Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: «Τέρατα» στον ήλιο και… αχαλίνωτοι έρωτες

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: «Τέρατα» στον ήλιο και… αχαλίνωτοι έρωτες

«Ο αντικαταστάτης», «Περιμένοντας τον Μποτζάνγκλς», «Το μικρό βιβλιοπωλείο στο Παρίσι». Ενα αστυνομικό θρίλερ από την Ισπανία και δύο ιστορίες αγάπης από τη Γαλλία ξεχωρίζουν στις νέες ταινίες της εβδομάδας

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αντικαταστάτης ★★★ ½
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ (2021)
Σκηνοθεσία: Οσκαρ Αϊμπάρ
Ερμηνείες: Ρικάρντο Γκόμεζ, Βίκι Λουένγκο, Πέρε Πόνσε

Καλοκαίρι και ισπανικά θρίλερ πάνε πακέτο, ιδίως όταν αυτά μπλέκουν μέσα και το αστυνομικό στοιχείο, για να γίνουν έτσι ακόμη πιο συναρπαστικά. Αυτό συμβαίνει και στο φιλμ του Οσκαρ Αϊμπάρ, το οποίο εξελίσσεται στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο Αντρές, ένας νέος αστυνομικός, φτάνει μαζί με τη σύζυγο και την κόρη του σε ένα παραλιακό θέρετρο της Ισπανίας, προκειμένου να αναλάβει υπηρεσία. Εκεί η φαινομενικά βαρετή καθημερινότητα θα διαταραχθεί όταν εκείνος θα αρχίσει να ασχολείται με την υπόθεση του τραγικού θανάτου του προκατόχου του, η οποία θα τον οδηγήσει στα πιο σκοτεινά από τα μυστικά της μικρής κοινότητας.

Ο Αϊμπάρ δημιουργεί δίχως δυσκολία την κατάλληλη ατμόσφαιρα, με φόντο την ηλιόλουστη κωμόπολη, η οποία ωστόσο κρύβει μέσα της –αν και σε μάλλον κοινή θέα– μερικά πολύ γνώριμα τέρατα της Ιστορίας, τα οποία, ως γνωστόν, βρήκαν καταφύγιο στη φρανκική Ισπανία έπειτα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εδώ, βέβαια, δεν έχουμε να κάνουμε με τεκμηρίωση, αλλά με μυθοπλασία, οπότε εκείνο που μετράει περισσότερο είναι το ταξίδι του ήρωα και των λίγων συνοδοιπόρων, που τον βοηθούν στη δύσκολη αποστολή του.

Ο Ρικάρντο Γκόμεζ είναι εξαιρετικός στον κεντρικό ρόλο, ενός ανθρώπου με τους δικούς του δαίμονες και αδυναμίες, αλλά και με ισχυρό αίσθημα καθήκοντος, το οποίο τον οδηγεί μέχρι τέλους. Συνολικά η ταινία του Αϊμπάρ μπορεί να μη διαθέτει το δραματικό βάθος που είχε π.χ. το (παρόμοιας θεματικής) «Μικρό νησί», ωστόσο εξετάζει θαρραλέα ένα «ευαίσθητο» θέμα και ταυτόχρονα καταφέρνει να κρατήσει ακέραιο το ενδιαφέρον του θεατή έως το φινάλε.

Περιμένοντας τον Μποτζάνγκλς ★★ ½
∆ΡΑΜΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Ρεζί Ρουανσάρ
Ερμηνείες: Βιρζινί Εφιρά, Ρομέν Ντουρίς

Ερχεται αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες μία από τις πιο παράξενες και ταυτόχρονα γοητευτικές ταινίες του φετινού καλοκαιριού, βασισμένη στο μπεστ σέλερ μυθιστόρημα «Μου χαρίζετε αυτό το χορό;» του Ολιβιέ Μπουρντό. Πρωταγωνιστές εδώ είναι ο Ζορζ (Ρομέν Ντουρίς) και η Καμίγ (Βιρζινί Εφιρά), δύο νέοι που γνωρίζονται και ερωτεύονται ακαριαία σε μια κοινωνική εκδήλωση. Εκείνος είναι παθολογικός ψεύτης και μονίμως αισιόδοξος, εκείνη αθεράπευτα ρομαντική και αδιάφορη για τις συμβάσεις της καθημερινότητας. Η ένωσή τους είναι εκρηκτική και θα συνεχίσει ως τέτοια ακόμη και μετά τη γέννηση του γιου τους. Ο πιτσιρίκος μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν η αχαλίνωτη φαντασία, τα ατελείωτα πάρτι και ο χορός, ενώ βλέπει τους γονείς του να αποκαλούν ο ένας τον άλλον με διαφορετικά ονόματα και να απευθύνονται στον ίδιο στον πληθυντικό.

Ολη αυτή η εξτραβαγκάνζα περνάει από την οθόνη με τρόπο είναι η αλήθεια εντυπωσιακό, με το ιδιότυπο χιούμορ και το παράδοξο να κυριαρχούν σχεδόν σε κάθε σκηνή. Φυσικά, τίποτα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει δίχως τους δύο εξαιρετικούς πρωταγωνιστές, που είναι και από τους καλύτερους Γάλλους ηθοποιούς της γενιάς τους. Από την άλλη όλη αυτή η τρέλα, σε συνδυασμό με το τραγικό βάρος που πέφτει κάπως απότομα στο τελευταίο κομμάτι και την υπερβολικά μεγάλη διάρκεια, δεν αφήνουν ακριβώς το σύνολο να «αναπνεύσει» και να αναδείξει ακόμη περισσότερο τις αρετές του.

Το μικρό βιβλιοπωλείο στο Παρίσι ★★ ½
ΚΟΜΕΝΤΙ (2021)
Σκηνοθεσία: Σέρτζιο Καστελίτο
Ερμηνείες: Σέρτζιο Καστελίτο, Μπερενίς Μπεζό

Αλλη μία ιστορία αγάπης, πιο συμβατική αυτή τη φορά, εκτυλίσσεται σε μια φανταστική γειτονιά του Παρισιού. Εκεί ο Βιντσέντζο (Σέρτζιο Καστελίτο), ένας Ιταλός βιβλιοπώλης που ζει με την ανάπηρη κόρη του, βλέπει τη ζωή να αποκτά νέο ενδιαφέρον, όταν σε αυτήν εισβάλλει κυριολεκτικά η Γιολάντ (Μπερενίς Μπεζό), μια πληθωρική ηθοποιός, η οποία κάνει πρόβες στο κοντινό θέατρο. Εξωστρεφής και ορμητική, εκείνη του δείχνει πως υπάρχει ζωή και έξω από τους τέσσερις τοίχους του βιβλιοπωλείου, ενώ ο Βιντσέντζο προσπαθεί να τη μυήσει στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας. Το σενάριο του φιλμ, που φέρει την υπογραφή του σπουδαίου εκλιπόντα κινηματογραφιστή Ετορε Σκόλα («Μια ξεχωριστή μέρα»), αναλαμβάνει να μεταφέρει στην οθόνη ο Σέρτζιο Καστελίτο· ο ίδιος είναι ταυτόχρονα και πρωταγωνιστής, πλάι σε μια εκρηκτική Μπερενίς Μπεζό, σε ένα γλυκόπικρο φιλμ που βλέπεται ευχάριστα, δίχως να ξεφεύγει από τις συμβάσεις του είδους.

SAS Ειδικές ∆υνάμεις: κόκκινος συναγερμός ★ ½
∆ΡΑΣΗΣ (2022)
Σκηνοθεσία: Μάγκνους Μάρτενς
Ερμηνείες: Σαμ Χιούαν, Ρούμπι Ρόουζ, Αντι Σέρκις

Στον σκοτεινό κόσμο των μισθοφόρων που συχνά αναλαμβάνουν τη βρώμικη δουλειά των μυστικών υπηρεσιών, επιχειρεί να μας βάλει το βρετανικό φιλμ δράσης, βασισμένο στο ομώνυμο μπεστ σέλερ του Αντι Μάκναμπ. Καθώς μια επικίνδυνη ομάδα μισθοφόρων καταλαμβάνει ένα τρένο στη σήραγγα της Μάγχης, θέλοντας να εκβιάσει την κυβέρνηση, ένας νεαρός πράκτορας θα προσπαθήσει να τους σταματήσει και ταυτόχρονα να σώσει την αρραβωνιαστικιά του, που βρίσκεται ανάμεσα στους επιβάτες. Μιλιταρισμός στα χειρότερά του, σενάριο γεμάτο τρύπες και γενικώς προβλήματα, για μια ταινία με κάποιες εντυπωσιακές σκηνές δράσης, αλλά πέραν τούτου, ουδέν.

Μπαραβέντο
∆ΡΑΜΑ (1962)
Σκηνοθεσία: Γκλάουμπερ Ρόχα
Ερμηνείες: Αντόνιο Πιτάνγκα, Λουίζα Μαρανιάο, Λούσι ντε Καρβάλιο

Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά φιλμ του σημαντικότερου εκπροσώπου του βραζιλιάνικου «Cinema Novo», Γκλάουμπερ Ρόχα, κυκλοφορεί σε επανέκδοση και για πρώτη φορά στις ελληνικές αίθουσες. Σε ένα ψαροχώρι της Μπαΐα, οι κάτοικοι του οποίου είναι απόγονοι σκλάβων από την Αφρική, η λατρεία του μυστικισμού κρατεί ακόμη καλά. Ο ερχομός του Φιρμίνο, ο οποίος έφυγε πριν από χρόνια στο Σαλβαδόρ δραπετεύοντας από τη φτώχεια, πολώνει τις εντάσεις. Ο Φιρμίνο αρνείται τη φαταλιστική αντιμετώπιση των συντοπιτών του και τους προτρέπει να εξεγερθούν ενάντια στον ιδιοκτήτη των διχτυών που χρησιμοποιούν για το ψάρεμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή