Ο Παναθηναϊκός κόντρα στον Μπουρούση με φόντο τον… Ομπράντοβιτς

Ο Παναθηναϊκός κόντρα στον Μπουρούση με φόντο τον… Ομπράντοβιτς

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «διασταύρωση» του Παναθηναϊκού με τη Λαμποράλ Κούτσα του Γιάννη Μπουρούση, στα πλέι οφ της Ευρωλίγκα, παρά το μειονέκτημα έδρας των «πρασίνων», φαντάζει ως την μεγαλύτερη ευκαιρία τους στα τέσσερα τελευταία χρόνια για να επιστρέψουν στο φάιναλ φορ της διοργάνωσης και να παίξουν στο στάδιο «Q2», όπου είχαν κατακτήσει τον 5ο ευρωπαϊκό τίτλο τους, πριν από 7 χρόνια, με τον Ομπράντοβιτς, τον οποίο θα συναντήσουν στον ημιτελικό αν προκριθεί και η Φενέρ.

Το μέγεθος του αντιπάλου δεν προκαλεί τον… τρόμο της ΤΣΣΚΑ, αλλά κάθε άλλο παρά είναι αμελητέο, αφού η πορεία της ομάδας από την Βασκονία, τόσο στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκα, αλλά κυρίως στο Τοπ-16, δίκαια είχε ως κατάληξη την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στον όμιλο που μετείχε ο Ολυμπιακός.

Την… πλάτη της Λαμποράλ είδαν στην μεγαλύτερη διάρκεια του Τοπ-16, τα δύο «τοτέμ» του ισπανικού μπάσκετ, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ που κατετάγησαν, αντίστοιχα, στην τρίτη και στην τέταρτη θέση. Η Λαμποράλ δεν είναι το ακλόνητο φαβορί για την πρόκριση, αλλά με κριτήριο το πλεονέκτημα έδρας, το οποίο έχει αξιοποιήσει σε ποσοστό 90% στην «Φερνάντο Μπουέσα Αρένα», θα έχει τον πρώτο λόγο για να φτάσει στις 3 νίκες που θα κρίνουν το εισιτήριο της πρόκρισης.

Η ομάδα του Κροάτη τεχνικού, Βέλιμιρ Περάσοβιτς μετρά 11 νίκες σε 12 εντός έδρας αγώνες (5/5 στην πρώτη φάση, 6/7 στο Top-16) και μόνο ο Ολυμπιακός έφυγε νικητής (76-82), στην 2η αγωνιστική του Top-16. Ηττημένες έχουν φύγει και η ΤΣΣΚΑ και η Μπαρτσελόνα.

Στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πλέι οφ, έχει αποδειχτεί πολλάκις στο παρελθόν, ότι εκτός από αγωνιστική συνέπεια στα εντός και στα εκτός έδρας παιχνίδια, χρειάζεται δυνατή ψυχολογία και αποστασιοποίηση από ενθουσιασμό (ύστερα από νίκη) ή απογοήτευση (ύστερα από ήττα). Η εμπειρία των παικτών στη φάση αυτή και η διαχείριση των συναισθημάτων τους, πριν και μετά από κάθε παιχνίδι, αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα.

Η Λαμποράλ θα έχει το μεγαλύτερο άγχος στους δυο πρώτους αγώνες για να προστατεύσει το πλεονέκτημα έδρας και θα φανεί αν μπορεί να δικαιώσει τις βλέψεις της για συμμετοχή στο φάιναλ φορ ή έχει ήδη φτάσει στην οροφή των δυνατοτήτων της, ενώ ταυτόχρονα ο Παναθηναϊκός θα έχει διπλή ευκαιρία για να πετύχει μία εκτός έδρας νίκη και να ανατρέψει το μειονέκτημα έδρας, ενόψει του τρίτου και τέταρτου αγώνα στο ΟΑΚΑ.

 Οι «πράσινοι» έχουν αναμφισβήτητα πιο «βαριά» φανέλα με τα έξι «αστέρια». Στο κομμάτι της εμπειρίας, όμως και με εξαίρεση τον αρχηγό του, Δημήτρη Διαμαντίδη και τον Τζέιμς Γκιστ που θα παίξει για τρίτη φορά σε πλέι οφ, δεν υπερτερεί. Η προσθήκη των Ουίλιαμς, Χέινς και Χάντερ, είναι ακόμα νωπή. Μπορεί ο Ουίλιαμς να έχει ξεχωρίσει για την ποιότητα του, αλλά στα συγκεκριμένα παιχνίδια, θα κληθεί κι αυτός να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεροποιήσει τον Παναθηναϊκό σ’ ένα επίπεδο υψηλότερα και να κρίνει ακόμα νίκη για την ομάδα του, όπως έπραξε στο Τοπ-16 με επιθετικές πρωτοβουλίες.

Στον αντίποδα, η Λαμποράλ δεν έχει αποθέματα εμπειρίας σε ατομικό επίπεδο και μόνο ο Γιάννης Μπουρούσης που έχει παίξει στα πλέι οφ με τον Ολυμπιακό και την Ρεάλ, ξεχωρίζει αισθητά από τους συμπαίκτες του. Γι’ αυτόν τον λόγο και μόνο, το συγκεκριμένο ζευγάρι θα αποτελέσει και το πιο ισσοροπημένο από τα άλλα τρία (Φενέρ-Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ-Ερυθρός Αστέρας και Λοκομοτίβ-Μπαρτσελόνα).

Η… στοχοποίηση του Έλληνα διεθνή σέντερ σε άμυνα και επίθεση, θα είναι το μεγαλύτερο ζητούμενο της τακτικής του Παναθηναϊκού. Ο… οίστρος του Μπουρούση οδήγησε την Λαμποράλ μέχρι τα πλέι οφ και είναι βέβαιο ότι θα θέλει να φτάσει και στο Βερολίνο, συνεχίζοντας τις εκπληκτικές εμφανίσεις του που ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη και προσδοκία, όλους τους προηγούμενους μήνες.

Το γεγονός ότι έχει αναδειχθεί μία φορά στην θέση του πολυτιμότερου παίκτη του μήνα και κέρδισε τον τίτλο του MVP σε 3 αγωνιστικές, φανερώνει την πρόκληση που περιμένει τον τεχνικό του ΠΑΟ, Σάσα Τζόρτζεβιτς και τους σέντερ, Ραντούλιτσα, Κούζμιτς και Χάντερ, προκειμένου να περιορίσουν τον Ελληνα παίκτη που έχει παρουσιάσει στατιστικά από το ΝΒΑ με διψήφιους αριθμούς σε βασικές στατιστικές κατηγορίες πόντων και ριμπάουντ, κερδισμένων φάουλ και ασίστ.

Ο Μπουρούσης έχει κατά μέσο όρο 14,8π., 9,2ριμπ., 2,2ασ., με 56,5% στα δίποντα, 37,3% στα τρίποντα και 83,2% στις βολές και η στατιστική του είναι για… Όσκαρ και απεικονίζεται εύλογα στους συγκεντρωτικούς πίνακες, καθώς είναι πρώτος στη λίστα του ranking (534β., 22.25μ.ο.), πρώτος ριμπάουντερ (221ριμπ., 9,2μ.ο.) και πέμπτος σκόρερ (356π., 14,8μ.ο.)!

Στον αντίποδα, υπάρχει το μεγάλο «θέλω» του Δημήτρη Διαμαντίδη να παίξει με τον Παναθηναϊκό στο τελευταίο ευρωπαϊκό φάιναλ φορ της καριέρας του. Αυτό το «θέλω» δεν μπορεί να υπολογιστεί σε στατιστικά και αριθμούς, όταν πρόκειται για έναν «θρύλο» του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Η ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς έχει ως μεγάλο όπλο την τέταρτη καλύτερη επίθεση στη διοργάνωση (81,8π.), ενώ είναι πρώτη στα ριμπάουντ (38 ανά αγώνα) διαθέτοντας εξάλλου τον κορυφαίο ριμπάουντ της Euroleague, Γιάννη Μπουρούση.

Ο γρήγορος ρυθμός παιχνιδιού που έχουν οι Βάσκοι, μπορεί να καθορίσει και την τύχη τους, εφόσον το επιτρέψει και η άμυνα του Παναθηναϊκού. καθώς ανεβάζουν τον αριθμό των κατοχών της μπάλας. Η Λαμποράλ δέχεται 76,7 πόντους ανά αγώνα, που είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στους οκτώ των προημιτελικών. Τα πολλά λάθη είναι «αχίλλειος πτέρνα» της Λαμποράλ και γι' αυτό είναι πολύ χαμηλά στη λίστα της αναλογίας ασίστ/λαθών, όπου με 359/332 συνολικά, μετρούν μόλις 1,08 ασίστ/ένα λάθος και είναι 22οι ανάμεσα στις 24 ομάδες της διοργάνωσης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των πλέι οφ της Euroleague:

Τρίτη 12 Απριλίου

Φενέρμπαχτσε – Ρεάλ Μαδρίτης (20:00)

ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Ερυθρός Αστέρας (20:00)

Τετάρτη 13 Απριλίου

Λοκομοτίβ Κουμπάν – Μπαρτσελόνα (20:00)

Λαμποράλ Κούτσα – Παναθηναϊκός (21:45)

Πέμπτη 14 Απριλίου

Φενέρμπαχτσε – Ρεάλ Μαδρίτης (20:45)

ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Ερυθρός Αστέρας (20:00)

Παρασκευή 15 Απριλίου

Λοκομοτίβ Κουμπάν – Μπαρτσελόνα (20:00)

Λαμποράλ Κούτσα – Παναθηναϊκός (21:45)

Δευτέρα 18 Απριλίου

Ερυθρός Αστέρας – ΤΣΣΚΑ Μόσχας (21:45)

Τρίτη 19 Απριλίου

Μπαρτσελόνα – Λοκομοτίβ Κουμπάν (21:45)

Παναθηναϊκός – Λαμποράλ Κούτσα (21:15)

Ρεάλ Μαδρίτης – Φενέρμπαχτσε (21:45)

Τετάρτη 20 Απριλίου

Ερυθρός Αστέρας – ΤΣΣΚΑ Μόσχας (21:00, αν χρειαστεί)

Πέμπτη 21 Απριλίου

Ρεάλ Μαδρίτης – Φενέρμπαχτσε (21:45, αν χρειαστεί)

Μπαρτσελόνα – Λοκομοτίβ Κουμπάν (21:45, αν χρειαστεί)

Παναθηναϊκός – Λαμποράλ Κούτσα (21:15, αν χρειαστεί)

Τρίτη 26 Απριλίου

Φενέρμπαχτσε – Ρεάλ Μαδρίτης (20:00, αν χρειαστεί)

Λαμποράλ Κούτσα – Παναθηναϊκός (21:45, αν χρειαστεί)

Λοκομοτίβ Κουμπάν – Μπαρτσελόνα (20:00, αν χρειαστεί)

ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Ερυθρός Αστέρας (20:00, αν χρειαστεί)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή