ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Foo Fighters χωρίς μάσκες

Οι Foo Fighters χωρίς μάσκες

Πώς θα μοιάζει η πρώτη συναυλία χωρίς υγειονομικούς περιορισμούς; Θα κυριαρχεί ο ενθουσιασμός, ο φόβος ή ένα μείγμα τους που θα σε αναζωογονεί και θα σε καθηλώνει ταυτόχρονα; Στη Νέα Υόρκη, πάντως, μια απάντηση θα δοθεί στις 20 Ιουνίου: οι Foo Fighters του Ντέιβ Γκρολ θα βρεθούν στο Madison Square Garden, για να δώσουν την πρώτη συναυλία που πραγματοποιείται μετά τον Μάρτιο του 2020 στην αμερικανική μητρόπολη χωρίς μάσκες, χωρίς αποστάσεις και χωρίς όρια στη χωρητικότητα. Βασική προϋπόθεση συμμετοχής, ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Η μπάντα θα κάνει την προθέρμανσή της σήμερα, στο Λος Αντζελες, σε μια εμφάνιση για λίγους θεατές, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται και η πρώτη πολιτιστική εκδήλωση σε θέατρο του Μπρόντγουεϊ: πρόκειται για την αυτοβιογραφική παράσταση του Μπρους Σπρίνγκστιν «Springsteen on Broadway», για την οποία επίσης απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού. Την ίδια στιγμή, η πόλη του Σικάγου επιχειρεί να πείσει τους ανεμβολίαστους πολίτες της να πράξουν τα δέοντα προσφέροντάς τους δωρεάν εισιτήρια για το μουσικό φεστιβάλ Lollapalooza στα τέλη Ιουλίου – όλα αυτά, ωστόσο, φαίνεται να αφορούν κυρίως την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Στη Μεγάλη Βρετανία, της οποίας η άλλοτε ισχυρή μουσική βιομηχανία έχει πληγεί βαθιά από την πανδημία, οι διοργανωτές, οι καλλιτέχνες και το κοινό περιμένουν πώς και πώς τις κυβερνητικές ανακοινώσεις που θα κρίνουν τι ακριβώς θα ισχύει στις πολιτιστικές εκδηλώσεις από τις 21 Ιουνίου κι έπειτα. Μία ακόμη καθυστέρηση στο βιώσιμο άνοιγμα του πολιτισμού «ενδέχεται να αποτελέσει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των μικρών συναυλιακών χώρων», δήλωσε ο Μαρκ Ντέιβιντ, διευθυντής του οργανισμού Music Venue Trust.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID υπεγράφη μεν, μένει όμως να εξειδικευθούν ορισμένες πτυχές του, καθώς και να συζητηθεί από τα κράτη-μέλη η χρήση του σε μεγάλες συναθροίσεις, όπως οι συναυλίες. Σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται ήδη: η Ολλανδία και η Δανία ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέψουν τις υπαίθριες εκδηλώσεις με αυξημένη –αν όχι πλήρη– χωρητικότητα από τον Ιούλιο ή και νωρίτερα. Στην περίπτωση της Δανίας, βέβαια, η είδηση έρχεται κάπως καθυστερημένα: τα μουσικά φεστιβάλ της ακυρώθηκαν σχεδόν μαζικά, ήδη από τον προηγούμενο μήνα.