Λατρευτική μουσική: Ένα φεστιβάλ στο κλίμα των ημερών

Λατρευτική μουσική: Ένα φεστιβάλ στο κλίμα των ημερών

Το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής πραγματοποιείται από τη Μ. Δευτέρα έως τη Μ. Τετάρτη

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρόγραμμά του απαρτίζεται από εξήντα δύο συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις, που περιλαμβάνουν από χορωδιακά του Βέρντι, γερμανικές θρηνωδίες και εγκώμια του Επιταφίου μέχρι μουσικές των σούφι δερβίσηδων, λατρευτικά τραγούδια της Μεσογείου και νέα έργα Ελλήνων συνθετών. Θα πραγματοποιηθεί από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, σε συνολικά δεκαεπτά ιστορικά τοπόσημα της Πλάκας και του αθηναϊκού κέντρου, όπως το Μουσείο της Ακρόπολης, το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, το Φετιχιέ Τζαμί και ο Καθολικός Ναός του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, με τη συμμετοχή περίπου τετρακοσίων μουσικών, χορωδών, ψαλτών κ.ά. Μοιάζει λοιπόν επόμενο που το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής παρουσιάστηκε χθες στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» ως μια μεγάλη ανοιχτή συνάντηση μετά δύο χρόνια πανδημίας, που μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας θα αποτελέσει, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργο Κουμεντάκη, «ιδανική αφορμή για να βιώσουμε ξανά την έννοια του “μαζί” και να περιηγηθούμε στους ανοιξιάτικους δρόμους της πόλης μας».

Δημιουργία θεσμού

Διοργανωμένο από το υπουργείο Πολιτισμού, την Εθνική Λυρική Σκηνή και τη Eurolife FFH Ασφαλιστική, το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής υπονοεί ήδη από τον τίτλο του ότι θα έχει και συνέχεια. «Δημιουργούμε έναν ακόμα θεσμό», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «για τις ημέρες του Πάσχα, της Μεγάλης Εβδομάδας, που είναι μια περίοδος με έντονα κατανυκτική ατμόσφαιρα, ακόμα και ανεξάρτητα της πίστης και του δόγματος. Οι μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας αγγίζουν τον καθένα από εμάς στις πολύ ευαίσθητες προσωπικές του στιγμές και χορδές. Από την άλλη πλευρά, αυτό το φεστιβάλ έρχεται να ενταχθεί στην ευρύτερη πολιτική την οποία έχουμε, της σύνδεσης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τα νεότερα και τα σύγχρονα δημιουργήματα του πολιτισμού».

Λατρευτική μουσική: Ένα φεστιβάλ στο κλίμα των ημερών-1
Ο Βυζαντινός Χορός «Τρόπος», υπό τον Κωνσταντίνο Αγγελίδη, θα ερμηνεύσει ύμνους της Μ. Εβδομάδας.

Οι συναυλίες θα γίνουν σε δεκαεπτά ιστορικά τοπόσημα της Πλάκας και του αθηναϊκού κέντρου.

Στο πρόγραμμα, που θα ξεκινάει κάθε μέρα στις 5 μ.μ. και θα ολοκληρώνεται στις 11 μ.μ., συναντάμε πέντε νέες αναθέσεις της Λυρικής σε Ελληνες συνθέτες: τα έργα «R-evolution #Passion» του Δημήτρη Μπάκα, «…ἐν τῇ ἐρήμῳ» του Φίλιππου Τσαλαχούρη, «Στο λυκαυγές της άνοιξης» του Κυριάκου Καλαϊτζίδη, «Λειτουργία των πειρασμών» του Σπύρου Καλλιβωκά και «Σημύδες» του Γιάννη Μαραμαθά. Μεταξύ άλλων θα ακουστούν επίσης ο «Επιτάφιος» του Μίκη Θεοδωράκη σε ερμηνεία της Νατάσσας Μποφίλιου και διεύθυνση του Στάθη Σούλη, το «Στάμπατ Μάτερ» του Ροσίνι υπό την μπαγκέτα του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, ιερές μουσικές των Μεβλεβί δερβίσηδων της Κωνσταντινούπολης, έργα λατρευτικής μουσικής σε πιάνο, μία συναυλία με τίτλο «Θρήνος και μεταφυσικό στοιχείο στη μουσική του 20ού αιώνα» σε σύλληψη του Νίκου Βασιλείου, ενώ στο τέλος κάθε ημέρας οι μπάντες της Αεροπορίας, του Στρατού και του Ναυτικού θα πραγματοποιούν μικρές διαδρομές, ερμηνεύοντας επίσης λατρευτικά έργα.

Ελεύθερη είσοδος

Ολες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με τα έξοδα του φεστιβάλ να καλύπτονται κατά το 20%-30% από το υπουργείο Πολιτισμού και σε ποσοστό 70%-80% από τη Eurolife FFH, της οποίας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου εξήρε αφενός τη «μοναδική βιωματική εμπειρία» που οι συναυλίες θα προσφέρουν στο κοινό και αφετέρου την αξία των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Να σημειωθεί τέλος ότι αρκετές από τις συναυλίες θα επαναλαμβάνονται μέχρι και τρεις φορές τη μέρα, ώστε να τις παρακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή