Οι ΗΠΑ τιμούν τον Νίκο Γκάλη

Οι ΗΠΑ τιμούν τον Νίκο Γκάλη

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη ελληνική θέση στο πάνθεον του παγκόσμιου μπάσκετ, το «Hall of Fame» του ΝΒΑ, φέρει το όνομα του Νίκου Γκάλη, που μπορεί να μην αγωνίστηκε ούτε για ένα… δευτερόλεπτο στο αμερικανικό πρωτάθλημα, αλλά τα επιτεύγματά του στην Ελλάδα, με την εθνική ομάδα, τον Αρη και τον Παναθηναϊκό, θα τιμηθούν με τον δέοντα τρόπο στις 8 Σεπτεμβρίου και στην τελετή που θα γίνει στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης.

Η υπέρτατη τιμή για τον Νίκο Γκάλη δεν ξεπερνά, πάντως, την απόλυτη δόξα και αγάπη του κόσμου που δέχεται όλα αυτά τα χρόνια, στην Ελλάδα, όπως δήλωσε και ο ίδιος, καθώς και την καθολική αναγνώριση που χαίρει και εκτός Ελλάδος για τη μέγιστη συμβολή του στην αρχή που έγινε, πριν από 30 χρόνια, για την «εκτόξευση» του αθλήματος.

Ενα χρόνο πριν γιορτάσει τα 60ά γενέθλιά του, ο «Νick the Greek» (Νίκος ο Ελληνας), όπως τον αποκαλούσαν στο πανεπιστήμιο Σίτον Χολ, στο οποίο άρχισε την καριέρα του, έμαθε την ευχάριστη είδηση από εκπρόσωπο της FIBA το απόγευμα του προηγούμενου Σαββάτου και δεν ήταν…πρωταπριλιάτικο ψέμα.

«Γνωστός για τη σπουδαία ικανότητά του να σκοράρει και ως ο σπουδαιότερος καλαθοσφαιριστής στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, καλωσορίζουμε τον θρύλο του Αρη, Νίκο Γκάλη», ανέφερε το σχετικό μήνυμα του αμερικανικού ινστιτούτου μπάσκετ στο Διαδίκτυο, ενώ η απάντηση του Γκάλη απεικόνισε την ικανοποίησή του για την ιστορική δικαίωση της καριέρας του: «Το να ανήκω στην “Αίθουσα της Δόξας" του μπάσκετ είναι ύψιστη τιμή. Το να βρίσκομαι στις καρδιές του κόσμου είναι η μεγαλύτερη χαρά. Ευχαριστώ όλους αυτούς που βρέθηκαν στο πλάι μου στο ταξίδι της καριέρας μου και τους νιώθω δίπλα μου μέχρι και σήμερα. Η ένταξή μου αποτελεί ένα παιδικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Η αγάπη του κόσμου είναι η πραγματικότητα που μοιάζει με όνειρο».

Ο κορυφαίος Ελληνας παίκτης, που είναι μέλος του αντίστοιχου «Hall of Fame» της FIBA, από το 2008, βρισκόταν σταθερά στη λίστα των υποψηφίων για την είσοδο στο Νaismith Memorial Ηall of Fame, το οποίο φέρει το όνομα του Αμερικανού δημιουργού του αθλήματος, ιδρύθηκε το 1959 και έχει περισσότερα από 1.000 μέλη από παίκτες, διαιτητές, παράγοντες και ολόκληρες ομάδες από το παγκόσμιο μπάσκετ.

Στην ετήσια κλάση επιλογών του ινστιτούτου Νέισμιθ, οι περισσότερες είσοδοι προέρχονται από το ΝΒΑ και το αμερικανικό μπάσκετ και η επιλογή του Νίκου Γκάλη, όπως και κάθε μη Αμερικανού παίκτη, προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη δόξα στο τιμώμενο πρόσωπο και αυτονόητα διαφημίζει, όπως έκανε και όταν αγωνιζόταν έως το ’94, όλο το ελληνικό μπάσκετ.

Η είσοδος του πρώτου Ελληνα παίκτη στο «Hall of Fame» χαιρετίστηκε από την ΕΟΚ, τον ΕΣΑΚΕ, το πανεπιστήμιο Σίτον Χολ για τον απόφοιτό του και τους Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος έγραψε στο Διαδίκτυο: «Συγχαρητήρια στον τεράστιο Νίκο Γκάλη, που πλέον ανήκει στο Naismith Hall of Fame! Μακάρι μια μέρα να τον φτάσουμε». Η απάντηση του Γκάλη ήρθε λίγες ώρες αργότερα: «Ο Γιάννης είναι μικρός ηλικιακά, αλλά είναι μεγάλος… μάγκας».

Στην κλάση του 2017, επιλέχθηκαν ο δύο φορές πρώτος σκόρερ στο ΝΒΑ Τρέισι Μακ Γκρέιντι, ο θρυλικός κόουτς του Κάνσας Μπιλ Σελφ, ο προσφάτως αποθανών (21 Μαρτίου) Τζέρι Κράουζε που δημιούργησε τους άτρωτους Μπουλς, ο εμπνευστής των φάιναλ φορ του ΝCAA Τζορτ Μακ Γκίνις και οι γυναίκες Ρεμπέκα Λόμπο (παίκτρια) και Μάφετ Μακ Γκρο (προπονήτρια).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή