«Οπλα» για την εστίαση

Τα τελευταία χρόνια για την εστίαση μοιάζουν με ένα απέραντο ναρκοπέδιο. Πάνω που όλοι οι επιχειρηματίες πίστεψαν ότι, μετά το μαγικό καλοκαίρι του 2019 και τα εκατομμύρια των επισκεπτών, κάθε καλοκαίρι θα είναι καλύτερο, ήρθε η πανδημία να ισοπεδώσει όνειρα και επενδύσεις

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια για την εστίαση μοιάζουν με ένα απέραντο ναρκοπέδιο. Πάνω που όλοι οι επιχειρηματίες πίστεψαν ότι, μετά το μαγικό καλοκαίρι του 2019 και τα εκατομμύρια των επισκεπτών, κάθε καλοκαίρι θα είναι καλύτερο, ήρθε η πανδημία να ισοπεδώσει όνειρα και επενδύσεις. Το 2020 η πτώση του τζίρου ήταν δραματική, έφτασε σε τουριστικές περιοχές το 80% και στα αστικά κέντρα άγγιξε το 60%.

Το 2021 ήταν κάπως καλύτερο, κάποιοι δούλεψαν, αλλά όσοι δεν είχαν γερές βάσεις δεν κατάφεραν να ορθοποδήσουν. Σε αρκετές περιπτώσεις το σοκ της πανδημίας δημιούργησε μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

Ετσι φτάσαμε στο φετινό καλοκαίρι, το οποίο η εστίαση περίμενε σαν την «Ανάσταση». Ηλπιζαν οι επιχειρηματίες ότι μετά δύο χρόνια καραντίνας και απαγορεύσεων ο τουρισμός θα απογειωθεί, ο κόσμος θα έχει διάθεση να βγει, να ξοδέψει, να διασκεδάσει. Πράγματι, ο τουρισμός δείχνει απογειωμένος, η διάθεση του κόσμου επίσης, υπάρχει εξωστρέφεια και όρεξη για ταξίδι και έξοδο, όμως υπάρχει και πόλεμος στην Ουκρανία που έχει ναρκοθετήσει εκ νέου τον κλάδο δημιουργώντας μια αλυσίδα σοβαρών προβλημάτων.

Ηδη τα ρεπορτάζ κάνουν λόγο για εκατοντάδες «λουκέτα» ανά την Ελλάδα. Εστιατόρια μικρά και μεγαλύτερα, παλιά και νέα, δεν αντέχουν το αυξημένο κόστος που έχει πολλαπλασιαστεί εξαιτίας της ακρίβειας. Οι λογαριασμοί είναι αυξημένοι σε ενέργεια και πρώτες ύλες, οι προμηθευτές ζητούν άμεση εξόφληση, οι πιέσεις γενικότερα είναι μεγάλες και γι’ αυτό οι ιδιοκτήτες δηλώνουν αδυναμία να συγκρατήσουν τις τιμές.

Λέγαμε με αφορμή την πανδημία ότι ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες προκλήσεις και γι’ αυτό καλείται να επανεφεύρει τον εαυτό του. Σε ένα βαθμό αυτό επιτεύχθηκε. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και το οικονομικό κλίμα ιδιαίτερα δύσκολο. Δεν αρκεί πλέον μόνο η υπερπροσπάθεια ούτε η φαντασία. Οση προσαρμοστικότητα και να δείξει κανείς, οι συνεχείς ανατιμήσεις ανατρέπουν τα δεδομένα διαρκώς, η μάχη με την ακρίβεια είναι άνιση. Η εστίαση χρειάζεται «όπλα» για να ανταπεξέλθει, χρειάζεται στήριξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT