90 χρόνια πριν στην «Κ»…4 – 9 – 1932

90 χρόνια πριν στην «Κ»…4 – 9 – 1932

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΥΜΗΔΙΑ: Ο βουλευτής Γκαίριγκ, ο στενώτερος συνεργάτης του Χίτλερ, ολίγον μετά την εκλογήν του εις την προεδρίαν του Ράιχσταγ, εζήτησεν από την συνέλευσιν την εξουσιοδότησιν να αποστείλη αμέσως τηλεγράφημα προς τον Στρατάρχην Πρόεδρον παρακαλών αυτόν όπως δεχθή εις ακρόασιν την επομένην, εν Νόυντεκ, τα μέλη του Προεδρείου. Η ακρόασις αυτή γίνεται συνήθως τέσσαρας έως πέντε ημέρας μετά την εκλογήν του Προεδρείου, την φοράν αυτήν όμως, λόγω των εξαιρετικών περιστάσεων, επεβάλλετο συντόμευσις του διαστήματος αυτού. Συγχρόνως ο πρόεδρος Γκαίριγκ διεμαρτυρήθη κατά των φημών περί προσεχούς διαλύσεως του Ράιχσταγ, εκφράσας την γνώμην ότι αι φήμαι αυταί προκαλούν μεγάλην συγκίνησιν εις την Γερμανίαν και το εξωτερικόν. Υπαινισσόμενος την εκλογήν του ο κ. Γκαίριγκ προσέθεσεν ότι ως απεδείχθη εις το Ράιχσταγ υπάρχει εθνική πλειοψηφία και ότι ουδείς λόγος συντρέχει όπως το Ράιχσταγ κηρυχθή εκ των προτέρων ανίκανον να δώση κυβέρνησιν. Το κοινοβούλιον εψήφισε την πρότασιν περί αμέσου αποστολής του τηλεγραφήματος εις τον Πρόεδρον Χίντεμπουργκ. Αλλ’ η δήλωσις του προέδρου Γκαίριγκ προεκάλεσε την γενικήν θυμηδίαν μεταξύ των κομμουνιστών και σοσιαλιστών. Θεωρείται αστείον το θέαμα ενός επιτελάρχου του Χίτλερ, αρχηγού κινήματος το οποίον εκ συστήματος καταδικάζει τον κοινοβουλευτισμόν, να αναλαμβάνη αίφνης την υπεράσπισιν του ιδίου αυτού κοινοβουλευτισμού κατά της Κυβερνήσεως φον Πάπεν, η οποία ακολουθεί πάντοτε την αντικοινοβουλευτικήν πολιτικήν του εθνικοσοσιαλιστικού προγράμματος.

ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΣ: Αριστείδης Πρωτοπαπαδάκης, μοναδικός απόγονος του τυφεκισθέντος Πρωθυπουργού Π. Πρωτοπαπαδάκη, υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος εις τον Συνδυασμόν Κυκλάδων, εγεννήθη εις τας Αθήνας το 1903. […] Αποχωρήσας εκ της υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού διωρίσθη μηχανικός εις το Υπουργείον της Αεροπορίας, το οποίον όμως εγκατέλειψε αποφασίσας να πολιτευθή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή