Καποδίστριας, Τζον Κέιτζ και το φλάουτο του Ρήγα

Καποδίστριας, Τζον Κέιτζ και το φλάουτο του Ρήγα

Στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μουσικό θέατρο, περφόρμανς, διακεκριμένους συνθέτες, επετειακά πρότζεκτ και, ως συνήθως, καλλιτεχνική έρευνα, πειραματισμό και πρωτοτυπία περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

Η εκκίνηση γίνεται με το μουσικοθεατρικό έργο «Καποδίστριας: Μονόδραμα μιας ζωής» (1-3 Οκτωβρίου) της βραβευμένης συνθέτριας της διασποράς Καλλιόπης Τσουπάκη, σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση και θέμα την ανεκπλήρωτη αγάπη του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας και της αριστοκράτισσας Ρωξάνδρας Στούρτζα. 

Ακολουθεί η παράσταση των Μιχαήλ Μαρμαρινού και Ακύλλα Καραζήση «Ο Κολοκοτρώνης ατενίζει το μέλλον, γυναίκες προετοιμάζονται για την επανάσταση κι εγώ, κάτι θα σκέφτομαι» (9-10, 14-16 Οκτωβρίου), που προσεγγίζει το 1821 ως πολύπλευρο πεδίο κριτικής και αυτοκριτικής, ενώ τον ίδιο μήνα θα παρουσιαστεί η εικαστική περφόρμανς «Synthesis» (29-31 Οκτωβρίου), σε επιμέλεια Τζένης Αργυρίου και Βασίλη Γεροδήμου και με τριάντα καλλιτέχνες να συνομιλούν από κοινού με τη διαδικασία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Καποδίστριας, Τζον Κέιτζ και το φλάουτο του Ρήγα-1
Το έργο «Σκιές στον Αδη» (πάνω) και η παραγωγή «Καποδίστριας: Μονόδραμα μιας ζωής» (κάτω) περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής Φωτ. Α. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ.

Καποδίστριας, Τζον Κέιτζ και το φλάουτο του Ρήγα-2

Μίκης Θεοδωράκης

Σειρά έχουν οι «Σκιές στον Aδη» (27-28 Νοεμβρίου) του Αλέξανδρου Μούζα, ένα μουσικοθεατρικό έργο με άξονα ύστερα γραπτά του Λόρδου Βύρωνα, ενώ ο Δεκέμβριος ξεκινάει με τη συναυλία «Ασίκικο Πουλάκη» (4-5 Δεκεμβρίου), σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Μιχάλη Γκανά. Στις 8 του ίδιου μήνα παρουσιάζεται ένα αφιέρωμα στον συνθέτη Ανέστη Λογοθέτη (1921-1994), ενώ ακολουθεί η συναυλία «Το φλάουτο του Ρήγα. Από την απολυταρχία στην Επανάσταση» (9 Δεκεμβρίου), που εμπνέεται από την άγνωστη ιδιότητα του συγγραφέα του Θούριου ως φλαουτίστα. 

Ο Δεκέμβριος συνεχίζεται με το «μικρό μιούζικαλ» για παιδιά και νέους των Νίκου Κυπουργού και Θωμά Μοσχόπουλου «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει» (12 Δεκεμβρίου – 2 Ιανουαρίου), που βασίζεται στα «Καινούργια ρούχα του βασιλιά» του Χανς Κρίστιαν Aντερσεν και είναι αφιερωμένο στον ρηξικέλευθο συνθέτη Τζον Κέιτζ και ολοκληρώνεται με το έργο του Γιώργου Τσοντάκη «Ο αέρας της Ελλάδας» (17-18 Δεκεμβρίου), που ανασυνθέτει την ελληνική περιπέτεια του Λόρδου Βύρωνα.

Τέλος, στην GNO TV θα κάνουν πρεμιέρα η συναυλία «Εβραϊκές μελωδίες» (12 Οκτωβρίου), με τραγούδια του Aϊζακ Νέιθαν και του Λόρδου Βύρωνα, το μουσικοποιητικό έργο του Νίκου Ξυδάκη «Μάρθα: Μια ιστορία από το Μεσολόγγι» (9 Νοεμβρίου) και η μουσικοθεατρική παράσταση του Κωνσταντίνου Χατζή «Μια τόσον ωραία και τόσον νόμιμος υπόθεσις: Αϊτή/Ελλάδα/1821» (24 Νοεμβρίου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή