Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Μεγάλα αφιερώματα, σταθερές αξίες

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Μεγάλα αφιερώματα, σταθερές αξίες

Κορυφαίοι σολίστ, αφιέρωμα Ραχμάνινοφ, εκπαίδευση, στο νέο πρόγραμμα της ΚΟΑ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφιερώματα στo 1922 και στον Ραχμάνινοφ, διεθνείς σολίστ, όπως ο βιολονίστας Ντάνιελ Χόουπ και ο πιανίστας Ιβο Πογκορέλιτς, έργα Ελλήνων συνθετών σε πρώτη εκτέλεση αλλά και θεσμικές πρωτοβουλίες που βελτιώνουν τη διαδικτυακή παρουσία της, περιλαμβάνει ο προγραμματισμός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για τη σεζόν 2022-2023, που παρουσιάστηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Λουκά Καρυτινό.

Επιχειρώντας έναν απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς, ο κ. Καρυτινός αναφέρθηκε στις επιτυχημένες συναυλίες της ΚΟΑ με κορυφαίους σολίστ και αρχιμουσικούς, στην άνευ προηγουμένου απήχηση του κύκλου «Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής» (που τη νέα σεζόν θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου και στις 5 Μαΐου), καθώς και στις εκδηλώσεις με κοινωνικό πρόσημο, όπως η συναυλία με τον Λεωνίδα Καβάκο που συγκέντρωσε έσοδα για την ανέγερση μαιευτηρίου στη Μαριούπολη.

Το αρχείο της Ορχήστρας των Χρωμάτων χάρισε στην ΚΟΑ ο Γιώργος Χατζιδάκις.

Παραθέτοντας ορισμένα στιγμιότυπα από το πρόγραμμα της επόμενης σεζόν, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ τόνισε ότι τα ογδόντα χρόνια ζωής που συμπληρώνει φέτος η ορχήστρα θα εορταστούν «Με το βλέμμα στο μέλλον»: η ομώνυμη πρώτη συναυλία της, που όπως και οι περισσότερες θα στεγαστεί στο Μέγαρο Μουσικής, περιλαμβάνει κονσέρτα των Κβαντς, Σεν-Σανς και Προκόφιεφ, ερμηνευμένα από τρεις νέους σολίστ που διακρίθηκαν σε πρόσφατο σχετικό διαγωνισμό (7 Οκτωβρίου).

Η επίσημη εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΑ τη βρίσκει να συμπράττει με τον βιολονίστα Ντάνιελ Χόουπ σε έργα Μπρουχ, Τσαϊκόφσκι αλλά και Δημήτρη Μηνακάκη (21 Οκτωβρίου). Ξεχωρίζουν επίσης το γκαλά όπερας με τη Λιζ Ντάβιντσεν υπό την μπαγκέτα του Κορνήλιου Μιχαηλίδη (15 Οκτωβρίου), εμφανίσεις διεθνών καλλιτεχνών όπως οι Ιβο Πογκορέλιτς (4 Νοεμβρίου) και Ζιλ Μπέιλι (28 Μαΐου), το αφιέρωμα στο 1922 με έργα Καλομοίρη, Κυδωνιάτη κ.ά. (11 Νοεμβρίου), το αφιέρωμα στον Ξενάκη (9 Δεκεμβρίου) και στον Ραχμάνινοφ (15 Φεβρουαρίου), πρώτες εκτελέσεις έργων των Δημήτρη Σκύλλα, Φίλιππου Τσαλαχούρη κ.ά., το πλούσιο χριστουγεννιάτικο και πασχαλινό πρόγραμμα, οι συναυλίες μουσικής δωματίου κ.ά. Ο κ. Καρυτινός αναφέρθηκε επίσης στη γενναιόδωρη προσφορά της βιβλιοθήκης και του αρχείου της Ορχήστρας των Χρωμάτων από τον Γιώργο Χατζιδάκι προς την ΚΟΑ (η οποία τη Δευτέρα θα παρουσιάσει μια συναυλία με έργα του Μάνου Χατζιδάκι στο Ηρώδειο), στη συνεργασία της ΚΟΑ και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ με στόχο την καλλιτεχνική εξειδίκευση των φοιτητών του, καθώς και σε μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία με στόχο τον επαγγελματικό προσανατολισμό των σπουδαστών των ωδείων της Αθήνας.

Τέλος, από τα πιο «θεσμικά» νέα της ΚΟΑ ξεχωρίζουν οι προτάσεις χρηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ που έγιναν δεκτές από το υπουργείο Πολιτισμού για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και αφορούν την ενίσχυση της διαδικτυακής παρουσίας της και τη δημιουργία αρχειακής πλατφόρμας της Ορχήστρας, η ανανέωση του οργανογράμματός της και του κανονισμού λειτουργίας της που διέπεται πλέον από τον κώδικα δεοντολογίας του ΥΠΠΟΑ, αλλά και η προκήρυξη διαγωνισμού για την πλήρωση έξι κενών οργανικών θέσεων της Ορχήστρας, που θα συμβάλλει στην περαιτέρω ομοιογένειά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή