Η κινηματογραφική σοδειά της πανδημίας κάνει πρεμιέρα στη Δράμα

Η κινηματογραφική σοδειά της πανδημίας κάνει πρεμιέρα στη Δράμα

Το φεστιβάλ θα συνδεθεί με την Κινηματογραφική Σχολή της Δράμας που θα λειτουργήσει το 2023

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ζητήσεις από τον Γιάννη Σακαρίδη, καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, να σου περιγράψει τις τάσεις που εντοπίζει από τη θέση του στο εγχώριο σινεμά της μικρής φόρμας, τότε εκείνος θα αναφερθεί βέβαια στις σταθερά παρούσες «εικαστικές ταινίες», θα κάνει λόγο για τα «μεγάλα ρίσκα» που παίρνουν αρκετοί σκηνοθέτες (με σκηνές που θα συζητηθούν αλλά και με αφηγηματικά και αισθητικά ανοίγματα) και θα παρατηρήσει ότι οι νέες ηλικίες καταπιάνονται θαρραλέα, ενίοτε λόγω βιωμάτων, με «μεγάλα θέματα», όπως η κακοποίηση των γυναικών και η διαφορετικότητα.

Πρωτίστως όμως, ο Γιάννης Σακαρίδης θα υπογραμμίσει το εξής: «Νομίζω ότι φέτος είναι η πρώτη φορά», θα πει, «που ένιωσα ότι οι κινηματογραφιστές είναι επηρεασμένοι από την πανδημία. Αυτές είναι ουσιαστικά οι πρώτες ταινίες που γράφτηκαν και γυρίστηκαν στη συγκεκριμένη περίοδο. Πέρυσι – πρόπερσι βλέπαμε εκείνες που είχαν γραφτεί λίγο πιο πριν. Αυτή η τάση φέρνει διάφορα στοιχεία: την αποτύπωση της μοναχικότητας ή, σε πιο τεχνικό επίπεδο, “ταινίες δωματίου”. Oπως και να ‘χει, τα τελευταία χρόνια φτάσαμε στα άκρα και στη μεγάλη ανακάλυψη του εαυτού μας και αυτό βγαίνει πια και στις ταινίες».

Το εξίσου ενδιαφέρον με το φεστιβάλ είναι ότι από φέτος, καθώς έχει ανανεωθεί ακόμα και σε επίπεδο οπτικής ταυτότητας, φιλοδοξεί να ενισχύσει τις νέες κινηματογραφικές δυνάμεις με δύο επιπλέον τρόπους: πρώτον, μέσα από τη σύσταση του νέου Εθνικού Σπουδαστικού Προγράμματος, που θα συμπληρώσει το Εθνικό Διαγωνιστικό, το Διεθνές Διαγωνιστικό και το Διεθνές Σπουδαστικό και θα προβάλει 20 ταινίες Ελλήνων σπουδαστών από 15 διαφορετικές κινηματογραφικές σχολές του κόσμου και της Ελλάδας – «ουσιαστικά θα γνωριστούμε με τους σκηνοθέτες του αύριο», λέει ο Σακαρίδης· δεύτερον, η φετινή διοργάνωση ξεκινάει με το βλέμμα στραμμένο στην Κινηματογραφική Σχολή της Δράμας, ένα προπτυχιακό τμήμα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, που θα λειτουργήσει από το εαρινό εξάμηνο του νέου ακαδημαϊκού έτους – «οι σπουδαστές της θα έχουν επαφή με το φεστιβάλ, είτε παρουσιάζοντας τα πρότζεκτ τους είτε τις ταινίες τους», λέει ο Σακαρίδης που συμμετέχει στη διαμόρφωση του ακαδημαϊκού προγράμματος του νέου φορέα.

Η κινηματογραφική σοδειά της πανδημίας κάνει πρεμιέρα στη Δράμα-1
«Η κούρσα» του Γιώργου Λεοντακιανάκου 

Φυσικά, ο «κοσμοπολίτικος» χαρακτήρας του 45ου Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 28 χρόνια από τη διεθνοποίησή του και κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα, είναι επίσης έντονος: 148 ταινίες, από περισσότερες από 33 χώρες, θα προβληθούν σε όλες τις ενότητες, ενώ ειδικά στο Διεθνές Διαγωνιστικό, στην κριτική επιτροπή του οποίου προεδρεύει ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Βασίλης Κεκάτος, συναντάμε ταινίες του πολυβραβευμένου Λιθουανού Βιτάουτας Κάτκους («Cherries»), του Ισπανού καλλιτέχνη Eκτορ Eρθε («Modern Love»), καθώς και την animation ταινία «Terra Incognita», που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας δέκα δημιουργών. Οι ελληνικές ταινίες που διαγωνίζονται εδώ είναι οι «Αναμνήσεις μιας εφηβικής καταιγίδας» της Σοφίας Γεωργοβασίλη, το βραβευμένο «Στον θρόνο του Ξέρξη» της Εύης Καλογηροπούλου και «Under the Lake» του Θανάση Τρουμπούκη.

Η κινηματογραφική σοδειά της πανδημίας κάνει πρεμιέρα στη Δράμα-2
«Λίλα», σε σκηνοθεσία του Μάκη Παπαδημητρίου

Το υπόλοιπο πρόγραμμα, που κορυφώνεται με την απονομή των βραβείων στις 11 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει masterclass του Γιάννη Οικονομίδη, αφιέρωμα στα ντοκιμαντέρ του Πάβελ Παβλικόφσκι (και συζήτηση με τον σκηνοθέτη στο πλαίσιο της ενότητας Cinematherapy, στο αθηναϊκό παράρτημα της διοργάνωσης, στις 17 Σεπτεμβρίου), ένα πάνελ με Eλληνες παραγωγούς και εκπροσώπους του Φεστιβάλ των Καννών και του ΕΚΟΜΕ, τα διαγωνιστικά προγράμματα «Διεθνές Animation» «Short & Green», μια συζήτηση με θέμα «Ο ρόλος του TikTok στην κινηματογραφική βιομηχανία» με συμμετέχοντες το TikTok, digital sponsor του Φεστιβάλ και τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Περισσότερα στο dramafilmfestival.gr.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή