Ενα βιβλίο που διαχωρίζει τους μύθους από την αλήθεια

Ενα βιβλίο που διαχωρίζει τους μύθους από την αλήθεια

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΧΑΛΗΣ Λ. ΜΥΡΙΑΝΘΗΣ
Κυριαρχικά δικαιώματα και ρεαλισμός.  
Ελληνοτουρκική διένεξη και ορυκτός πλούτος σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
εκδ. Ποταμός

Το ζήτημα του ορυκτού πλούτου στη χώρα μας έχει γίνει αντικείμενο πολλών συζητήσεων και αναλύσεων. Εχουν γραφεί και ακουστεί σοβαρά αλλά και γραφικά πράγματα για το αν υπάρχουν πετρέλαια και φυσικό αέριο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ελάχιστες όμως οι περιπτώσεις που ένας εξαιρετικός τεχνοκράτης που γνωρίζει σε βάθος το θέμα –επιστημονικά αλλά και πολιτικά– αποφασίζει να γράψει για αυτό το ζήτημα. 

Ενα βιβλίο που διαχωρίζει τους μύθους από την αλήθεια-1

Ο Μιχάλης Μυριάνθης υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου και για πολλά χρόνια συντόνισε τις έρευνες των αρμόδιων υπηρεσιών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων στις ελληνικές θάλασσες. Ο συγγραφέας έχει ζήσει από πρώτο χέρι την εξέλιξη του φακέλου «Πετρέλαια στο Αιγαίο» από τη δεκαετία του 1970 έως πρόσφατα. Οι εμπειρίες του στο πεδίο, με τις πρώτες έρευνες γαλλικής εταιρείας π.χ., είναι μοναδικές.

Ο Μυριάνθης ήταν επίσης σύνδεσμος υψηλής διαβάθμισης στον ευαίσθητο αυτό τομέα με το ΓΕΕΘΑ, το ελληνικό Ναυτικό και το υπουργείο Εξωτερικών. Για τον συντάκτη αυτού του κειμένου στάθηκε πολύτιμη πηγή ουσιαστικής ενημέρωσης για ένα περίπλοκο θέμα, καθώς αποτελεί τον βασικό φορέα θεσμικής μνήμης του ελληνικού κράτους για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Θα έλεγε κανείς, και αυτό αποτυπώνεται στο βιβλίο του, ότι ο Μυριάνθης ανήκει σε αυτή την πολύτιμη κάστα δημόσιων λειτουργών που αποτελούν διαχρονικά τη «ραχοκοκαλιά» του ελληνικού κράτους.

Το βιβλίο είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε όποιον θέλει να καταλάβει πώς και πότε γεννήθηκε το ζήτημα με τις τουρκικές αμφισβητήσεις. Διαχωρίζει τους μύθους από τις αλήθειες για το ποιες πρέπει να είναι οι ρεαλιστικές προσδοκίες για την ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων. Πρόκειται για πολύ χρήσιμο βιβλίο, που θα πρέπει να έχει όποιος θέλει να καταλάβει σε βάθος όσα ζούμε στην εποχή μας γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή