Procol Harum – A Whiter Shade of Pale: Κάτι παραπάνω από ένα επιτυχημένο τραγούδι

Procol Harum – A Whiter Shade of Pale: Κάτι παραπάνω από ένα επιτυχημένο τραγούδι

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Procol Harum
A Whiter Shade of Pale
Deram

Ισως είναι λίγο άδικο ένα συγκρότημα να ταυτίζεται στη συνείδηση των ακροατών με μία και μόνο επιτυχία του. Ισχύει άραγε το ίδιο και για το «A Whiter Shade of Pale» των Procol Harum, ένα από τα ωραιότερα και πιο μελαγχολικά τραγούδια της μεταπολεμικής δημοφιλούς μουσικής; Αντικειμενικά μιλώντας, πρόκειται για ένα σινγκλ που από την κυκλοφορία του σε επτάιντσο δισκάκι, τον Απρίλιο του 1967, κι έπειτα, έφτασε να πουλήσει περίπου δέκα εκατομμύρια αντίτυπα ή να γνωρίσει σχεδόν χίλιες διασκευές. Δεν είναι επομένως παράξενο που την περασμένη Τρίτη, οπότε ανακοινώθηκε ο θάνατος του ερμηνευτή, συνθέτη και πιανίστα των Procol Harum Γκάρι Μπρούκερ, σε ηλικία 76 ετών ύστερα από μάχη με τον καρκίνο, το «A Whiter Shade of Pale» κατέκλυσε τα social media· ίσως σπάνια μια τέτοια διαδικτυακή υπερβολή ήταν τόσο κατανοητή.

Φυσικά, ο Γκάρι Μπρούκερ ήταν πολύ περισσότερα από ένα κομμάτι, μιας μπάντας. Γεννημένος στο ανατολικό Λονδίνο και μεγαλωμένος σε ένα σπίτι με μπόλικη μουσική, δημιούργησε το πρώτο του συγκρότημα σε ηλικία 14 ετών: ήταν οι Paramounts και είχαν επιλεχθεί από τους Rolling Stones για να ανοίγουν τις πρώτες συναυλίες τους. Οι Procol Harum γεννήθηκαν το 1966 και εκτός από το «A Whiter Shade of Pale», που αντλούσε έμπνευση από μια μελωδία του Μπαχ και από τον ήχο του εκκλησιαστικού οργάνου του, θα κυκλοφορούσαν και δίσκους όπως το «Salty Dog» ή το «Home», που κινούνταν σε progressive rock μονοπάτια και αποδείκνυαν τις ικανότητες του τραγουδιστή τους σε λιγότερο μελιστάλαχτες ερμηνείες. Η μπάντα διαλύθηκε το 1977, επανενώθηκε το 1991, ενώ ο Μπρούκερ έκανε σόλο καριέρα και συνεργάστηκε με τους Ερικ Κλάπτον, Αλαν Πάρσονς κ.ά. Το 1996 εμφανίστηκε στην ταινία «Εβίτα», ως ο Αργεντίνος υπουργός Εξωτερικών.

Σίγουρα δεν ήταν ένας συνηθισμένος ροκ μουσικός: αποχαιρετώντας τον, οι Procol Harum αναφέρθηκαν σε έναν καλλιτέχνη που μαγνήτιζε τα βλέμματα χωρίς σκηνικά καμώματα, αλλά και σε έναν άνθρωπο ακέραιο, εκκεντρικό ενίοτε, με έφεση στο καυστικό χιούμορ και αφοσιωμένο σύζυγο. Το γιατί ο ίδιος και η μπάντα του ταυτίστηκαν τόσο με εκείνο το κομμάτι, ίσως το εξηγεί η διαχρονικότητα της μπαρόκ ποπ που το χαρακτηρίζει και που μέχρι σήμερα αντέχει περισσότερο από άλλα μουσικά υποείδη του «καλοκαιριού της αγάπης». Από ένα σημείο και μετά μάλιστα, το «A Whiter Shade of Pale» ακουγόταν σαν μελαγχολικό σάουντρακ αρκετών ταινιών και σειρών, από τη «Μεγάλη ανατριχίλα» μέχρι τον «House M.D.»· και μάλλον κάτι ήξερε ο Μάρτιν Σκορσέζε (που το είχε χρησιμοποιήσει στο φιλμ «New York Stories»), όταν στον πρόλογο ενός βιβλίου για τους Procol Harum έγραφε: «Στις μεγαλοπρεπείς μελωδίες τους και στους αινιγματικούς τους στίχους, μπορούσες να επενδύσεις τα όνειρά σου».

B-side

Τις πρώτες της συναυλίες με διεθνή συγκροτήματα, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τον Μάρτιο η Αυστραλία. Ονόματα από την Αμερική, όπως οι Black Rebel Motorcycle Club, και από τη Βρετανία, όπως οι Bush, θα συμμετάσχουν στη μουσική διοργάνωση Under the Southern Stars, που έχει αναβληθεί δύο φορές. Ας σημειωθεί ότι μέχρι πρόσφατα η Αυστραλία είχε επιβάλει μερικούς από τους αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στον κόσμο.

Procol Harum – A Whiter Shade of Pale: Κάτι παραπάνω από ένα επιτυχημένο τραγούδι-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή