ΒΙΒΛΙΟ

Στο δρόμο του Μεταξιού: Ένα ταξίδι σε τόπους με νωπά τα χνάρια της ιστορίας

Ένα βιβλίο για τις αιώνιες διαδρομές και το διάβα των ανθρώπων

Στο δρόμο του Μεταξιού: Ένα ταξίδι σε τόπους με νωπά τα χνάρια της ιστορίας

Στο δρόμο του Μεταξιού: Ένα ταξίδι σε τόπους με νωπά τα χνάρια της ιστορίας-1Ένα ταξίδι μαγικό, που ελάχιστοι τολμούν, και πάντως όλους μας «ταξιδεύει», καταγράφει στο εξαιρετικό βιβλίο της η Θωμαϊς Παπαθανασίου-Φωτοπούλου, διατρέχοντας το δρόμο του Μεταξιού και περιγράφοντας μοναδικές συγκινήσεις από τοπία, ανθρώπινα δημιουργήματα και ανθρώπους που συνάντησε σε περιοχές με ιστορία και μνήμες.

Η Θωμαϊς Παπαθαναςίου- Φωτοπούλου που είχε προταθεί και για το κρατικό βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού για το βιβλίο της «Μογγολία, Υπερσιβηρικός Ημερολόγια», επανέρχεται με το νέο της βιβλίο για να μας συντροφεύσει σε μια εποχή που τα ταξίδια για όλους μας είναι μόνον νοητά.

Το «Ιχνηλατώντας τον Δρόμο του Μεταξιού» μας περιμένει στα βιβλιοπωλεία για να περπατήσουμε κι εμείς στους δρόμους των αιώνων και της ανθρώπινης προσπάθειας για επικοινωνία και ζωή. Και να σημειώσω δύο λόγια για τη συγγραφέα.

Η Θωμαϊς Παπαθανασίου- Φωτοπούλου γεννήθηκε στα Τρίκαλα, σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες, εξειδικεύθηκε στο διοικητικό δίκαιο και από πολλά χρόνια ταξιδεύει σε μέρη, όπου η ιστορία έχει αφήσει έντονες χαρακιές και οι άνθρωποι γεννιούνται με μνήμες αιώνων.

Παραθέτω τον πρόλογο για το «Iχνηλαγώντας τον Δρόμο του Μεταξιού» και εύχομαι καλή ανάγνωση.

«Η Θωμαΐς Παπαθανασίου-Φωτοπούλου φιλοδοξεί να καταλάβει μια καλή θέση στο είδος αυτό της πνευματικής δημιουργίας με το εγχείρημά της να επανέλθει στον «Δρόμο του Μεταξιού» υπό μια σύγχρονη οπτική και με την επιστράτευση των μέσων επικοινωνίας της εποχής μας. Στην απόδοσή της συνδυάζει την αφήγηση του πραγματικού που συνάντησε στον δρόμο της με τις ιστορικές μαρτυρίες και τις αποτυπώσεις που χάραξαν βαθιά στο έδαφος της ανθρώπινης παρουσίας οι αιώνες που πέρασαν.

»Στο κλίμα αυτό η συγγραφέας επέλεξε να ακολουθήσει τις διαδρομές των αρχαίων ταξιδευτών με τα μέσα επικοινωνίας που προσφέρει ο σύγχρονος πολιτισμός. Αναζήτησε ό, τι έχει απομείνει στις σπηλιές και τα μοναστήρια που δεν τα χάλασε ο χρόνος και οι άνθρωποι. Γεύτηκε φαγητά παράξενα και φρούτα συμπυκνωμένης γλύκας κάτω από πλατύφυλλες κληματαριές σε πόλεις-οάσεις της ερήμου, είδε στα πρόσωπα των ανθρώπων να καθρεφτίζονται περάσματα λαών, άκουσε ερείπια αποσαθρωμένων ξενοδοχείων να σιγοψιθυρίζουν ιστορίες από το Μεγάλο Παιχνίδι, διέκρινε στα τοπικά μουσεία να ζωντανεύει η ιστορία με οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις, ενώ στις προθήκες τους παρελαύνει η προϊστορία του πανάρχαιου δρόμου με αινιγματικές μούμιες με κόκκινα μαλλιά και δυτικά χαρακτηριστικά.

»Το οδοιπορικό στον «Δρόμο του Μεταξιού» της Παπαθανασίου-Φωτοπούλου αποτελεί μια γοητευτική περιδιάβαση στην ιστορία αρχαίων πολιτισμών, στις επιβιώσεις τους στην εποχή μας, στις πραγματικότητες που συνθέτουν οι αντιθέσεις που ύφανε η συνάντηση της ιστορίας με την εποχή μας στην ασιατική ενδοχώρα. Η διήγησή της είναι γλαφυρή, αυθεντικά παραστατική, πλημμυρισμένη από τα συναισθήματα που προκαλεί στον «οδοιπόρο» η διαρκής εναλλαγή των παραστάσεων του δρώντος κόσμου με τον κόσμο της ιστορίας. (Από τον πρόλογο του βιβλίου – Γιώργος Κοντογιώργης)