Φιλόδοξο, μεγάλο, διεθνές: Το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την περίοδο 2022-2023

Φιλόδοξο, μεγάλο, διεθνές: Το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την περίοδο 2022-2023

Δέκα νέες παραγωγές όπερας και μπαλέτου, ένα καινούργιο έργο λυρικού θεάτρου, αναβιώσεις, συμπαραγωγές και συνεργασίες

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πιο συνοπτική περιγραφή την έκανε ο Γιώργος Κουμεντάκης, όταν στο σχετικό σημείωμά του αναφέρθηκε σε μια σεζόν «φιλόδοξη, ουσιαστική, υψηλού καλλιτεχνικού ρίσκου». Και η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την περίοδο 2022-2023, που ανακοινώθηκε την Τρίτη, επιβεβαιώνει τους χαρακτηρισμούς του καλλιτεχνικού διευθυντή της: δεν είναι μόνον οι δέκα νέες παραγωγές όπερας και μπαλέτου, το καινούργιο έργο λυρικού θεάτρου, οι αναβιώσεις, οι συμπαραγωγές με κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς ή οι συνεργασίες με διαπρεπείς καλλιτέχνες που θα παρουσιαστούν· είναι και το γεγονός ότι τα παραπάνω δείχνουν πως η Λυρική, από εκεί που λόγω πανδημίας έκανε τον σχεδιασμό της προσεκτικά, μπορεί πλέον να λειτουργεί στο 100% των δυνατοτήτων της.

Στις νέες παραγωγές ξεχωρίζει η «Μήδεια» του Κερουμπίνι, η πρώτη συμπαραγωγή της Λυρικής με τη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης, την Οπερα του Καναδά και τη Λυρική Οπερα του Σικάγου: το έργο του 1797, που έλαμψε ξανά το 1953, όταν ερμήνευσε τον κεντρικό ρόλο η Μαρία Κάλλας στο Φεστιβάλ του Φλωρεντινού Μαΐου (επαναλαμβάνοντάς τον το 1961 στην Επίδαυρο, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Μινωτή και με τα σκηνικά και τα κοστούμια του Τσαρούχη), θα ανοίξει τη σεζόν στη Μετροπόλιταν, σε σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Μακ Βίκαρ, διεύθυνση του Φιλίπ Ογκέν και με την υψίφωνο Αννα Πιρότσι – έπειτα θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος (Απρίλιος-Μάιος), στο πλαίσιο του αφιερώματος της Λυρικής για τα εκατό χρόνια της Κάλλας.

Φιλόδοξο, μεγάλο, διεθνές: Το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την περίοδο 2022-2023-1
Το «Ταξίδι στη Σελήνη» του Οφενμπαχ, σε συμπαραγωγή με την παριζιάνικη Οπερά Κομίκ.

Δέκα νέες παραγωγές όπερας και μπαλέτου, ένα καινούργιο έργο λυρικού θεάτρου, αναβιώσεις, συμπαραγωγές και συνεργασίες.

Νέες παραγωγές είναι και ο «Ντον Τζοβάνι» του Μότσαρτ (Οκτώβριος 2022, συμπαραγωγή με τις όπερες του Γκέτεμποργκ και της Δανίας), τα «Παραμύθια του Χόφμαν» του Ζακ Οφενμπαχ σε σκηνοθεσία Κρίστοφ Βαρλικόφσκι (Δεκέμβριος – Ιανουάριος, συμπαραγωγή με το Λα Μονέ των Βρυξελλών), ο «Φάλσταφ» του Βέρντι (Ιανουάριος – Φεβρουάριος), ο «Πύργος του Κυανοπώγωνα» του Μπάρτοκ (Μάρτιος), το «Ταξίδι στη Σελήνη» επίσης του Οφενμπαχ (Ιούλιος 2023, για πρώτη φορά από τη Λυρική, σε συμπαραγωγή με την παριζιάνικη Οπερά Κομίκ), καθώς και η νέα όπερα της Δήμητρας Τρυπάνη, «Αντρέι», αφιερωμένη στον Αντρέι Ταρκόφσκι και με το λιμπρέτο του Παντελή Μπουκάλα (Σεπτέμβριος 2022). Εκτός από μια παραγωγή που θα ανακοινωθεί, το Μπαλέτο της Λυρικής θα παρουσιάσει επιτέλους και τον «Δον Κιχώτη» του Μίνκους σε χορογραφία του Τιάγκο Μπορντίν και κοστούμια της Μαίρης Κατράντζου (Νοέμβριος-Δεκέμβριος), ενώ η πρώτη παραγωγή της Λυρικής για το επόμενο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου θα είναι η «Μαντάμα Μπατερφλάι» σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Πι (Ιούνιος 2023).

Η δεύτερη παραγωγή για το φεστιβάλ του 2023 θα είναι ο «Ναμπούκο», σε αναβίωση μιας παραγωγής του 2018, υπό τη σκηνοθεσία του Λέο Μουσκάτο και τη διεύθυνση του Πάολο Καρινιάνι στην πρώτη του συνεργασία με τη Λυρική (Ιούλιος 2023), ενώ ο «Βέρθερος» του Μασνέ, σε διεύθυνση Ζακ Λακόμπ, θα αναβιώσει μια παλιότερη σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου και θα περιλαμβάνει, για πρώτη φορά στον ρόλο της Σαρλότ, τη μεσόφωνο Ανίτα Ρατσβελισβίλι (Μάρτιος-Απρίλιος). Στην ίδια ενότητα εντάσσονται και τα «Μαγικά μαξιλάρια» των Δούση – Τριβιζά, το τρίπτυχο χορού «3 Rooms» με χορογραφίες των Κίλιαν, Ναχαρίν, Ρήγου, και ο «Τζάνι Σκίκι» του Πουτσίνι.

Τέλος, ο Κύκλος Μίκης Θεοδωράκης θα συνεχιστεί με την παρουσίαση της Δεύτερης Συμφωνίας, του Πνευματικού Εμβατηρίου, καθώς και τραγουδιών του μεγάλου Ελληνα συνθέτη.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή