Η διάρκεια της «κουλτούρας ακύρωσης»

Η διάρκεια της «κουλτούρας ακύρωσης»

Αν είχε απονεμηθεί σε κάποιον άλλον υποψήφιο το φετινό βραβείο Γκράμι για το καλύτερο άλμπουμ stand-up comedy της περασμένης σεζόν, ίσως συζητιόταν μόνον από τους άμεσα ενδιαφερομένους.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν είχε απονεμηθεί σε κάποιον άλλον υποψήφιο το φετινό βραβείο Γκράμι για το καλύτερο άλμπουμ stand-up comedy της περασμένης σεζόν, ίσως συζητιόταν μόνον από τους άμεσα ενδιαφερομένους. Απονεμήθηκε όμως στον Louis CK, τον άνθρωπο που το 2017 καταγγέλθηκε από πέντε γυναίκες για σεξουαλική παρενόχληση, την οποία ο ίδιος παραδέχτηκε: πράγματι, είπε τότε, είχε αυνανιστεί μπροστά σε εκείνες τις γυναίκες και το γεγονός ότι τις ρωτούσε πρώτα, δεν σήμαινε ότι δεν τους ασκούσε εξουσία. Στο εξής, θα έκανε ένα βήμα πίσω και θα άκουγε την κριτική τους.

Την άκουσε τελικά; Σίγουρα είχε τον χρόνο να το κάνει: μετά τις καταγγελίες, πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές συμφωνίες του ακυρώθηκαν και ο Louis CK σταμάτησε τις εμφανίσεις του. Τις ξανάρχισε μετά ένα χρόνο περίπου, στην Αμερική, ενώ κατόπιν περιόδευσε στο εξωτερικό, περνώντας το 2019 και από την Ελλάδα. Πραγματοποίησε εδώ τρεις sold-out παραστάσεις, μία από τις οποίες είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε. Κάποια αστεία του αναφέρονταν ξεκάθαρα στην παρενόχληση για την οποία είχε καταγγελθεί. Δεν ήταν, όμως, το ίδιο ξεκάθαρο εάν είχαν διάθεση αυτοκριτική ή απλώς αυτοαναφορική.

Παρόμοια αστεία περιλαμβάνει και το πρόσφατα βραβευμένο άλμπουμ του, το «Sincerely Louis CK». Αυτός βέβαια ήταν μόνον ένας από τους λόγους που η συγκεκριμένη βράβευση προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων. Ενας άλλος, παλιότερος, ήταν ότι ο πρόεδρος των βραβείων Γκράμι, Χάρβεϊ Μέισον, είχε δηλώσει το φθινόπωρο, όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Louis CK (αλλά και του Κάνιε Γουέστ και του Μέριλιν Μάνσον, που αντιμετωπίζουν ακόμη και πολύ βαρύτερες κατηγορίες), ότι ο θεσμός επιλέγει τους υποψηφίους με κριτήρια αποκλειστικά τεχνικά.

Κάπως έτσι, η συγγραφέας, σκηνοθέτις και παραγωγός Σάρα Αν Μας έγραψε πρόσφατα στο Twitter ότι στην περίπτωση του Αμερικανού κωμικού η «cancel culture» μοιάζει αρκετά επιλεκτική. Η κωμικός Τζεν Κίρκμαν θύμισε ότι όταν στα φετινά Οσκαρ ο Κρις Ροκ δέχτηκε εκείνο το χαστούκι από τον Γουίλ Σμιθ, πολλοί ανησύχησαν για το μέλλον της κωμωδίας, χωρίς να έχουν κάνει κάτι παρόμοιο για τις κωμικούς που κινδύνευαν ανέκαθεν. Ελάχιστοι υποστήριξαν τον Louis CK, με έναν από αυτούς να αναρωτιέται στο Twitter: «Για πόσο καιρό θέλετε να υποφέρει; Ο τύπος αυνανίστηκε μπροστά σε μερικές γυναίκες και βρίσκεται στο καθαρτήριο εδώ και πέντε χρόνια. Πότε θα ικανοποιηθείτε από τη μεταμέλειά του;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή