Χριστούγεννα πολιτισμού στην Αθήνα: Διέξοδος στη μουσική, στο θέατρο, στον χορό

Χριστούγεννα πολιτισμού στην Αθήνα: Διέξοδος στη μουσική, στο θέατρο, στον χορό

Η «Κ» επιλέγει παραστάσεις και συναυλίες για τις ημέρες των εορτών

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι τα πρώτα Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας που έχουμε τη δυνατότητα, όχι βέβαια ανέμελα, αλλά παίρνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις, να τηρήσουμε εκείνο το αγαπημένο αστικό έθιμο της εποχής: την πατροπαράδοτη παρακολούθηση παραστάσεων που μοιάζουν να συνοδεύουν ιδανικά το κλίμα των ημερών και προσωρινά να καταπραΰνουν το γενικότερο αίσθημα ανησυχίας και φόβου. Οι διαθέσιμες επιλογές στην πρωτεύουσα, είτε λόγω της πρότερης καλλιτεχνικής και εμπορικής αδράνειας, είτε λόγω της αυξημένης ζήτησης, είναι τόσες που μπορούν απλώς να σταχυολογηθούν.

Χριστούγεννα πολιτισμού στην Αθήνα: Διέξοδος στη μουσική, στο θέατρο, στον χορό-1
Το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου «Εγκάρσιος Προσανατολισμός», που παρουσιάζεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, έχει χαρακτηριστεί από τα διεθνή Μέσα «κόσμημα εφευρετικότητας και ομορφιάς».

Πολλές οι διαθέσιμες επιλογές για εκείνους που θα τηρήσουν τα απαραίτητα μέτρα κατά την έξοδό τους.

Ξεκινώντας από το Μέγαρο Μουσικής, το κοινό μπορεί μεταξύ άλλων να απολαύσει ένα ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου με την πολυβραβευμένη οργανίστα Ουρανία Γκάσιου (23.12), αλλά και ένα εορταστικό γκαλά με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Βύρωνα Φιδετζή (30.12) και με καταξιωμένους μονωδούς να ερμηνεύουν άριες και αποσπάσματα από όπερες των Ντβόρζακ, Μασνέ, Ροσίνι, Λεονκαβάλο κ.ά. Παράλληλα, η χριστουγεννιάτικη ταινία του Φρανκ Κάπρα «Μια υπέροχη ζωή» θα παρουσιάζεται σε θεατρική διασκευή του Τζο Λάντρι που σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός και περιλαμβάνει ερμηνείες όπως των Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, Νίκου Ψαρρά και Νάντιας Κοντογεώργη (από 23.12), ενώ στο Φουαγιέ των Μουσών φιλοξενούνται ήδη (και μέχρι τις 29.12) αρκετές δωρεάν μουσικές εκδηλώσεις.

Χριστούγεννα πολιτισμού στην Αθήνα: Διέξοδος στη μουσική, στο θέατρο, στον χορό-2
Ο «Καρυοθραύστης» παρουσιάζεται από το Μπαλέτο της Λυρικής σε νέα χορογραφία του διευθυντή του, Κωνσταντίνου Ρήγου.

Στην Εθνική Λυρική Σκηνή τον τόνο αυτή την περίοδο δίνει μεν το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο μπαλέτο «Ο Καρυοθραύστης» του Τσαϊκόφσκι σε νέα χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου (μέχρι 2.1), ωστόσο κάτι παραπάνω από το εορταστικό ενδιαφέρον μας αξίζει η όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη «Η φόνισσα» (28, 30.12), σε ποιητικό κείμενο του Γιάννη Σβώλου που βασίστηκε στο ομώνυμο αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, καθώς και η ιδιαίτερη συναυλία «Η Αμερικανική Επανάσταση μέσα από την κινηματογραφική μουσική» (22.12), σε διεύθυνση του Τζον Τζέτερ.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μπορεί να περηφανεύεται για τη διεθνή συμπαραγωγή του «Εγκάρσιου Προσανατολισμού» του Δημήτρη Παπαϊωάννου: αντλώντας τον τίτλο του από τη μέθοδο διατήρησης μιας σταθερής γωνίας προς κάποια μακρινή πηγή φωτός που χρησιμοποιούν τα έντομα για να προσανατολιστούν, το νέο έργο του διεθνώς διακεκριμένου χορογράφου και εικαστικού καλεί και τους θεατές να στραφούν προς το φως για να ισορροπήσουν και έχει ήδη χαρακτηριστεί από τα διεθνή Μέσα «κόσμημα εφευρετικότητας και ομορφιάς» (22.12 – 16.1).

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά αξίζουν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, στις οποίες εντάσσεται και η κωμική όπερα «Η Κρητικοπούλα»: το κύκνειο άσμα του Σπύρου Σαμάρα ανεβαίνει στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» (23, 25, 27.12), σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και με τον Ανδρέα Τσελίκα και τον Πέτρο Ζούλια να υπογράφουν αντίστοιχα τη μουσική διεύθυνση και τη σκηνοθεσία.

Χριστούγεννα πολιτισμού στην Αθήνα: Διέξοδος στη μουσική, στο θέατρο, στον χορό-3
Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης πρωταγωνιστεί στην παράσταση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, «Το Μινόρε». 

Από την «Αιολική Γη» μέχρι το «Μινόρε της αυγής»

Θεατρικά μιλώντας και εστιάζοντας στους δημόσιους θεατρικούς φορείς, το Εθνικό Θέατρο παραμένει κλειστό την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, συνεχίζοντας τις υπόλοιπες ημέρες (εκτός Δευτέρας) το ενισχυμένο με νέες ημερομηνίες πρόγραμμά του, που περιλαμβάνει τα εξής: τη βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ηλία Βενέζη «Αιολική Γη», σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, που ανεβαίνει στη σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»· το έργο «Φουέντε Οβεχούνα» του Λόπε δε Βέγα που παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή υπό τις οδηγίες της Ελένης Ευθυμίου· την οργουελική «Φάρμα των ζώων» όπως τη διασκεύασαν οι Eλενα Τριανταφυλλοπούλου, Βύρωνας Θεοδωρόπουλος και ο σκηνοθέτης Aρης Μπινιάρης και, τέλος, το «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τενεσί Ουίλιαμς που παρουσιάζεται στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου.
Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζεται το «Μινόρε», επίσης σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, που βασίζεται στην ξακουστή τηλεοπτική σειρά των Βαγγέλη Γκούφα και Φώτη Μεσθεναίου «Το μινόρε της αυγής», αλλά και ο «Λουκής Λάρας», με τον Μανώλη Μαυροματάκη να ερμηνεύει τον αντιήρωα του Δημητρίου Βικέλα υπό τις οδηγίες του Λευτέρη Γιοβανίδη, καθώς και το «Lamington» του Βαγγέλη Δουκουτσέλη, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη. 

Χριστούγεννα πολιτισμού στην Αθήνα: Διέξοδος στη μουσική, στο θέατρο, στον χορό-4
Ο Ν. Πορτοκάλογλου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

Το συναυλιακό πρόγραμμα, όπως είθισται τέτοιες ημέρες, είναι πλούσιο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη νέα εκδοχή του εμβληματικού «Εμπάργκο» των Θάνου Μικρούτσικου και Aλκη Αλκαίου, που θα παρουσιαστεί στο Christmas Theater με ερμηνευτές τους Μίλτο Πασχαλίδη και Χρήστο Θηβαίο (23/12), αλλά και τη μουσική παράσταση «Eνα φως αναμμένο» του Νίκου Πορτοκάλογλου, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο (25/12, 1/1). Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη πρόσθεσε και τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στις σαββατιάτικες εμφανίσεις της στο Studio Asomaton, ενώ τις ίδιες ημέρες ο Γιώργος Μαργαρίτης θα υποδέχεται το κοινό του στη μουσική σκηνή Σφίγγα. Ο Θοδωρής Βουτσικάκης και η Λίνα Νικολακοπούλου έχουν εορταστική διάθεση «Στην οδό Φρυνίχου» (23, 29, 30/12), ενώ, τέλος, η Γιώτα Νέγκα ολοκληρώνει τις εμφανίσεις της στο θέατρο Ακροπόλ (27/12). 

Χριστούγεννα πολιτισμού στην Αθήνα: Διέξοδος στη μουσική, στο θέατρο, στον χορό-5
 Η «Αιολική Γη» του Ηλία Βενέζη μεταφέρεται στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή