Ένας αστερίσκος στο Muppet Show

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καλό νέο, τουλάχιστον για τους συνδρομητές της πλατφόρμας Disney Plus (που εντός του έτους αναμένεται και στην Ελλάδα) είναι ότι εδώ και λίγες ημέρες μπορούν να παρακολουθήσουν στις οθόνες τους τα καμώματα του Κέρμιτ, της Μις Πίγκι, του Γκόνζο και τόσων ακόμη πρωταγωνιστών του The Muppet Show: τα πνευματικά δικαιώματα της θρυλικής κωμικής σειράς του Τζιμ Χένσον, που προβαλλόταν από το 1976 έως το 1981 σε Αγγλία και Αμερική, είχαν αγοραστεί από την Disney χρόνια πριν και, επιτέλους, αξιοποιούνται στην εποχή του streaming. Τα ενδιαφέρον νέο είναι ότι αρκετά από τα επεισόδια του Muppet Show ξεκινούν πλέον με μια προειδοποίηση προς τους θεατές: «Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρνητικές απεικονίσεις ή/και ανάρμοστη αντιμετώπιση ανθρώπων και πολιτισμών. Αυτά τα στερεότυπα ήταν λάθος στην εποχή τους και παραμένουν λάθος και σήμερα», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Δηλαδή το αθώο κωμικό βαριετέ που τόσο αγαπήθηκε και από το ελληνικό κοινό για το σλάπστικ χιούμορ του, για τις παρωδίες του ή απλώς για τις συμπαθέστατες κούκλες του, δεν ήταν και τόσο αθώο τελικά; Το ερώτημα συζητείται σε κάποια διεθνή Μέσα και στα social media και παρόλο που η Disney δεν ενοχοποίησε συγκεκριμένα σκετς ή αστεία του Muppet Show, ένας χρήστης της πλατφόρμας Reddit ανέλαβε τη σχετική έρευνα. Εντόπισε λοιπόν ότι μία εμφάνιση του Τζόνι Κας στη σειρά συνοδεύεται στο φόντο από μία σημαία των Νοτίων του αμερικανικού εμφυλίου, η οποία έχει ρατσιστικούς συνειρμούς.

Σε ένα άλλο επεισόδιο, η Τζόαν Μπαέζ μιμείται την υποτίθεται διακεκομμένη προφορά των  ιθαγενών της Αμερικής, ενώ σε ένα τρίτο, ο τραγουδιστής Κένι Ρότζερς έχει να αντιμετωπίσει μερικούς Αραβες που σκάβουν για πετρέλαιο στο καμαρίνι του. Μα τα εθνικά στερεότυπα, θα έλεγε κανείς, χρησιμοποιούνται ενίοτε ως καλοπροαίρετο και αθώο πείραγμα. Ναι, αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει και όχι απαραιτήτως προς το ειρηνικότερον, θα αποκρινόταν κάποιος άλλος. Εχοντας ενδεχομένως αυτό κατά νουν, η προειδοποίηση της Disney προς τους θεατές του Muppet Show συνέχιζε με μια ιδανική μεν, αλλά ίσως και ελαφρώς επιφανειακή προσέγγιση των εθνικών στερεοτύπων, που όσο πολιτικοποιούνται τόσο επιμένουν. «Αντί να αφαιρέσουμε το συγκεκριμένο περιεχόμενο», ανέφερε η προειδοποίηση, «επιθυμούμε να αναγνωρίσουμε τον επιβλαβή αντίκτυπό του και να πυροδοτήσουμε συζητήσεις ώστε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα πιο συμπεριληπτικό μέλλον». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή