Στα μουσεία της Ευρώπης

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη γειτονική Ιταλία, τα μουσεία άνοιξαν την 1η Φεβρουαρίου και η επαναλειτουργία τους συνδέεται με την online κράτηση. Κάποια παρέχουν δωρεάν είσοδο για περίπου ένα μήνα, προκειμένου να ενθαρρύνουν το κοινό να τα επισκεφθεί. Κοινό που ως επί το πλείστον είναι τοπικό, καθώς δεν επιτρέπεται σε πολλές περιπτώσεις η μετάβαση από τη μία περιοχή στην άλλη. 

Στην Αυστρία, οι μουσειακοί οργανισμοί άνοιξαν στις 8 Φεβρουαρίου, επιτρέπουν μόνο έναν επισκέπτη ανά 20 τ.μ., ο οποίος πρέπει να φοράει μάσκα FFP2. Στην Ισπανία, ζητείται από το κοινό να ελαχιστοποιήσει τη φυσική επαφή με το προσωπικό και γενικά επιτρέπονται ομάδες έως 10 ατόμων. Στη Νορβηγία, τα μουσεία είναι ανοιχτά, με εξαίρεση όσα βρίσκονται στην περιοχή Οσλο και Μπέργκεν, ενώ σύμφωνα με έκθεση της νορβηγικής ένωσης μουσείων ο αριθμός επισκεπτών μειώθηκε κατά 53,14% το 2020. 

Στην Ολλανδία, θα μείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 2 Μαρτίου, στην Πολωνία άνοιξαν στις αρχές του μήνα μαζί με τις γκαλερί και τα εμπορικά κέντρα, στο Λουξεμβούργο λειτουργούν ήδη από τις 11 Ιανουαρίου και στη Σουηδία τα περισσότερα παραμένουν κλειστά παρότι επιτρέπεται η λειτουργία τους. Στην Ελβετία θα επαναλειτουργήσουν από την 1η Μαρτίου, όμως κατά τη διάρκεια του lockdown οι μαθητές των σχολείων έως 16 ετών μπορούσαν να τα επισκεφθούν σε ομάδες. Αντιθέτως, στην Ιρλανδία, στην Ουγγαρία και στη Γερμανία παραμένουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.

Περίπου 1/3 των μουσείων είναι ακόμη ανοιχτά στη Φινλανδία, αλλά στην πρωτεύουσα του Ελσίνκι, όπου βρίσκονται τα περισσότερα, μόνο δύο μουσεία λειτουργούν. Στη Γαλλία, 116 διευθυντές μουσείων και κέντρων τέχνης  υπέγραψαν για το άνοιγμα των μουσείων και στη Γερμανία η ένωση μουσείων (GMA) ζητάει την επαναλειτουργία τους, καθώς και μια μακροπρόθεσμη στρατηγική. Οσο για το Βέλγιο, τα μουσεία των Βρυξελλών κατέγραψαν απώλειες 20 εκατ. ευρώ και πτώση της επισκεψιμότητας 58% το 2020 και στη Δανία, ο σύνδεσμος μουσείων της χώρας ενθαρρύνει την κυβέρνηση να επαναλάβει το επιτυχημένο μοντέλο της κρατικής έκπτωσης για να επιστρέψει το κοινό στα μουσεία όταν ανοίξουν. Ολα πια είναι διαφορετικά. 

To Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Μουσείων υποστηρίζει πως η επιστροφή του κοινού σε όσα επαναλειτούργησαν είναι ενθαρρυντική, κυρίως όμως τονίζει ότι τα μουσεία σε περιόδους κρίσεων είναι ένας πόρος και όχι ένα επιπλέον κόστος. Αυτό που χρειάζονται είναι ένα βιώσιμο πλαίσιο για να παραμείνουν ανοιχτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή