Η απογοήτευση έριξε από το βάθρο την Εθνική

Η απογοήτευση έριξε από το βάθρο την Εθνική

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H απογοήτευση της Εθνικής Εφήβων σε… υπερθετικό βαθμό για την ήττα από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον ημιτελικό (82-76) και τον αποκλεισμό από τον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του Ηρακλείου, οδήγησε και στην απώλεια του χάλκινου μεταλλίου στον μικρό τελικό, με την ήττα από την Τουρκία (80-71). Η κατάκτηση της τέταρτης θέσης από την ελληνική ομάδα δεν αποτελεί τον καλύτερο δυνατό επίλογο για την προσπάθεια που κατέβαλε στο Ηράκλειο και τη χαρά που ήθελε να προσφέρει στους Ελληνες φιλάθλους, βλέποντάς την να ανεβαίνει στο βάθρο των μεταλλίων.

Ακόμα και η ιδιαιτερότητα του αντιπάλου, καθώς και η παρουσία πέντε χιλιάδων θεατών στο κλειστό «Δυο Αοράκια», δεν ήταν ισχυρά κίνητρα για να δώσουν θετικό πρόσημο στην ψυχολογία, τη νοοτροπία και τη σκέψη των Ελλήνων εφήβων που ούτως ή άλλως ακόμα διαμορφώνουν χαρακτήρα στη συγκεκριμένη ηλικία.

Μπορεί το ταλέντο των περισσοτέρων διεθνών παικτών σε αυτή την ομάδα να μην εξαργυρώθηκε με μια μεγαλύτερη διάκριση, αλλά εξακολουθεί να είναι η σπουδαιότερη παρακαταθήκη για τη σταδιακή στελέχωση της Εθνικής Ανδρών στην επόμενη τριετία, αναλόγως με την εξέλιξη του καθενός και τις ευκαιρίες που θα τους δοθούν στους συλλόγους.

Η Εθνική Εφήβων επιβεβαίωσε την «κληρονομική» αδυναμία που έχει δείξει το ελληνικό μπάσκετ, διαχρονικά σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο, στη διεκδίκηση του χάλκινου μεταλλίου, λόγω της εξάντλησης των ψυχολογικών αποθεμάτων στους ημιτελικούς, στους οποίους επιχειρήθηκε υπέρβαση για την πρόκριση, άνευ αντικρίσματος στο αποτέλεσμα. Η Τουρκία, παρά τη συντριβή της από την Κροατία στον ημιτελικό, απέδειξε ότι ήθελε περισσότερο την τρίτη θέση και στο δεύτερο ημίχρονο επέβαλε τον ρυθμό της και διατήρησε σταθερό προβάδισμα άνω των δέκα πόντων.

Κι όμως, η Εθνική Εφήβων που κατέκτησε την 4η θέση στο περσινό Ευρωμπάσκετ, ανέβηκε θεωρητικά ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά, καθώς κατέχει από χθες την ίδια θέση σε παγκόσμιο επίπεδο και ξεπέρασε την ατυχία των τραυματιών, Κόνιαρη και Χαραλαμπόπουλου. Η συνέχεια των διεθνών παικτών που είναι γεννηθέντες το 1997 θα είναι η στελέχωση της Εθνική Εφήβων στο προσεχές Ευρωμπάσκετ του Βόλου (23/7 – 2/8), ενώ το ίδιο θα συμβεί με τους 19χρονους που θα παίξουν με την Εθνική Νέων στο Ευρωμπάσκετ της Ιταλίας.

ΕΛΛΑΔΑ: Τολιόπουλος 9 (3), Λούντζης 4, Κώττας 13, Ντόρσεϊ 19 (1), Μήτογλου 10, Μουράτος 2, Σκουλίδας, Τσαλμπούρης 2, Μπιλλής, Σταμάτης 8 (2), Παπαγιάννης 4, Χαραλαμπόπουλος.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Μπαϊράμ 4, Ουγκιουρλού 6, Οζντεμίρογλου, Αρσλάν 6, Γκετσίμ 5, Μπαϊκάν, Κορκμάζ 28 (4), Αράρ 7 (1), Ολμάζ 3, Ουλουμπάι 5, Αλεμντάρογλου, Γκιουβέν 16.

• Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν οι ΗΠΑ που επικράτησαν της Κροατίας στην παράταση με 79-71 (κ.α. 67-67).

• Στους Σακραμέντο Κινγκς θα συνεχίσει την καριέρα του στο ΝΒΑ, ο Κώστας Κουφός που υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο, έναντι 33 εκατ. δολαρίων. Ο ομογενής σέντερ που ματαίωσε πρόσφατα τον προγραμματισμένο γάμο του στα τέλη Ιουλίου, αναμένεται να ανταποκριθεί οριστικά στην κλήση του στην Εθνική Ανδρών, ύστερα και από την επαγγελματική αποκατάστασή του στους «βασιλιάδες».

• Προπονητής της Λοκομοτίβ Κούμπαν θα είναι για τα επόμενα δύο χρόνια ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή