Η FIBA «χρυσώνει» το σχίσμα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο οικονομικό δέλεαρ της FIBA προς τις οκτώ κορυφαίες ομάδες της Ευρωλίγκας που έπαιξαν στα περυσινά πλέι οφ της διοργάνωσης, θα είναι το βασικό αντικείμενο συζήτησης των εκπροσώπων τους στο περιθώριο της κλήρωσης των ομίλων που θα γίνει το μεσημέρι στη Βαρκελώνη για το επόμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Η παγκόσμια ομοσπονδία απέστειλε στον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την Μπαρτσελόνα, τη Ρεάλ, την ΤΣΣΚΑ, τη Φενέρμπαχτσε, την Αναντόλου Εφές και τη Μακάμπι, εξασέλιδη πρόταση συμμετοχής σε νέο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα από την περίοδο 2016-17 και οι προσφορές της είναι ασυναγώνιστα καλύτερες από τα έσοδα που τους δίνει η Ευρωλίγκα στα 15 χρόνια λειτουργίας της, αφού τα έσοδα της πρωταθλήτριας ομάδας δεν ξεπερνούν τις 800.000 ευρώ.

Στην πρόταση της FIBA, η δήλωση συμμετοχής θα αποφέρει το ποσό των 1.687.500 ευρώ. Το πριμ κάθε νίκης θα είναι 37.500 ευρώ, η συμμετοχή στο φάιναλ φορ θα έχει μπόνους 360.000 ευρώ, ενώ οι τέσσερις που θα αποκλειστούν στα πλέι οφ, θα λάβουν 240.000 ευρώ. Η συμμετοχή στον τελικό κοστολογείται από 648.000 ευρώ για τους φιναλίστ και οι δύο ηττημένοι των ημιτελικών θα πάρουν 432.000 ευρώ. Στο ταμείο της ομάδας που θα κατακτά τον τίτλο θα εισρέει ένα εκατομμύριο ευρώ και ο δευτεραθλητής θα λαμβάνει 432.000 ευρώ.

Η FIBA θα μπορούσε να προλάβει τη δημιουργία νέας Ευρωλίγκας και στην επόμενη αγωνιστική περίοδο, αλλά δεν συνέβη για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί καθυστέρησε σημαντικά στην εξασφάλιση χορηγού από τις ΗΠΑ που θα επενδύσει 40-50 εκατ. δολάρια (παγκόσμιο τραπεζικό fund με εξειδίκευση στην τεχνολογία, τα ΜΜΕ και τις τηλεπικοινωνίες) και δεύτερον επειδή δεν επιθυμούσε την άμεση διάσπαση του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Οι οκτώ ομάδες έχουν προθεσμία μέχρι τις 31/8 για την υπογραφή εγγυημένου συμβολαίου και θα λάβουν προκαταβολικά ένα εκατομμύριο ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι σύλλογοι με κοινή τους δήλωση έδωσαν μία… διπλωματική απάντηση και τάχθηκαν υπέρ της Ευρωλίγκας, ζητώντας χρόνο για να μελετήσουν την πρόταση.

• Κοντά στην απόκτηση του Ντάνιελ Χάκετ βρίσκεται ο Ολυμπιακός, ο οποίος σύμφωνα με το Eurohoops προσφέρει στον 28χρονο γκαρντ συμβόλαιο 1+1 έτους με απολαβές 1,7 εκατ. δολάρια. «Εξετάζεται, αλλά δεν έχει υπάρξει ουσιαστική συζήτηση», ήταν η θέση της ΚΑΕ Ολυμπιακός.

• Στον Παναθηναϊκό θα συνεχίσει να αγωνίζεται ο σέντερ της Εθνικής Εφήβων, Γιώργος Παπαγιάννης. Σύμφωνα με τη σερβική ιστοσελίδα «mozzartsport.com», ο 31χρονος γκαρντ/φόργουορντ της Παρτιζάν, Σάσα Πάβλοβιτς με θητεία στο ΝΒΑ, θα αγωνίζεται στο «τριφύλλι» τη νέα χρονιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή