ΣΠΟΡ

Ρεκόρ Γκίνες διεκδικεί Eλληνας ιστιοπλόος

Ρεκόρ Γκίνες διεκδικεί Eλληνας ιστιοπλόος

Μπορεί να έχει υπερβεί τα 90 χρόνια αλλά ακόμη κρατάει το τιμόνι του «Alter Ego» στα χέρια του και οδηγεί το πλήρωμά του σε διακρίσεις. Ο λόγος για τον Στέλιο Μπόνα, τον «γερόλυκο των θαλασσών», που διεκδικεί μία θέση στα Ρεκόρ Γκίνες ως ο μεγαλύτερος σε ηλικία εν ενεργεία ιστιοπλόος (1/7/1930) που παίρνει μέρος σε διεθνείς αγώνες ανοικτής θαλάσσης.

Ο 91χρονος καπετάνιος ξεκίνησε την αθλητική του καριέρα από την κωπηλασία αλλά στην ιστιοπλοΐα βρήκε τη μεγάλη του αγάπη. Εξάλλου, στο Μικρολίμανο όπου ως έφηβος έμενε, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος στην «Κ», «μαθαίνεις ιστιοπλοΐα ακόμα και με τα… μάτια». Ως αθλητής τριγώνου έχει μία μεγάλη συλλογή από χρυσά και χάλκινα μετάλλια από διεθνείς διοργανώσεις (ευρωπαϊκά και παγκόσμια) ενώ το 1956 συμμετείχε, με τον αδελφό του Σπύρο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης, και ο «θρύλος» της παγκόσμιας ιστιοπλοΐας Πολ Έλβστρεμ «υποκλίθηκε» στη ναυτοσύνη των Ελλήνων.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο… αυλάκι του χρόνου αλλά ο Στέλιος Μπόνας υπήρξε για πολλά χρόνια εκ των πρωταγωνιστών σε αγώνες τριγώνου ενώ τις τελευταίες δεκαετίες ασχολείται με την ανοικτή θάλασσα. Παίρνει μέρος σε διοργανώσεις διεθνούς και εθνικού επιπέδου και έχει «τρέξει» στους περισσότερους από τους 57 αγώνες του Ράλλυ Αιγαίου. Στο πλήρωμά του υπάρχουν αθλητές που θα μπορούσαν να ήταν εγγόνια του αλλά οι αντοχές του ο 91χρονου «καπετάνιου» της ανοικτής θάλασσας, πολλές φορές, είναι μεγαλύτερες από αυτές της νέας γενιάς. Σε ιστιοδρομίες μεγαλύτερες από 150 ναυτικά μίλια σπανίως θα εγκαταλείψει το κατάστρωμα προκειμένου να κοιμηθεί για λίγες ώρες.        

Ρεκόρ Γκίνες διεκδικεί Eλληνας ιστιοπλόος-1

Στο εφετινό Ράλλυ Αιγαίου ετοιμάζεται να γράψει μία διαφορετική σελίδα στην ιστορία του καθώς διεκδικεί μία θέση στα Ρεκόρ Γκίνες. Το πλήρωμά του τους τελευταίους μήνες, κρυφά από την ίδιο, ξεκίνησε τη διαδικασία για την υποβολή της αίτησης, και στη διοργάνωση του Πανελληνίου Ομίλου Ανοικτής Θαλάσσης θα συγκεντρώσει το υλικό που θα αποδεικνύει ότι ο 91χρονος αθλητής, παρά την ηλικία του, μπορεί να αγωνίζεται και να πρωταγωνιστεί απέναντι σε ιστιοπλόους που ενδέχεται να έχουν λιγότερη από τη μισή του ηλικία. 

«Έχουμε στείλει στην Επιτροπή που ασχολείται με τα Ρεκόρ Γκίνες το αίτημα και μας έχουν ζητήσει να καταθέσουμε οπτικοακουστικό υλικό ώστε να τεκμηριωθεί. Στο φετινό Ράλλυ Αιγαίου συλλέγουμε αυτό το υλικό. Η θέση που διεκδικεί είναι ως ο μεγαλύτερος σε ηλικία ιστιοπλόος που είναι ενεργός και αγωνίζεται σε τόσο δύσκολους αγώνες», δήλωσε ο Αλέξης Μπόνας, γιος του Στέλιου Μπόνα και, επίσης, αθλητής της ιστιοπλοΐας.

Στο «57ο Ράλλυ Αιγαίου» το σκάφος του Στέλιου Μπόνα βρίσκεται, μέχρι τώρα, στην 3η θέση της γενικής κατάταξης στην κατηγορία Sport.

Το «57ο Ράλλυ Αιγαίου» θα συνεχιστεί με ιστιοδρομίες το επόμενο Σαββατοκύριακο. Αύριο το απόγευμα (15/7), θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΠΟΙΑΘ διαγωνισμός ζωγραφικής με θέμα τη διοργάνωση και το έργο που θα διακριθεί θα τυπωθεί στη μπλούζα που θα φορέσουν οι ιστιοπλόοι στον 58ο αγώνα του θεσμού, το 2021.