Ακρόπολη: Παραιτήσεις και «εμφύλιος» για τη φιέστα

Ακρόπολη: Παραιτήσεις και «εμφύλιος» για τη φιέστα

Την παραίτηση του αρχιφύλακα της Ακρόπολης από τη θέση του προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η αποκάλυψη του «δρωμένου» που εκτυλίχθηκε το περασμένο Σάββατο με ηθοποιούς μεταμφιεσμένους σε αρχαίους Ελληνες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραιτήθηκε από το πόστο του, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από το υπουργείο Πολιτισμού, ο αναπληρωτής αρχιφύλακας που είχε βάρδια στην Ακρόπολη το βράδυ του Σαββάτου, όταν στο πλαίσιο επίσκεψης πολυμελούς γκρουπ Ινδών επιχειρηματιών, μια ομάδα 14 ηθοποιών και μοντέλων παρουσίασε στον Ιερό Βράχο ένα στατικό δρώμενο με «αρχαιοελληνικές» ενδυμασίες και αξεσουάρ, το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα για τους τρόπους χρήσης του μνημείου και οδήγησε στη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης από το ΥΠΠΟ. Η παραίτηση του αρχιφύλακα φαίνεται πως ζητήθηκε από ανώτερα κλιμάκια του ΥΠΠΟ μία ημέρα μετά το περιστατικό και ο ίδιος –όπως και συνάδελφοί του που είχαν υπηρεσία στην Ακρόπολη την ώρα του συμβάντος– έδωσε κατάθεση στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διεξάγεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχιφύλακας ισχυρίζεται ότι δεν εμπόδισε την είσοδο των μεταμφιεσμένων διότι φοβήθηκε πως έτσι θα διατάρασσε τις σχέσεις των δύο χωρών.

Πώς επετράπη η είσοδος

Ο αναπληρωτής αρχιφύλακας, αν και είχε πολυετή εμπειρία στη φύλαξη της Ακρόπολης, φαίνεται πως επέτρεψε την είσοδο στο μνημείο των ηθοποιών και των μοντέλων με την αρχαιοελληνική περιβολή. Ο λόγος που επικαλέστηκε ο αρχιφύλακας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν ότι φοβήθηκε πως τυχόν παρέμβασή του θα διατάρασσε τις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς η ομάδα των ηθοποιών συνόδευε το γκρουπ των υψηλού κύρους επισκεπτών από την Ινδία. Η είσοδος της ομάδας στο μνημείο ενώ έχει ήδη ενδυθεί με την αρχαιοελληνική περιβολή επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και από τις κάμερες ασφαλείας του αρχαιολογικού χώρου.

Το συγκεκριμένο δρώμενο θα απαιτούσε έγγραφη ή προφορική άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, η οποία, σύμφωνα με την ίδια πάντα ενημέρωση της «Κ», δεν ζητήθηκε. Το μοναδικό αίτημα που κατατέθηκε ήταν από το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο και αφορούσε την είσοδο των Ινδών επισκεπτών εκτός ωραρίου της Ακρόπολης, κάτι που ωστόσο δεν έγινε δεκτό, καθώς η συγκεκριμένη υπηρεσία ιδιωτικής ξενάγησης στο μνημείο δεν είναι ακόμη ενεργή και απευθύνεται σε ολιγομελείς ομάδες. Οπως πάντως ανέφερε στο kathimerini.gr (30.4.2024) η μάνατζερ της ομάδας των ηθοποιών και των μοντέλων, ο Ινδός πελάτης που θέλησε να διοργανώσει το δρώμενο τη διαβεβαίωσε ότι η απαραίτητη άδεια είχε δοθεί.

Στο μεταξύ, αμέτοχος στο όλο περιστατικό δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού, Ιωάννης Τσακοπιάκος, ο οποίος ήταν στον Ιερό Βράχο ενώ το δρώμενο λάμβανε χώρα. Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Τσακοπιάκος ανέφερε ότι βρισκόταν στο μνημείο από πολύ νωρίτερα, ως μέλος της επιτροπής του ΥΠΠΟ για τον συντονισμό των επισκεπτών κρουαζιερόπλοιων, και ότι μόλις αντιλήφθηκε τι συνέβαινε ζήτησε από τους συμμετέχοντες στο δρώμενο να αποχωρήσουν.

«Ευθύνες όπου υπάρχουν»

Από τη μεριά της, η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων έκανε λόγο σε χθεσινή ανακοίνωσή της για στοχοποίηση και «προσπάθεια του υπουργείου Πολιτισμού να ρίξει τις ευθύνες στο φυλακτικό προσωπικό» και σημείωσε ότι θα περιμένει τα αποτελέσματα της ΕΔΕ «για να απαντηθούν όλα μας τα ερωτήματα και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πραγματικά υπάρχουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή