Ο «στρατηγός» έφτασε στην Αθήνα σε live μετάδοση

Ο «στρατηγός» έφτασε στην Αθήνα σε live μετάδοση

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τεχνικοί του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ανοίγουν τη συσκευασία με την ένδειξη «Fragile» (Εύθραυστο) με προσοχή και φορώντας μάσκες στα πρόσωπά τους. Απομακρύνουν σιγά σιγά και χωρίς βιασύνη μία σειρά προστατευτικών φελιζόλ που είναι σημαδεμένα στα αριστερά τους με τα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου. Το καθένα είναι «κομμένο» με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζει με το ανάγλυφο της προτομής και μετά θα πρέπει να μπουν στην ίδια θέση για την επιστροφή της. Σταδιακά αποκαλύπτεται το πρόσωπο του Θεμιστοκλή και η προτομή, με ένα ειδικό, χειροκίνητο, ανυψωτικό μηχάνημα, βρίσκει τη θέση της στην προθήκη του μουσείου για την επετειακή έκθεση «Οι Μεγάλες Νίκες. Στα Oρια του Μύθου και της Ιστορίας».

Ο «στρατηγός» έφτασε στην Αθήνα σε live μετάδοση-1

Η όλη διαδικασία βέβαια και το σύνηθες πρωτόκολλο για τη συνοδεία αρχαιοτήτων που ταξιδεύουν ως δάνεια σε άλλα μουσεία υποτάχθηκε στους κανονισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ετσι, ενώ ο Θεμιστοκλής έφτασε στην Αθήνα με την τήρηση όλων των πρωτοκόλλων και των  κανονισμών δεν συνοδεύτηκε από αρχαιολόγους του ιταλικού Μουσείου της Οστιας, όπως συνηθίζεται. Λόγω κορωνοϊού, η τοποθέτηση της προτομής έγινε σε ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση με την Ιταλία και τους Ιταλούς αρχαιολόγους.

Ο «στρατηγός» έφτασε στην Αθήνα σε live μετάδοση-2

Η έκθεση του ΕΑΜ εντάσσεται στις επετειακές εκδηλώσεις του υπουργείου Πολιτισμού για την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή