Πρόσφατα έκανα ένα road trip με ένα φίλο μου στην Hπειρο και με βάση τα Γιάννενα, κάναμε καθημερινές εξορμήσεις σε κοντινές περιοχές όπως τα όμορφα Ζαγοροχώρια, τα μαγευτικά Τζουμέρκα και φυσικά το γραφικό και πανέμορφο Μέτσοβο. Ντρέπομαι που θα το πω αλλά μέχρι τότε δεν είχα επισκεφθεί ποτέ το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ και γι’ αυτό μια στάση ήταν επιβεβλημένη. Εδώ να πω, για όσους θέλουν να επισκεφθούν την περιοχή και να μείνουν μερικά βράδια, ότι το οινοποιείο έχει και ένα φοβερό ξενοδοχείο το οποίο δέχεται και κατοικίδια. Μην ξεχάσετε να πάτε στην πινακοθήκη που δημιούργησε ο Ευάγγελος Αβέρωφ, τη μεγαλύτερη μετά την Εθνική, όπου θα δείτε και το πορτρέτο του από τον γνωστό ζωγράφο Γιώργο Ρόρρη.
Ο Αλέξανδρος Ιωάννου (εγγονός του Ευάγγελου Αβέρωφ) μαζί με τη Μαρία Δήμου (υπεύθυνη επικοινωνίας και marketing) μας περίμεναν για να ξεκινήσουμε την ξενάγηση και μας μίλησαν για τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον πολιτικό, τον συγγραφέα, τον άνθρωπο που βοήθησε όλη την περιοχή να αναπτυχθεί και φυσικά για τα πρώτα βήματα του οινοποιείου και την πορεία του έως σήμερα.
Πολλά τα ωραία κρασιά που ήπιαμε αλλά θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα σε τρία κρασιά του οινοποιείου που θεωρώ πως το καθένα έχει τη δική του βαρύτητα και να σας πω, επίσης, για τη μόνη ταβέρνα που κατάφερα να επισκεφτώ καθώς η εκδρομή ήταν αυθημερόν.
Τα κρασιά που ξεχώρισα από το Κατώγι Αβέρωφ
Lucky Squirrel, Malvasia Aromatica, Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο
Το Lucky Squirrel και τα άλλα δύο κρασιά, ροζέ και ερυθρό της ίδιας σειράς, είναι αφιερωμένα στα αδέσποτα ζώα και στην προσπάθεια που κάνει ο Αλέξανδρος Ιωάννου να βοηθήσει αδέσποτα ζώα της περιοχής, να τα εκπαιδεύσει και να τους βρει σπίτι. Για κάθε φιάλη που πωλείται, ένα ευρώ από τα έσοδα πάνε σε αυτά τα πλάσματα. Είναι ένα αρκετά αρωματικό κρασί, με έντονα άνθη, αρώματα εσπεριδοειδών και λευκόσαρκων φρούτων, μέτρια οξύτητα και ελαφρύ σώμα. Ενα κρασί ιδανικό για απεριτίφ, που θα το απολαύσετε δίπλα σε πράσινες σαλάτες ή μαζί με μια χορτόπιτα.
Rossiu di Munte, Βλάχικο, Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο
Το Βλάχικο είναι η τοπική γηγενής ερυθρή ποικιλία της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου. Μια ποικιλία με μέτριας έντασης χρώμα, αρώματα κόκκινων φρούτων και μια φρεσκάδα λόγω του ψυχρού κλίματος της περιοχής. Εχει έντονα βοτανικά στοιχεία, αρώματα δέρματος, γης και μπαχαρικών, με την οξύτητα να είναι έντονη, τις τανίνες μέτριες προς υψηλές και το σώμα μέτριο προς γεμάτο. Ιδανικό ταίρι με μια προβατίνα στα κάρβουνα.
Rossiu di Munte Γινιέτς, Cabernet Sauvignon, Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο
Ενα επίσης ξεχωριστό κρασί. Τα πρώτα κλήματα Cabernet Sauvignon που φυτεύτηκαν ποτέ στην Ελλάδα, τα έφερε ο Ευάγγελος Αβέρωφ τη δεκαετία του 1950. Ο αμπελώνας του Γινιέτς είναι πραγματικά μοναδικός σε ομορφιά. Αν τον δεις από ψηλά, θα καταλάβεις αμέσως το terroir της περιοχής και γιατί το αμπέλι αυτό είναι τόσο σπουδαίο. Ενα κρασί με έντονο χρώμα, αρώματα μαύρων φρούτων, μπαχαρικών, βοτάνων και δρυός, με την οξύτητα να είναι έντονη, τις τανίνες υψηλές και το σώμα γεμάτο. Απολαύστε το δίπλα σε ένα μπούτι μοσχαριού στη γάστρα με πατάτες και φρέσκο θυμάρι.
Φεύγοντας από το Κατώγι, στον δρόμο μας για την ταβέρνα, περάσαμε μια βόλτα να δούμε τον αμπελώνα του Γινιέτς (για να μας ανοίξει η όρεξη), μόλις 10 με 15 λεπτά μακριά από το οινοποιείο. Κι έπειτα κατευθυνθήκαμε σε ένα διπλανό χωριό, το Ανήλιο όπου βρίσκεται η ταβέρνα του Δέλφα. Πρόκειται για οικογενειακή υπόθεση. Η μαμά και η νέα γενιά έκαναν το σέρβις φιλικό και άμεσο, νόμιζες πως πήγες σπίτι τους και όχι σε κάποιο μαγαζί, ενώ ο πατέρας ήταν «ο μάστορας» του κρέατος και είχε μάθει τα μυστικά από την προηγούμενη γενιά. Τι φάγαμε; Φυσικά προβατίνα, και αν σου αρέσει το πρόβειο κρέας, πρέπει να έρθεις εδώ. Φυσικά είχε και άλλα κρέατα αλλά επιλέξαμε να ακολουθήσουμε την παράδοση. Το κρέας μαρινάρεται από 3 έως και 5 ημέρες και αποκτά πραγματικά μια μαλακή υφή με τρομερή γεύση. Οι τηγανητές πατάτες ήταν κομμένες στο χέρι και μου θύμισαν αυτές που έφτιαχνε η γιαγιά μου στο πετρογκάζι στο χωριό. Η χωριάτικη σαλάτα κολυμπούσε στο λάδι ενώ το ψωμί ήταν ψημένο στη σχάρα και έκανε την παπάρα δύο σκάλες ανώτερη.