Ασπροπρόσωποι… στο χώμα

Το Ρολάν Γκαρός ανοίγει τις πύλες του με τους Τσιτσιπά και Σάκκαρη να αναζητούν νέες διακρίσεις

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οκτώ μήνες μετά το Ρολάν Γκαρός του 2020, το γαλλικό Οπεν επιστρέφει από σήμερα με το κυρίως ταμπλό να μπαίνει στο επίκεντρο της διεθνούς φίλαθλης προσοχής στο… διάλειμμα των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων.

Στην ώρα του φέτος το θρυλικό χωμάτινο τουρνουά στα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας, έστω και με τους περιορισμούς λόγω κορωνοϊού στις εξέδρες και αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για τους συμμετέχοντες, δείχνει ότι θα έχει μια εικόνα κανονικότητας, σε αντίθεση με το προηγούμενο τουρνουά Γκραν Σλαμ, στη Μελβούρνη, που επλήγη από το τοπικό lockdown.

Οι ειδικοί λένε ότι θα είναι λιγότερο προβλέψιμο, θα αποφύγει απώλειες λόγω κρουσμάτων COVID-19 και θα χαρίσει χαμόγελα στους Ελληνες φιλάθλους με τη συμμετοχή των Στέφανου Τσιτσιπά και Μαρίας Σάκκαρη, που μοιάζουν πιο έτοιμοι από ποτέ για τη μεγάλη τους στιγμή.

Ειδικά για τον Στέφανο, που προέρχεται από την κατάκτηση του έβδομου τουρνουά της καριέρας του την περασμένη Κυριακή με τον θρίαμβο στη χωμάτινη επιφάνεια της Λυών, ο δρόμος είναι ανοικτός ακόμη και έως τον τελικό της 13ης Ιουνίου. 

Ασπροπρόσωποι… στο χώμα-1

Κι αυτό διότι η φετινή κλήρωση είχε μια ιδιαιτερότητα, αφού ο πολυνίκης του τουρνουά και «Βασιλιάς του Χώματος» Ραφαέλ Ναδάλ τοποθετήθηκε στο νούμερο 3 του ταμπλό, με αποτέλεσμα στην κλήρωση που έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη να βρεθεί στο ήμισυ του πίνακα όπου είναι και ο κορυφαίος στον κόσμο Νόβακ Τζόκοβιτς. Ετσι είναι πολύ πιθανό να βρεθούν οι δυο τους αντιμέτωποι στον ημιτελικό, σε έναν ουσιαστικά πρόωρο τελικό. Αντιθέτως, ο Τσιτσιπάς βρέθηκε στο άλλο μισό του ταμπλό, κάτι που σημαίνει ότι στον δρόμο του για τον τελικό δεν θα έχει κάποιο μεγαθήριο αλλά τον Ρώσο Δανιήλ Μεντβέντεφ, που είναι νούμερο 2 αλλά όχι και τόσο ισχυρός στο χώμα, και τον Αυστριακό Ντόμινικ Τιμ. 

Είναι δηλαδή στο χέρι του να φτάσει στον πρώτο τελικό Ρολάν Γκαρός της καριέρας του, πηγαίνοντας ένα σκαλί ψηλότερα από τον ημιτελικό όπου έφτασε στην περυσινή διοργάνωση.

Ωστόσο, θα πρέπει να προσέξει πολύ τις παγίδες, όπως αυτή του πρώτου γύρου με τον Ζερεμί Σαρντί. Ο 34χρονος Γάλλος θα είναι ο πρώτος του αντίπαλος, και έχει νικήσει μία φορά τον Στέφανο στις τρεις συναντήσεις τους, ενώ θα αναμετρηθούν για πρώτη φορά στο χώμα.

Η επιφάνεια έχει τεράστια σημασία, καθώς το χώμα αλλάζει τις ισορροπίες και παραμένει το… βασίλειο του Ναδάλ, που έχει ούτε λίγο ούτε πολύ 13 θριάμβους στο Ρολάν Γκαρός. Για αυτό θα είναι καλό αν ο Τσιτσιπάς φτάσει στον τελικό να αντιμετωπίσει έναν ενδεχομένως κουρασμένο Ναδάλ από μια μεγάλη μάχη στον ημιτελικό με τον Τζόκοβιτς.

Οι γυναίκες

Στο ταμπλό των γυναικών η Μαρία Σάκκαρη δεν έχει προς το παρόν τόσο υψηλές βλέψεις. Το περασμένο φθινόπωρο υπέκυψε στον τρίτο γύρο, που αποτελεί και την καλύτερη επίδοση της καριέρας της στο τουρνουά των Παρισίων. 

Ως νούμερο 18 του κόσμου πλέον στοχεύει κάπως ψηλότερα, αν και το γυναικείο ταμπλό είναι παραδοσιακά πολύ δύσκολο στις προβλέψεις.
Η Σάκκαρη, μάλιστα, προπονήθηκε στη Γαλλία με την κάτοχο του τροπαίου στο απλό των γυναικών, την Πολωνή, Ιγκα Σφιόντεκ, που φαντάζει επικρατέστερη και για το φετινό τρόπαιο αν και κλείνει τα 20 της χρόνια μόλις… αύριο. Τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν και στη Ναόμι Οσάκα, που μάλιστα σνόμπαρε τον Τύπο αυτή την εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή