Οι νικητές των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων

Οι νικητές των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρα από τα συγχαρητήρια στους βραβευμένους, ίσως το πρώτο που αξίζει να ειπωθεί για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2020, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Πολιτισμού και αφορούν τις εκδόσεις του 2019, είναι ότι για μία ακόμη φορά προέκυψαν από την προσπάθεια των αρμόδιων επιτροπών να συντονιστεί ο θεσμός με την εποχή: καιρό τώρα, οι συγκεκριμένες βραβεύσεις αφορούν έργα που ενίοτε τείνουν να χάσουν το όποιο βιβλιοφιλικό «momentum». 

Το δεύτερο που πρέπει να ειπωθεί είναι και το σημαντικότερο: οι βασικοί νικητές των βραβείων. Ειδικότερα, το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το έτος 2020 απονέμεται στην Τζένη Μαστοράκη για τη συνολική προσφορά της στα γράμματα, με το σκεπτικό της βράβευσης να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η ποιήτρια και μεταφράστρια Τζένη Μαστοράκη κατόρθωσε (…) να αποτυπώσει την εσωτερική και περίπλοκη περιπέτεια του ανθρώπου μέσα στον χρόνο».

Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος απονέμεται κατά πλειοψηφία στον συγγραφέα και δημοσιογράφο της «Καθημερινής» Ηλία Μαγκλίνη, για το έργο του «Είμαι όσα έχω ξεχάσει. Μια αληθινή ιστορία» (εκδ. Μεταίχμιο), ένα μυθιστόρημα που «μέσα από απολύτως ελεγχόμενα όσο και αριστοτεχνικά μυθοπλαστικά εργαλεία θέτει στο προσκήνιο (και θεωρητικοποιεί) την αναψηλάφηση ιστορικών γεγονότων μέσα στο στενό πλαίσιο της οικογένειας, ταυτόχρονα όμως ερευνά με τρόπο καίριο τη συγκινησιακή τους διάσταση και την εμπλοκή τους στη διαμόρφωση της ταυτότητας των απογόνων».

Το βιβλίο του Αχιλλέα ΙΙΙ «Παραχαράκτης» (εκδ. Νεφέλη) και η νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαύρο νερό» (εκδ. Κίχλη) τιμώνται εξ ημισείας με το βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας, ενώ με το βραβείο Ποίησης βραβεύεται ο Γιάννης Αντιόχου για τη συλλογή «Αυτός, ο κάτω ουρανός» (εκδ. Ικαρος).
Κατά τα άλλα, το βραβείο Δοκιμίου – Κριτικής απονέμεται στον Κώστα Ιωαννίδη για το έργο «Μία “υπερόχως νόθος” τέχνη: ποιητικές της φωτογραφίας. Τέλη 19ου – αρχές 20ού αιώνα» (εκδ. Futura), ενώ το βραβείο Μαρτυρίας, Χρονικού, Βιογραφίας και Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας απονέμεται στον Κωνσταντίνο Πουλή για το «Απ’ το αλέτρι στο smartphone. Συζητήσεις με τον πατέρα μου» (εκδ. Μελάνι). Το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα απέσπασαν εξ ημισείας οι Ηλέκτρα Λαζάρ («Αγια νήπια», εκδ. Απαρσις) και Μιχάλης Μαλανδράκης («Patriot», εκδ. Πόλις), ενώ το Ειδικό Βραβείο για έργο που προάγει τον διάλογο σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, απονέμεται στον Μάνο Ραγιάδη για το «Αγόρι» (εκδ. Bibliothèque).

Τέλος, χθες ανακοινώθηκαν και τα Βραβεία Παιδικού Βιβλίου και Λογοτεχνικής Μετάφρασης, καθώς και οι διακρίσεις που απονεμήθηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά και που έχουν αναρτηθεί στο culture.gov.gr.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT