Επέτειος μνήμης στα μνημεία

Επέτειος μνήμης στα μνημεία

Εκδηλώσεις του ΥΠΠΟΑ με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 140 εκδηλώσεις, που θα παρουσιαστούν από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου σε 66 αρχαιολογικούς χώρους εκτός της Αττικής, περιλαμβάνει η φετινή, τρίτη διοργάνωση του θεσμού «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού, της οποίας κεντρικός άξονας είναι η Μικρασιατική Καταστροφή.

Εχοντας ξεκινήσει το 2020 με στόχο, μεταξύ άλλων, να προσφέρει μια διέξοδο στους επιβαρυμένους από την πανδημία επαγγελματίες του πολιτισμού, ο θεσμός «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», που από πέρυσι διεξάγεται υπό την εποπτεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, έφτασε να αποτελεί, όπως σημείωσε στη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματός του ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Γιώργος Κουμεντάκης, «μια από τις κεντρικές διοργανώσεις μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα». Ενδεικτικά, 2.200 άτομα θα απασχοληθούν στη φετινή διοργάνωση, στο πρόγραμμα της οποίας εντάσσονται 28 αρχαιολογικοί χώροι για πρώτη φορά. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 2.232.000 ευρώ, ενώ στις 70 παραγωγές περιλαμβάνονται εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, εικαστικών, θεάματα για παιδιά και εφήβους κ.ά.

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του θεσμού «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

«Ενας από τους βασικούς στόχους του υπουργείου Πολιτισμού αυτής της κυβέρνησης ήταν η μείξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία», τόνισε στη χθεσινή παρουσίαση η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συνοψίζοντας τον χαρακτήρα «ώσμωσης» που διακρίνει τον θεσμό. Η χρηματοδότησή του, πρόσθεσε, προέρχεται και φέτος από το υπουργείο Πολιτισμού και «θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται από τους εθνικούς πόρους και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τα επόμενα τουλάχιστον 3 χρόνια».

Επέτειος μνήμης στα μνημεία-1
Η παράσταση «Κοινός τόπος ― Αυτοί που έφυγαν, αυτοί που ήρθαν» παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Δαμβόγλου. [Χρίστος Συμεωνίδης]

Από το φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζουν, ενδεικτικά, η εναρκτήρια παράσταση «Η Ανατολή», που θα παρουσιαστεί στη Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Τίρυνθας από το Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, οι «Παστρικές» του Θεάτρου Τέχνης σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη που θα δούμε στο πρόσφατα αποκατεστημένο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, η μουσική παράσταση «Απέναντι» της Μαρίνας Σάττι στον ναό του Απόλλωνα στην Καρδίτσα, το χορευτικό έργο «As Above So Below» της Αποστολίας Παπαδαμάκη που θα παρουσιαστεί στο αρχαίο Ιερό των Καβείρων στη Λήμνο κ.ά.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η κ. Μενδώνη υπογράμμισε την ποιότητα των έργων ως σταθερό κριτήριο επιλογής τους, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα προσβασιμότητας στην Ακρόπολη για άτομα με προβλήματα όρασης που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, ενώ σχολίασε και όσα λέγονται για τον έντονο φωτισμό του ανελκυστήρα για εμποδιζόμενα άτομα που έχει τοποθετηθεί στο μνημείο, εξηγώντας ότι οφείλεται σε πρωτόκολλα ασφαλείας που αφορούν την όλο και συχνότερη βραδινή συντήρηση του μηχανισμού, λόγω αυξημένης επισκεψιμότητας. Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα του «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», καθώς και προκρατήσεις θέσεων, στο digitalculture.gov.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή