Οι διαφορετικοί «κόσμοι» της Τουρκίας
HOME CINEMA

Οι διαφορετικοί «κόσμοι» της Τουρκίας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Ethos
ΔΡΑΜΑ (2020)
Δημιουργός: Μπέρκουν Ογια
Ερμηνείες: Οϊκου Καραγιέλ,
Φατίχ Αρτμάν, Ντέφνε Καγιαλάρ

Εδώ και λίγο καιρό έχει εμφανιστεί στο Netflix η σειρά από την Τουρκία, η οποία έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές. Φυσικά δεν πρόκειται για άλλο ένα από τα γνωστά τουρκικά σίριαλ, που έγιναν δημοφιλή και στη χώρα μας, αλλά για κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον: στη σύγχρονη Κωνσταντινούπολη, οι ζωές ανθρώπων προερχόμενων από τελείως διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο διασταυρώνονται, συμπλέκονται και συχνά συγκρούονται. Τα πάντα προφανώς ξεκινούν από τον διαχωρισμό πλούτου-φτώχειας, όμως δεν μένουν εκεί? η θρησκευτική αφοσίωση συναντά τον δυτικότροπο φιλελευθερισμό και η άγνοια αντιπαρατίθεται με μια συχνά υπεροπτική καλλιέργεια. Ολα αυτά τοποθετημένα μέσα σε ένα εντυπωσιακό χωνευτήρι που αναπαριστά κυριολεκτικά την συνύπαρξη δύο –ή και περισσότερων– διαφορετικών κόσμων.

Υπάρχει μια γλυκιά μελαγχολία στην τουρκική σειρά και μια προσήλωση στον διάλογο που συχνά της δίνει θεατρική αξία. Επιπλέον, οι περισσότεροι πρωταγωνιστές της –και ειδικά οι γυναίκες– είναι εξαιρετικοί στους ρόλους τους, δημιουργώντας πολύπλευρους χαρακτήρες που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Οσο για την ατμόσφαιρα, παρότι πρόκειται για δράμα, αυτή δεν βαραίνει πραγματικά ποτέ, μιας και το διακριτικό χιούμορ, συχνά με διάθεση σάτιρας, είναι εκεί για να κρατήσει τις ισορροπίες. Συνολικά η σειρά κινείται κάπου ανάμεσα στον υπέροχα ποιητικό –αλλά κάπως αργό– σύγχρονο arthouse κινηματογράφο της γειτονικής χώρας (βλ. Ν. Μπ. Τσεϊλάν) και τις πιο mainstream προσταγές της διαδικτυακής πλατφόρμας, μια «συνταγή» που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και κάποιοι κινηματογραφιστές στην από εδώ πλευρά του Αιγαίου.
 
Ο επιφανής πολίτης ★★★
ΔΡΑΜΑ (2017)
Σκηνοθεσία: Γκαστόν Ντουπρά, Μαριάνο Κον
Ερμηνείες: Οσκαρ Μαρτίνεζ, Ντάντι Μπριέβα, Αντρέα Φριγκέριο

Οι διαφορετικοί «κόσμοι» της Τουρκίας-1
O Οσκαρ Μαρτίνεζ είναι ο «Επιφανής πολίτης» στην ταινία που προβάλλεται από το Cinobo.

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε μία από τις καλές ταινίες που μας έρχονται τα τελευταία χρόνια από τη Λατινική Αμερική. Ο Ντανιέλ Μαντοβάνι, ένας Αργεντινός συγγραφέας, γνωρίζει την απόλυτη αναγνώριση με το Νομπέλ Λογοτεχνίας, ο ίδιος, ωστόσο, νιώθει πως τα βιβλία του έχουν πια χάσει την ικανότητα να προκαλούν.

Αναζητώντας την πνευματική και δημιουργική του ταυτότητα, θα δεχθεί την πρόσκληση του δημάρχου του Σάλας, της μικρής γενέθλιας πόλης του, όπου θα επιστρέψει ύστερα από δεκαετίες συνειδητής απουσίας. Τα πράγματα, βέβαια, εκεί δεν είναι όπως τα έχει φανταστεί.

Το δράμα και η φιλοσοφική διά-θεση παντρεύονται εδώ με τη σάτιρα σε ένα σύνολο που πάντως διακρίνεται από λιτότητα. Οι ρίζες της καλλιτεχνικής δημιουργίας, καθώς και η έννοια της διασημότητας μπαίνουν έξυπνα σε πρώτο πλάνο, ενώ (σχεδόν) τα πάντα περνούν από τη βάσανο της κριτικής. Εξαιρετικός είναι στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Οσκαρ Μαρτίνεζ («Ιστορίες για αγρίους»).