Γερμανική σφραγίδα στο 20ό Μουντιάλ

Γερμανική σφραγίδα στο 20ό Μουντιάλ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Γερμανίας έγινε πανάξια η πρώτη ευρωπαϊκή που κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο επί αμερικανικού εδάφους, μετά τη νίκη της με 1-0 στον κυριακάτικο τελικό επί της Αργεντινής, χάρη στο εντυπωσιακό γκολ του Μάριο Γκέτσε επτά λεπτά πριν από τη λήξη της παράτασης στο Μαρακανά του Ρίο ντε Τζανέιρο. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που ευρωπαϊκή ομάδα κερδίζει τρίτο συνεχόμενο Μουντιάλ.

Περισσότεροι από διακόσιες χιλιάδες Γερμανοί αψήφησαν τη βροχή και πανηγύριζαν μέχρι χθες το πρωί στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο το πρώτο παγκόσμιο τρόπαιο της ενωμένης Γερμανίας και τέταρτο συνολικά για τα γερμανικά χρώματα, με εκατομμύρια άλλους να τους μιμούνται σε όλη τη Γερμανία. Μεγάλη ήταν όμως και η ικανοποίηση των Βραζιλιάνων, που παρά τη συντριβή με 7-1 στον ημιτελικό, δεν ήθελαν να δουν τους «μισητούς» Αργεντίνους να θριαμβεύουν μέσα στον «ναό» του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

«Το συναίσθημα είναι απίστευτο. Δεν ξέρω πώς να το περιγράψω. Θα είναι ένα πάρτι για όλη την ομάδα και τη χώρα, αφού είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ειδικά μέσα στη Βραζιλία», δήλωσε εκστασιασμένος ο Γκέτσε, ο «Σούπερ Μάριο» κατά τον γερμανικό Τύπο.

Με μαύρα, κόκκινα και χρυσά γράμματα η εφημερίδα «Ντι Βελτ» στη Γερμανία έγραψε «Είναι αλήθεια», την ώρα που η ευρείας κυκλοφορίας «Μπιλντ» έγραφε «Σ’ ευχαριστούμε, Γκετς! Παγκόσμιοι πρωταθλητές!».

Ο Γερμανός τεχνικός Γιόακιμ Λεβ αποκάλυψε ότι ζήτησε από τον Γκέτσε, λίγο πριν μπει στον τελικό ως αλλαγή, να δείξει ότι είναι καλύτερος από τον Λιονέλ Μέσι, όμως η εικόνα του αγώνα απέδειξε ότι η ομαδική δουλειά των Γερμανών ήταν που τους χάρισε το τρόπαιο.

Εντυπωσιακές ήταν και οι επιδοκιμασίες για τον Μίροσλαβ Κλόζε στην αλλαγή του, κατά την αποχώρηση του πρώτου σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Ηταν σαφές ότι απέσπασε το θερμότατο χειροκρότημα και των Βραζιλιάνων, σε βάρος των οποίων είχε σκοράρει την περασμένη Τρίτη.

Καθένας από τους 23 διεθνείς Γερμανούς θα λάβει περί τις 300.000 ευρώ πριμ για την κατάκτηση του τροπαίου. Παράλληλα, η νέα φανέλα που έβγαλαν οι Γερμανοί με τα τέσσερα αστέρια πάνω από το εθνόσημο, όσα και τα Παγκόσμια Κύπελλα στην κατοχή τους, ξεπούλησε εντός 12 ωρών από την κυκλοφορία της, ανέφεραν γερμανικά ρεπορτάζ. Η διεθνής εταιρεία αθλητικών ειδών που έχει αποκλειστική συμφωνία με τη γερμανική ομοσπονδία είχε ήδη έτοιμες προς πώληση τις φανέλες, σε περιορισμένο βέβαια αριθμό, προεξοφλώντας τη νίκη της Νατσιοναλμανσάφτ και τιμολογώντας τις 84,95 ευρώ.

Η αυλαία έπεσε σε μια διοργάνωση που όχι μόνο ήταν αρτιότατη, αλλά και προσέφερε τόσο θέαμα όσο και απροσδόκητα αποτελέσματα (με κορυφαίες στιγμές τη συντριβή της Βραζιλίας και της Ισπανίας από Γερμανία και Ολλανδία αντίστοιχα, αλλά και την είσοδο της Κόστα Ρίκα στην οκτάδα), ώστε να θεωρείται πλέον ένα από τα καλύτερα Μουντιάλ στην Ιστορία.

Τελικά, η διοργάνωση των Βραζιλιάνων τα πήγε καλύτερα από την Εθνική τους, ενώ αναμενόταν το ανάποδο. Οργανωτικά οι Βραζιλιάνοι θριάμβευσαν, ενώ στο γήπεδο ήρθαν τέταρτοι, μετά την ήττα με 3-0 στον μικρό τελικό του Σαββάτου από τους Ολλανδούς, ενώ χθες παραιτήθηκε και ο Βραζιλιάνος προπονητής, Λουίς Φελίπε Σκολάρι. Η παρουσία όμως των φιλάθλων στις εξέδρες ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη σε Παγκόσμιο Κύπελλο μετά το 1994 στις ΗΠΑ, και ισοφαρίστηκε το ρεκόρ των περισσοτέρων τερμάτων σε μία διοργάνωση, αφού σημειώθηκαν 171 όπως και το 1998, σύμφωνα με τα στοιχεία της FIFA.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία τίμησε τον Μάνουελ Νόιερ της Γερμανίας ως τον καλύτερο τερματοφύλακα, ενώ ο Χάμες Ροδρίγες της Κολομβίας ήταν ο πρώτος σκόρερ, με έξι τέρματα σε μόλις πέντε αγώνες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή