ΜΠΑΣΚΕΤ

Πολύ κοντά, αλλά και… πολύ μακριά ο Αντετοκούνμπο από την Εθνική

Πολύ κοντά, αλλά και… πολύ μακριά ο Αντετοκούνμπο από την Εθνική

Η θέληση και η διάθεση του Γιάννη Αντετοκούνμπο να παίξει ξανά στην εθνική ομάδα μπάσκετ, επαναλαμβάνεται σε κάθε σχετική δήλωση που κάνει, αλλά όσο κι αν ο Ελληνας σταρ των Μιλγουόκι Μπακς θέλει να φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο και η αγκαλιά του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος είναι ορθάνοιχτη γι’ αυτόν, η συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κίνας θα παραμείνει αβέβαιη μέχρι να περάσει τις θύρες του ΟΑΚΑ και να γίνει μέλος της επίσημης αγαπημένης.

Δυο χρόνια μετά την τελευταία εμφάνισή του στο προολυμπιακό τουρνουά του Τορίνου, ο Αντετοκούνμπο βρίσκεται εκτός της εθνικής ομάδας. Ο ερεθισμός που είχε στο γόνατό του, πριν από την ένταξή του στην προετοιμασία της Εθνικής για το περσινό Ευρωμπάσκετ, και το απαγορευτικό των Μπακς για τη συμμετοχή του ανάγκασαν τον Giannis να ανακοινώσει την αποχώρησή του από τη μακρινή Σαγκάη και δέκα ημέρες, μόλις, πριν από την έναρξη της διοργάνωσης. Εκτοτε, οι σχέσεις του Γιάννη Αντετοκούνμπο με την εθνική ομάδα παρέμειναν ψυχρές, γιατί το περιβάλλον του Greek Freak διέρρεε προς τα ΜΜΕ ότι η επικοινωνιακή αντιμετώπιση που είχε το θέμα του τραυματισμού του ήταν ατυχής και έθιξε τον αθλητή, που ήθελε αλλά δεν μπορούσε να παίξει στην Εθνική. Το σύστημα των προκριματικών αγώνων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2019, με τα μεμονωμένα παιχνίδια των «παραθύρων», διάρκειας δέκα ημερών, δημιουργούσε προδιαγραφές ευκαιρίας για την ενίσχυση της Εθνικής από την υπεραξία που μπορεί να προσφέρει ο Αντετοκούνμπο στη διεκδίκηση της πρόκρισης στην τελική φάση, αλλά και πάλι οι γέφυρες επικοινωνίας και συνεννόησης δεν έφεραν τον Γιάννη στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο η συνολική άρνηση των ομάδων του ΝΒΑ να επιτρέψουν στους Ευρωπαίους παίκτες τους να ενισχύσουν τις εθνικές ομάδες τους, όπως συνέβη και με τους Μαριάνοβιτς και Τεόντοσιτς στην προσεχή αντίπαλο της Ελλάδας, Σερβία.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και εφόσον η εθνική ομάδα έχει εξασφαλίσει την παρουσία της στην τελική φάση του Μουντομπάσκετ, θα μεσολαβήσουν δέκα και πλέον μήνες. Η ένταξη του Γιάννη Αντετοκούνμπο θα είναι και πάλι πολύ πιθανή, αλλά όχι βέβαιη, γιατί θα χρειασθεί ξανά η συγκατάθεση των Μπακς και εφόσον ο παίκτης χαίρει άκρας υγείας. Η συμμετοχή όλων των Ευρωπαίων και μη σταρ του ΝΒΑ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί διαχρονικά μεγάλη πρόκληση για την καριέρα τους, ενώ υπάρχουν και μεγάλες εμπορικές συμφωνίες με τους συγκεκριμένους παίκτες, τους οποίους οι εταιρείες διαφορετικών αντικειμένων θέλουν να τους δουν να παίζουν με τις φανέλες των εθνικών ομάδων και γι’ αυτόν τον λόγο υλοποιούν παχυλά συμβόλαια. Ο Αντετοκούνμπο συγκαταλέγεται σ’ αυτή την κατηγορία των σταρ του ΝΒΑ και σε συνδυασμό με τη δεδομένη θέλησή του να ενισχύσει την Εθνική σε μια μεγάλη διοργάνωση, θα τον φέρουν και πάλι ένα βήμα πριν από την ένταξή του. Αν ισχύει και από την πλευρά του το «περασμένα, ξεχασμένα», θα ταξιδέψει στα στάδια της Κίνας.