Στην Ολλανδία οι λοιμωξιολόγοι πάνε για… κλάμπινγκ

Στην Ολλανδία οι λοιμωξιολόγοι πάνε για… κλάμπινγκ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τελευταίο καιρό, διαβάζουμε στα διεθνή ρεπορτάζ για τον αγώνα δρόμου που κάνουν ιδιαίτερα οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου –ανάμεσά τους προφανώς και η Ελλάδα– προκειμένου να διασώσουν τη φετινή τουριστική σεζόν. Με λίγα λόγια, να διασώσουν κλάδους όπως αυτοί της φιλοξενίας, της εστίασης, της ψυχαγωγίας. Στην (βόρεια) Ολλανδία, πάντως, φαίνεται πως από τα λόγια έχουν περάσει στις πράξεις. Το Σάββατο που μας πέρασε, στο πελώριο Ziggo Dome του Αμστερνταμ διεξήχθη ένα εκτονωτικό όσο και ουσιαστικό πείραμα, υπό τη σκέπη μάλιστα της κυβέρνησης της χώρας: σε ένα χώρο που διαμορφώθηκε σε κανονικό μουσικό κλαμπ, περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι διασκέδασαν επί τέσσερις ώρες, υπό τους ήχους χορευτικής μουσικής από γνωστούς dj της (ούτως ή άλλως) περιβόητης ολλανδικής σκηνής.

Κάθε πείραμα, φυσικά, θέτει και τις σταθερές του. Ολοι οι συμμετέχοντες ήταν προφανώς κάτοχοι αρνητικού τεστ COVID πριν τους επιτραπεί η είσοδος, όμως ακόμη και μέσα στον χώρο υπήρχαν στοχευμένοι περιορισμοί. Συγκεκριμένα, τα 1.300 άτομα χωρίστηκαν σε έξι ισοπληθείς «φούσκες», καθεμιά με διαφορετικούς κανόνες: στην πρώτη από αυτές όλοι έπρεπε να φορούν συνεχώς μάσκα, όμως μπορούσαν να επιλέξουν πού θα στέκονταν. Στη δεύτερη, ίσχυε επιπλέον η απόσταση του 1,5 μέτρου, ενώ σε μια τρίτη η μάσκα ήταν απαραίτητη μόνον αν κάποιος κινούνταν μέσα στο πλήθος. Στην τελευταία ομάδα, δεν υπήρχαν μάσκες ούτε κάποιος άλλος περιορισμός – αγνό κλάμπινγκ δηλαδή από τα παλιά. Σε ορισμένους, μάλιστα, δόθηκε να πιουν κι ένα φωσφοριζέ ποτό, συνοδευόμενο από την ενθάρρυνση να τραγουδούν δυνατά και να φωνάζουν ενώ χορεύουν, ώστε να ερευνηθεί η διασπορά του σάλιου στην ατμόσφαιρα…

Ολα αυτά με στόχο οι ειδικοί να συλλέξουν στοιχεία, σε πραγματικές συνθήκες, για τη συμπεριφορά των ανθρώπων και τις συνέπειές της, έτσι ώστε να πάρουν αποφάσεις για την επικείμενη χαλάρωση των μέτρων στον κλάδο της νυχτερινής δια-σκέδασης. Δεν είναι όμως μόνο τα κλαμπ και τα μπαρ. Εδώ και μερικές εβδομάδες, η ολλανδική κυβέρνηση διεξάγει ανάλογα «πειράματα», όπως ένα επιχειρηματικό συνέδριο με την παρουσία 500 ατόμων, ένα νούμερο καμπαρέ με παρόμοια προσέλευση ή ένας αγώνας ποδοσφαίρου με 1.200 φωνασκούντες φιλάθλους. Για το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί ακόμη δύο μουσικά φεστιβάλ σε ανοιχτούς χώρους και μια ποπ συναυλία.

Και οι πολίτες, ωστόσο, της Ολλανδίας, που επίσης βασίζει σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της στη βιομηχανία της διασκέδασης, φαίνεται να εκτιμούν τις κινήσεις για το εκ νέου άνοιγμά της. Η εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου συγκέντρωσε πάνω από 100.000 πρόθυμους να πληρώσουν το εισιτήριο των 15 ευρώ, ενώ το sold out ήταν ζήτημα μονάχα 20 λεπτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή