Ο τετράποδος ρομποτικός φύλακας της Πομπηίας

Ο τετράποδος ρομποτικός φύλακας της Πομπηίας

Είναι στην κυριολεξία άγρυπνος και φύλακας. Ο λόγος για τον Σποτ, το ρομποτικό τετράποδο λαγωνικό που κάνει βόλτες μέσα στους αρχαίους δρόμους και στα κτίσματα της Πομπηίας.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι στην κυριολεξία άγρυπνος και φύλακας. Ο λόγος για τον Σποτ, το ρομποτικό τετράποδο λαγωνικό που κάνει βόλτες μέσα στους αρχαίους δρόμους και στα κτίσματα της Πομπηίας.

Το μικρό κίτρινο ρομπότ της Boston Dynamics ελέγχει και «περιπολεί» έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση αρχαιολογικούς χώρους της Ευρώπης που κάθε χρόνο προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες στην αρχαία πόλη της Νάπολης. Χάρη στο μικρό του μέγεθος ο Σποτ μπορεί να εισέρχεται σε δυσπρόσιτα σημεία του πάρκου με ασφάλεια και να συλλέγει δεδομένα για την κατάσταση των μνημείων. Οπως λέει στην «Κ» ο διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας, Γκάμπριελ Ζαχτρίγκελ, ο ρομποτικός σκύλος μπορεί να εξερευνά τα υπόγεια τούνελ που έχουν δημιουργήσει αρχαιοκάπηλοι και τυμβωρύχοι γύρω από το αρχαιολογικό πάρκο. «Η πρόσβαση σε αυτές τις σήραγγες είναι δύσκολη και επικίνδυνη και γι’ αυτό ένα ρομπότ θα κάνει πραγματικά τη διαφορά. Δυστυχώς, οι παράνομες ανασκαφές ειδικά σε χώρες με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, συνεχίζουν να είναι ένα πρόβλημα».

Ο τετράποδος ρομποτικός φύλακας της Πομπηίας-1
Ο Σποτ μπορεί να συλλέξει δεδομένα για τον αρχαιολογικό χώρο και να περπατήσει σε όλες τις επιφάνειες του εδάφους. (Parco Archeologico di Pompei)

Η Πομπηία υιοθέτησε το μικρό μηχανικό λαγωνικό στο πλαίσιο ενός μεγάλου προγράμματος που εκπονείται για τη συντήρηση του αρχαιολογικού χώρου των 660.000 τ.μ. και των μνημείων του. Στόχος του προγράμματος «Smart@Pompei» είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου και σύγχρονου συστήματος διαχείρισης της Πομπηίας στο πρότυπο ενός «έξυπνου» αρχαιολογικού χώρου. Οι ανασκαφές που έχουν γίνει στην αρχαία πόλη που καλύφθηκε με καυτή λάβα από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. έχουν αποκαλύψει πάνω από δέκα χιλιάδες κτισμένα δωμάτια με σπάνια μωσαϊκά, τοιχογραφίες και αρχαία αντικείμενα, τα οποία για πολλά χρόνια λυμαίνονταν αρχαιοκάπηλοι.

Η φύλαξη ενός τέτοιου χώρου δεν είναι εύκολη και γι’ αυτό η διοίκηση της Πομπηίας εξετάζει λύσεις προηγμένης τεχνολογίας. Εκτός από τον Σποτ, έγινε και η δοκιμαστική λειτουργία ενός drone της Leica, το οποίο έχει τη δυνατότητα να σκανάρει τον αρχαιολογικό χώρο και στις τρεις διαστάσεις. «Δεν σκοπεύουμε να αντικαταστήσουμε τις ανθρώπινες δραστηριότητες με την τεχνολογία και τα ρομπότ», σημειώνει ο κ. Ζαχτρίγκελ, «αλλά να κατευθύνουμε καλύτερα τις δράσεις μας σε έναν χώρο που είναι τόσο σύνθετος και τεράστιος όπως η Πομπηία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή