Κεϊτά Μπαλντέ: ένας σύγχρονος «καλός Σαμαρείτης»

Κεϊτά Μπαλντέ: ένας σύγχρονος «καλός Σαμαρείτης»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη ζωή περίπου 200 Αφρικανών άστεγων μεταναστών έσωσε ο Σενεγαλέζος ποδοσφαιριστής της Σαμπντόρια, Κεϊτά Μπαλντέ, προσφέροντας τροφή και ρουχισμό εν μέσω αυστηρού lockdown στην Καταλωνία το 2020, σύμφωνα με ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην ισπανική τηλεόραση.

Ως καλός Σαμαρείτης, ο 25χρονος σήμερα Μπαλντέ ευαισθητοποιήθηκε από μαρτυρία που διάβασε πέρυσι σχετικά με μετανάστες από τη Σενεγάλη και αλλού που απασχολούνταν στη συλλογή καρπών σε χωράφια στη Γιέιδα υπό συνθήκες δουλικής εργασίας, με πολλές ώρες δουλειά την ημέρα, χωρίς τροφή και στέγη, ούτε καν στοιχειώδη ρουχισμό.

Ενθυμούμενος την αντίστοιχη κατάσταση που βίωσε πριν από χρόνια ο πατέρας του ερχόμενος στην Ισπανία, ο Μπαλντέ έσπευσε να βοηθήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, από το Μονακό όπου τότε αγωνιζόταν. Ο γεννημένος στην Ισπανία ποδοσφαιριστής φρόντισε να στέλνει συνεχώς αρκετά χρήματα για την καθημερινή διατροφή 200 «αδελφών» του, όπως τους χαρακτηρίζει, ενώ νοίκιασε και δύο φορτηγάκια που μετέφεραν στους Αφρικανούς μετανάστες ρούχα που είχε σε διαμέρισμά του στη Βαρκελώνη και ήταν εντελώς αφόρετα, με τις ετικέτες τους. «Τρελάθηκαν όταν είδαν τα ρούχα, ήταν σαν να κάναμε τοπ μόντελ τους Αφρικανούς που ήταν εκεί», αναφέρει ο γεννημένος στην Ισπανία Σενεγαλέζος. Ο διεθνής επιθετικός κατάφερε να εξασφαλίσει και στέγη στους μετανάστες, αν και δεν ήταν πολύ εύκολο: Στις επαφές που είχε με ξενοδοχεία στη Γιέιδα για τη στέγασή τους εισέπραττε συνεχώς άρνηση, αν και αποφεύγει επιμελώς να πει τη λέξη «ρατσισμός». Λέει, όμως, «θα ήθελα να πάω στα ίδια ξενοδοχεία με καμιά δεκαριά φίλους μου με μαύρο δέρμα αλλά με ωραία κουστούμια και ακριβά αυτοκίνητα, να ζητήσουμε να νοικιάσουμε εκεί δωμάτια, και να δούμε τότε εάν θα μου ξαναπούν όχι. Ούτε που θα ασχοληθούν με το εάν είμαι μαύρος», λέει γελώντας.

Τώρα τον Μπαλντέ ανησυχεί τι θα γίνει τη φετινή άνοιξη, όταν πάλι θα υπάρχουν αντίστοιχες συνθήκες δουλικής εργασίας στη συλλογή των φρούτων. «Τότε τι θα γίνει; Θα ευχόμαστε να έρθει πάλι κανένας Κεϊτά;», λέει σήμερα ζητώντας την ευαισθητοποίηση του κόσμου και της πολιτείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή