Τζάμπολ χωρίς… δικαιολογίες

Τζάμπολ χωρίς… δικαιολογίες

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υψηλότερη δυνατή θέση της Εθνικής ομάδας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ θα είναι η «πυξίδα» των 12 διεθνών παικτών και του προπονητή, Φώτη Κατσικάρη στο 39ο Ευρωμπάσκετ που αρχίζει σήμερα σε 4 διαφορετικές χώρες και θα ολοκληρωθεί στη βόρεια Γαλλία και το ποδοσφαιρικό στάδιο «Πιέρ Μορουά» της πόλης Λιλ.

Η αφετηρία της ελληνικής ομάδας θα είναι ο τρίτος όμιλος που θα φιλοξενηθεί στο Ζάγκρεμπ, εκεί όπου η Εθνική είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του ’89. Οι σημερινοί διεθνείς έχουν, πλέον, καθήκον και αποστολή να επαναφέρουν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα σε τροχιά διακρίσεων.

Μπορεί αυτή η Εθνική ομάδα να είναι η μοναδική ανάμεσα στις 24 του φετινού Ευρωμπάσκετ που απαρτίζεται από 10 παίκτες, οι οποίοι έχουν κατακτήσει, τουλάχιστον, μια φορά τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης και τρεις συμπαίκτες τους να εκπροσωπούν το ελληνικό μπάσκετ στο ΝΒΑ, αλλά έχουν κυλήσει έξι… άγονα χρόνια από την τελευταία φορά που η ελληνική σημαία υψώθηκε στον τρίτο ιστό του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Εκτοτε, η Εθνική Ανδρών αναζητεί τη διάκριση που θα την επαναφέρει στην ελίτ του αθλήματος και οκτώ παίκτες εκείνης της ομάδας (Ζήσης, Σπανούλης, Περπέρογλου, Πρίντεζης, Κουφός, Καλάθης, Καϊμακόγλου, Μπουρούσης) επωμίζονται εκ νέου, τη δύσκολη αποστολή. Πώς προσδιορίζονται το ελάχιστο και το μέγιστο όριο της επιτυχημένης πορείας;

Η Εθνική έχει… ιερή υποχρέωση να εξασφαλίσει την επόμενη ημέρα της που είναι τουλάχιστον η συμμετοχή στο Προολυμπιακό τουρνουά του 2016, ώστε να διεκδικήσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Αρκεί μια θέση στην πρώτη επτάδα. Για τη συγκεκριμένη ομάδα που έχει τη μεγαλύτερη πληρότητα της τελευταίας δεκαετίας, υψηλή ποιότητα και αξία, τουλάχιστον σε ατομικό επίπεδο και έναν καταξιωμένο προπονητή σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν αρκεί ένας… έντιμος «συμβιβασμός» μόνο με τον στόχο του Προολυμπιακού.

Η 12άδα που επέλεξε ο Φώτης Κατσικάρης είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να είχε η Εθνική και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του Ελληνα προπονητή, οι αξιόλογες μονάδες να παρουσιάσουν το καλύτερο δυνατό σύνολο, ώστε να μη χαθεί μια ακόμα ευκαιρία.

Φαβορί και παγίδες

Στον όμιλο του Ζάγκρεμπ που έχει παρομοιαστεί δικαιολογημένα με τουρνουά Βαλκανικών χωρών, η οικοδέσποινα Κροατία έχει το προβάδισμα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης, όχι μόνο εξαιτίας του παράγοντα έδρας, αλλά λόγω της παρουσίας πολλών ταλαντούχων παικτών (Μπογκντάνοβιτς, Σάριτς, Τόμιτς, Σόμπιν, Χεζόνια) και της αλλαγής νοοτροπίας που δείχνει να επιβάλει ο τεχνικός, Βέλιμιρ Περάσοβιτς.

«Είναι πληρέστατη ομάδα, παίζει πειθαρχημένα, διαθέτει εύστοχο μακρινό σουτ και αξιοποιεί τον Τόμιτς κάτω από το καλάθι. Εντοπίζεται αδυναμία στη θέση του πλέι μέικερ, γιατί δεν υπάρχει ο Λαφαγιέτ και ο Ντρέιμπερ δεν είναι εφάμιλλος» λέει ο συνεργάτης του Κατσικάρη, Θανάσης Σκουρτόπουλος και συνεχίζει για τις άλλες αντιπάλους της Εθνικής: «Η Σλοβενία έχει ανανεωθεί, αλλά χωρίς να έχει σταρ, παίζει πολύ πειθαρχημένα, λόγω του προπονητή της, Γιούρι Ζντοβτς. Χωρίς να διαθέτει τον σπουδαίο σκόρερ ή ριμπάουντερ, διαθέτει ομαδικότητα, έχει καλή κυκλοφορία της μπάλας, αναζητεί το ελεύθερο σουτ και επιδίδεται σε σκληρή άμυνα.

Τα Σκόπια δεν έχουν τον Μακάλεμπ και τον Αντιτς, αλλά ο Αμερικανός Χέντριξ είναι πολύ αξιόπιστος και δίνει σημαντική ενίσχυση. Θέλουν να “χαλάσουν” το παιχνίδι του αντιπάλου και να αποφύγουν τον γρήγορο ρυθμό σε ανοιχτό γήπεδο.

Η Ολλανδία είναι θεωρητικά η πιο αδύναμη ομάδα. Στη Γεωργία, υπάρχει το ύψος και το ταλέντο από τους Πατσούλια, Μαρκοσβίλι, Σανάτζε και Σενγκέλια, αλλά παίζει… άναρχα, στηριζόμενη στο ελεύθερο σουτ».

Τα φαβορί

Η αναζήτηση των Εθνικών ομάδων που είναι φαβορί για το βάθρο των μεταλλίων σε κάθε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, έχει διαχρονικά τον χαρακτηρισμό του δύσκολου «σταυρόλεξου». Εστω και αν διαχρονικά, υπάρχει μια πεντάδα Εθνικών ομάδων που έχει σημαντικό προβάδισμα, με κριτήριο τη σύνθεση που παρατάσσει σε κάθε διοργάνωση, καθώς και την προϊστορία της στα Ευρωμπάσκετ, όλα τα προγνωστικά μπορεί να ανατραπούν σε σημαντικό ποσοστό. Το 39ο Ευρωμπάσκετ διοργανώνεται σε προολυμπιακή χρονιά και το γεγονός ότι οι 7 πρώτες θέσεις, έχουν… ορίζοντα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ανεβάζει κατακόρυφα τον ανταγωνισμό και προσέλκυσε τους μεγαλύτερους «αστέρες» του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Οι δύο Εθνικές ομάδες που θα παίξουν στον τελικό του Ευρωμπάσκετ (20/9), θα εξασφαλίσουν και την απευθείας συμμετοχή τους στο Ολυμπιακό τουρνουά, ενώ δικαίωμα διεκδίκησης της πρόκρισης θα έχουν σε προολυμπιακό τουρνουά (Ιούλιος 2016) και οι Εθνικές που θα καταλάβουν τις θέσεις 3-7 στο Ευρωμπάσκετ.

Με τις δάφνες της πρωταθλήτριας Ευρώπης, πριν από δύο χρόνια στη Λουμπλιάνα και αγωνιζόμενη επί πατρίου εδάφους, η Γαλλία δείχνει έτοιμη, πλήρης και αποφασισμένη για «χρυσή» επανάληψη. Η Ισπανία που ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης, το 2009 και το 2011 και «χάλκινη» στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ, θα έχει βάσιμες αξιώσεις για την πρώτη θέση, παρά την απουσία των Μ. Γκαζόλ και Ναβάρο. Η περυσινή δευτεραθλήτρια κόσμου, Σερβία συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα στις Εθνικές ομάδες… μεταλλίου, έχοντας ομοιογενές σύνολο και «φλέβα» πρωταθλητισμού, ενώ πέντε ομάδες, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, συγκροτούν, θεωρητικά, το γκρουπ των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων που στοχεύουν στην πρώτη τετράδα. Η Τουρκία, η Κροατία, η Ιταλία και η Λιθουανία βάζουν…πλώρη για την προημιτελική φάση του Ευρωμπάσκετ και η κατάκτηση της υψηλότερης θέσης, θα κριθεί από την ψυχολογική αντοχή και την ποιότητά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή