Η υπόθεση Γκέλι Ράουμπαλ

Στις φωτογραφίες της στο Διαδίκτυο, η Γκέλι Ράουμπαλ είναι χαμογελαστή με ένα βλέμμα σπιρτόζικο, σχεδόν «σκανταλιάρικο», θα τολμούσε να πει κανείς. Τον Σεπτέμβριο του 1931, όμως, το χαμόγελό της έσβησε για πάντα.

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις φωτογραφίες της στο Διαδίκτυο, η Γκέλι Ράουμπαλ είναι χαμογελαστή με ένα βλέμμα σπιρτόζικο, σχεδόν «σκανταλιάρικο», θα τολμούσε να πει κανείς. Τον Σεπτέμβριο του 1931, όμως, το χαμόγελό της έσβησε για πάντα. Η 23χρονη Ράουμπαλ βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στο Μόναχο. Το σώμα της ήταν σε θέση πρηνηδόν και δίπλα της υπήρχε ένα πιστόλι. Το πρόσωπό της ωστόσο ήταν αγνώριστο ή, τουλάχιστον, έτσι το φαντάστηκε ο Ιταλός συγγραφέας Φαμπιάνο Μάσσιμι στο βιβλίο του «Ο άγγελος του Μονάχου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Το πολυσέλιδο βιβλίο του Μάσσιμι είναι μια ιστορία αστυνομικού μυστηρίου, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και πρωταγωνιστές. Βλέπετε, η Γκέλι Ράουμπαλ δεν ήταν ένα οποιοδήποτε κορίτσι, αλλά η ετεροθαλής ανιψιά του «θείου Αλφ», του Αδόλφου Χίτλερ. Επισήμως, η υπόθεση της Ράουμπαλ καταχωρίστηκε ως αυτοκτονία και έκλεισε κάπου εκεί για την αστυνομία της εποχής. Βέβαια, τα μέσα ενημέρωσης τότε βοούσαν με αποκαλύψεις και υπονοούμενα για την πολύ στενή σχέση της Ράουμπαλ με τον Χίτλερ και για το γεγονός ότι η νεαρή ανιψιά του ζούσε σχεδόν φυλακισμένη μέσα στο μεγάλο διαμέρισμα του ανερχόμενου ηγέτη του Εργατικού Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο Μάσσιμι ανοίγει ξανά την υπόθεση και με τη βοήθεια των (λιγοστών) ιστορικών δεδομένων και την ανεξάντλητη δύναμη της λογοτεχνίας δημιουργεί ένα πλούσιο αστυνομικό μυθιστόρημα, γεμάτο ανατροπές, εντάσεις, διλήμματα, μυστικά και φωτίζει ένα από τα πρώτα θύματα του ναζισμού. Στα κέρδη του αναγνώστη είναι επίσης ότι ο συγγραφέας, στο πρώτο του μάλιστα μυθιστόρημα (βραβευμένο με το ιταλικό βραβείο Asti D’Appello), αναβιώνει την εποχή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και αποτυπώνει τη μεγάλη και υπόγεια διείσδυση του ναζισμού, που θα έκανε τα πάντα για να προστατεύσει τον ηγέτη του. Τέτοιες εποχές είναι πάντα χρήσιμο να θυμόμαστε πως ακραίες δυνάμεις απλώνουν τα δίχτυα τους ακόμη και αν αυτά δεν είναι πάντα ορατά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή