Μέγαρο Μουσικής: Νέο πρόγραμμα, διεθνές και εγχώριο

Μέγαρο Μουσικής: Νέο πρόγραμμα, διεθνές και εγχώριο

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό κανονικές συνθήκες, η ανακοίνωση του προγραμματισμού του Μεγάρου Μουσικής για την επικείμενη καλλιτεχνική περίοδο θα γινόταν σε κάποιον υπαίθριο χώρο, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννη Βακαρέλη και τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Νίκο Πιμπλή να περιγράφουν με αισιοδοξία το όραμα και τον σχεδιασμό τους. 

Ωστόσο, για ευνόητους λόγους (οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα οδήγησαν στην ακύρωση 120 παραστάσεων, αλλά και στην πραγματοποίηση διαδικτυακών αναμεταδόσεων με περίπου 750.000 προβολές συνολικά), το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου για την περίοδο που συμπίπτει με τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του το 1991 παρουσιάστηκε ηλεκτρονικά (και είναι διαθέσιμο στο megaron.gr). Αναμενόμενο· έτσι κι αλλιώς, το περιεχόμενο μετράει. Ειδικά αν χαρακτηρίζεται από την παρουσία σημαντικών μαέστρων, από τη στήριξη σε Ελληνες καλλιτέχνες, από νέες δράσεις και από άλλες ενδιαφέρουσες και, ιδανικά, υλοποιήσιμες πτυχές. 

Μέγαρο Μουσικής: Νέο πρόγραμμα, διεθνές και εγχώριο-1
Ο μαέστρος Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ (αριστερά), ο ομότεχνός του Θεόδωρος Κουρεντζής (κάτω δεξιά) και ο πιανίστας Ιβο Πογκορέλιτς (επάνω δεξιά) είναι μερικά μόνον από τα διεθνή ονόματα που θα εμφανιστούν στο Μέγαρο Μουσικής την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο.

Σταχυολογώντας, στο πλαίσιο του κύκλου «Μεγάλες Ορχήστρες – Μεγάλοι Μαέστροι», ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ και η Staatskapelle Berlin θα παρουσιάσουν τις εννέα συμφωνίες του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (12-13 και 15-16/11), ενώ ο Τόμας Χένγκελμπροκ, επικεφαλής της Ορχήστρας και της Χορωδίας Balthasar Neumann, θα ερμηνεύσει τη «Λειτουργία σε σι ελάσσονα» (7/12), του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

Ο κύκλος «Μεγάλοι ερμηνευτές» ξεκινά στις 14/12 με ένα ρεσιτάλ για τέσσερα πιάνα (πίσω τους θα κάθονται οι Γιάννης Βακαρέλης, Ελέν Μερσιέ Αρνό, Κυπριανός Κατσαρής και Αχιλλέας Γουάστωρ) και έπειτα συνδυάζεται με τα 30χρονα του Μεγάρου: στους σχετικούς εορτασμούς συμμετέχουν κι άλλοι δεξιοτέχνες πιανίστες (ο Ιβο Πογκορέλιτς στις 23/1 και οι αδελφές Λαμπέκ στις 24/4), η σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν σε μια συναυλία αφιερωμένη στον Χρήστο Λαμπράκη (9/4), ο οργανίστας Χουάν ντε λα Ρούμπια που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (20/2), καθώς και ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική του Μονάχου (22-23/3) και η musicAeterna (22/4), τις οποίες διευθύνουν οι Βαλέρι Γκεργκίεφ και Θεόδωρος Κουρεντζής. Σε άλλους εορτασμούς, εκείνος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση περιλαμβάνει την πανελλήνια πρώτη του μουσικοϊστορικού δράματος «Το κάλεσμα του Προμηθέα» σε κείμενο Χριστόφορου Χριστοφή και μουσική Νίκου Ξανθούλη (27/2).

Μέγαρο Μουσικής: Νέο πρόγραμμα, διεθνές και εγχώριο-2
Η Φιλαρμονική Αγίας Πετρούπολης θα εμφανιστεί τον Μάιο του 2021.

Τα ντουέτα συνεχίζονται στη σειρά «Ελληνες σολίστ», όπου μπορεί κανείς να ακούσει για πρώτη φορά σημαντικούς εγχώριους μουσικούς να συνεργάζονται επί σκηνής ανά ζεύγη, όπως λ.χ. εκείνο της πιανίστριας Αλεξίας Μουζά και του ομότεχνού της Βασίλη Βαρβαρέσου (13/1). 

Οι λάτρεις της λεγόμενης «παλαιάς μουσικής» ας σημειώσουν τη συναυλία «The Reed Project» του Ventus Ensemble που για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζει έργα μπαρόκ συνθετών με έναν ιδιαίτερο συνδυασμό οργάνων (26/1), ενώ όσοι προτιμούν πιο σύγχρονα ακούσματα και ερμηνευτές, θα εκτιμήσουν την παρουσία του εμπνευστή της Συνεχούς Μουσικής Λούμπομιρ Μέλνικ (19/5) και τη συναυλία της νεοσύστατης Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (17/12) που προστίθεται στις resident orchestras του Μεγάρου. Σε πιο παραδοσιακά μουσικά ραντεβού, το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα περιλαμβάνει τη θεατρική διασκευή της κλασικής χριστουγεννιάτικης ταινίας «Υπέροχη ζωή» του Φρανκ Κάπρα με γνωστούς ηθοποιούς και μεγάλη τζαζ ορχήστρα (19-30/12), ενώ στο πασχαλινό, μπορεί κανείς να ακούσει την ΚΟΑ να ερμηνεύει τη «Missa Solemnis» του Μπετόβεν (28/4), υπό τη διεύθυνση του Κρίστοφ Πόπεν.

Θέατρο, χορός και όπερα, έχουν επίσης τη θέση τους. Ενδεικτικά, η παράσταση «Εξι φορές» (1-22/11), βασισμένη σε κείμενα μεγάλων δραματουργών, με την Ολια Λαζαρίδου σκηνοθετημένη από τον Γιώργο Νανούρη, συνιστά ένα μικρό αφιέρωμα στην Ελλη Λαμπέτη που είχε κάνει κάτι αντίστοιχο το 1978· η ομάδα σύγχρονου χορού Batsheva Dance Company παρουσιάζει το έργο «Hora» του Ορχάντ Ναχαρίν (22-23/10)· και ο τενόρος Αλεξάντρς Αντονένκο με τον βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά, παρουσιάζουν ένα γκαλά με άριες και ντουέτα γνωστών λυρικών έργων, πλαισιωμένοι από την ΚΟΑ και τον Μίλτο Λογιάδη (27/11).

Τα παιδικά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα εμπλουτίζονται. Τα ραδιοφωνικά «Megaron Podcasts», μια σειρά ηχογραφημένων συνεντεύξεων με μουσικούς ή προσωπικότητες όπως ο αστροφυσικός Δημήτρης Νανόπουλος, ενισχύουν το τεχνολογικά σύγχρονο προφίλ του Μεγάρου. Η έκθεση της μουσικής βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης: ο γαλαξίας μου» (6/11-31/1) φωτίζει ετερόκλητες πλευρές της παρακαταθήκης του μεγάλου συνθέτη. 

Θα επιτρέψουν όμως οι συνθήκες την υλοποίηση του προγραμματισμού; «Παραμένουμε όλοι σε αχαρτογράφητα νερά», ανέφερε στο συνοδευτικό του προγράμματος σημείωμά του ο Γιάννης Βακαρέλης, «αλλά, παρ’ όλα αυτά, το Μέγαρο πρέπει να εκπέμψει ένα δυνατό σήμα, αντίστοιχο του ρόλου του ως ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή