μάικ Σιζέφσκι για τη συγκρότηση της 12άδας με παίκτες δεύτερης και τρίτης διαλογής από το ΝΒΑ που αξιοποίησαν τα αθλητικά προσόντα τους και έπαιξαν με συγκέντρωση και στους εννιά αγώνες του Μουντομπάσκετ.

«Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου. Δεν ήμασταν η ομάδα του ενός παίκτη, αλλά δημιουργήσαμε ένα πολύ καλό σύνολο. Θέλαμε να ήμασταν προετοιμασμένοι για τα πάντα, ώστε να μη μας επηρέαζε ο κακός εαυτός μας» ανέφερε ο «κόουτς Κ» που είχε παραδεχτεί πριν από λίγες ημέρες και με αφορμή τον θερμό εναγκαλισμό του με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ότι «η ήττα από την Ελλάδα μας έμαθε πώς να παίζουμε κόντρα σε ευρωπαϊκές ομάδες».

Στο Παγκόσμιο της Ισπανίας και ενώ η αναμέτρηση των Αμερικανών με τους οικοδεσπότες δεν έγινε ποτέ στον τελικό της διοργάνωσης, πιστοποιήθηκε το άνοιγμα της «ψαλίδας», ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους ισχυρότερους αντιπάλους τους, παγκοσμίως, παρότι είχε κλείσει αισθητά, μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Οι Αμερικανοί σκέφτονται την κατάργηση των «Ντριμ Τιμ» που πρωτοεμφανίστηκαν στους Ολυμπιακούς του ’92 και η συγκρότηση της Εθνικής τους ομάδας, ενόψει των Ολυμπιακών του 2016 στο Ρίο, να γίνει από πρωτοετείς ή δευτεροετείς ΝΒΑερ και τους κορυφαίους παίκτες των κολεγίων.

Το ευρωπαϊκό μπάσκετ μπορεί να καμαρώνει για το ασημένιο μετάλλιο της Σερβίας που ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις και τις προσδοκίες της μεγαλύτερης σχολής μπάσκετ της Γηραιάς ηπείρου, καθώς και για το χάλκινο μετάλλιο της Γαλλίας (95-93 τη Λιθουανία στον μικρό τελικό), η οποία πέτυχε τη μεγαλύτερη έκπληξη του τουρνουά, με τον αποκλεισμό της Ισπανίας στα προημιτελικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή